Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том I, 2005

КАРМА

Алтернативен линк


КАРМА




Кармата е закон на причини и последствия.



“Органическа и неорганическа материя”, стр. 79; 83



Какво нещо е кармата? Закон за възмездие. Всички дългове, които човек прави, трябва да ги плати, и то наложително.



“Освобождаване”, стр. 310; 83



Кармическият закон води началото си още от излизането на човека от БОГА. А действието или проявата на този закон започва с поляризирането на човека, т.е. с явяването на двата пола, на двата полюса в света. Поляризирането подразбира раздвояване на човешкото съзнание, на положително и отрицателно, на възходящо и низходящо, или в най-висока степен казано – съзнание нa Любов и съзнание на Мъдрост. Това са двата полюса в човека... Как се е явила кармата, т. е. как се е явил законът за кармата? Когато първото съзнание в света е ограничило второто съзнание, явили са се вече условия за кармата.



“Закон на кармата”, стр. 92, 93; 15



Като се говори за кармическия закон, подразбираме различни видове отношения... Според този закон, всички хора се намират в близки или в далечни отношения, с цел да се разплатят.



“Закон на кармата”, стр. 98; 15



Съществуват два закона: закон за кармата или закон за причини и последствия. Ти носиш страданията по неволя, т.е. по необходимост. Вторият закон е закон на свободата. Законът за кармата не признава никакво право, никаква култура, никакво щастие, никаква Любов. Кой прилага тоя закон? Вие го прилагате всеки ден, но и върху вас го прилагат... Кармата е закон на тъмнината. Вторият закон – законът на свободата е също и закон на светлината, т.е. закон за правото и за човешката мисъл.



“Ще живее”, стр. 178, 179; 6



Каквото си направил, ще ти се върне. Тоя закон е общ и се отнася до всички живи същества, до всички народи.



“Аз съм онзи човек”, стр. 145; 6



Вие сте изучавали закона на кармата. Според този закон, човек е съчетан от ред усилия, когато е работил в миналото. Значи той е прекарал ред съществувания на добри и лоши животи.



“На двама господари”, стр. 59; 153



Мислим си, че нашите мисли и желания не упражняват никакво влияние; а всъщност всяка мисъл, колкото слаба и да е, упражнява влияние. Мойсей, мисля, казва във Второзаконието, че БОГ въздава за престъпленията до четвъртия род. В сто години едно престъпление трябва да се ликвидира.



“Великден”, стр. 61; 2



Ако някой човек изпрати някъде в пространството една престъпна мисъл, тази мисъл най-много след четири поколения пак ще се върне към него... Това става по закона на прераждането.



“Най-голямото веселие и най-малката радост”, стр. 107-108; 54



Без милосърдието законът показва, че лошите последствия непременно ще се повърнат назад. Законът е верен. Туй, което наричаме орисница, всякога ще се повърне.



“Милосърдието”, стр. 256; 18



Не работите ли, както БОГ иска, веднага кармата ще дойде. Строг и неумолим е кармическият закон.



“Окултна страна на живота”, стр. 243; 20



“С каквато мярка мериш, с такваз ще ти се възмери”. Туй сега източните народи го наричат “закон на кармата”... И всяко едно страдание, което ще изпита човек, съответства на престъплението, което е направил, т.е. каквато болка си причинил другиму, същата болка ще се върне и на теб, по същия начин, за да знае човек, че каквото прави, за себе си го прави.



“Малките случаи”, стр. 6; 22



Всички хора, които искат да умрат, то е затова, защото имат желание да ликвидират със старите си дългове. И действително, те забравят дълговете си, като умрат, но законът е такъв, че след като дойдат втори път на Земята, пак ги хващат. А дали приемате прераждането, или не, това за Природата нищо не значи.



“Ти си”, стр. 10; 30



Човек сам може да се върже и сам може да се развърже.



“Саваат-Амон-Ра”, стр. 18; 45



Кармическият закон ще ви хване и ще ви застави да си платите. Чрез него работят разумните същества, които ще ви спрат в пътя и ще ви научат, че като сте яли и пили, трябва да платите.



“Що е единица. Числа и действия”, стр. 182; 31



Евреите разбраха Божия закон изключително, че не трябва да имат връзка с други народи, всички други са езичници, пък те са правоверни. Буквално разбиране. Като четете Стария завет, ще видите какъв е характерът им. Питате защо им пати главата? Защото такова е тяхното разбиране. Много хубави работи имат писани, но и толкова лоши работи има. Сега заради добрите работи се възнаграждават, а заради лошите са наказват. То е вече закон за кармата.



“Първата запалка”, стр. 158; 161



При сегашните условия не е тъй леко човек да се лекува. Той трябва да разбира този закон на развързване.



“Отличителни черти на човешката интелигентност”, стр. 16; 36



Голяма е отговорността при лекуването с пари. Вие ще излекувате този човек, ще вземете парите, но след една година той ще умре... Той ще се всели във вас и вие ще носите неговата карма.



“Теория и практика”, стр. 142; 36



Един касапин имал три деца, двете по-големички, а третото – пет-шест месечно дете. Един ден по-голямото момченце взима един голям нож от касапницата на баща си и казва на братчето си: “Ела да ти покажа, как татко коли агънцата”. Дига ножа, туря го на врата на братчето си и му отрязва главата. Като видяло какво направило, заплакало силно и почнало да бяга. Майката в това време къпела малкото дете в коритото и като чула вика на голямото момченце, веднага изтърчала навън, да види какво става. Момченцето, като тичало изплашено из двора, паднало върху същия нож, с който заклало братчето си и се убило. Като видяла всичко това майката, отчаяна, прибързала да влезе в дома си, да извади малкото детенце от коритото. Какво било положението ¢, когато го намерила удавено в коритото! Питам: след всичко това бащата ще коли ли агънца? Съществува закон на възмездие. Мислите ли, че в края на краищата БОГ няма да измие вълната на закланите агънца?



“Светлина на мисълта”, стр. 14; 43



Последното дело на човека компенсира всичките му предишни дела. Значи, ако през целия си живот сте правили добрини, а най-после направите едно зло, това зло няма да заличи добрите дела, т.е. Доброто във вас, но ще му противодейства; щом му противодейства, то кармически ще спре добрите ви начинания. Тогава във вашия живот ще дойдат ред нещастия, които временно ще спрат развитието ви. Който разбира този закон, той няма да предизвика кармата си.



“Веригите на съмнението”, стр. 34; 43



Кармата е закон, създаден от самия човек, вследствие отклонението на човешкия дух от орбитата на неговия път.



“Влизане”, стр. 3; 48



Под думата тояга се разбира някаква външна сила в човека. Който уповава на тоягата, той е слаб човек... Тоягата представя кармата на хората, за която индусите говорят. Тя изразява закона, с който искат да покажат, че ще накажат някого. Като влезете в някоя българска къща, дето има деца, непременно ща видите на стената закачена тояга – законът на този дом.



“Що искате?”, стр. 182; 50



Когато известно нещастие не може да се избегне, това показва, че човек се намира под закона на кармата – закон на причини и последствия. Някои от състоянията, които човек преживява, имат връзка с миналия му живот. Някои състояния обаче днес ги създава. Ето защо човек трябва да бъде внимателен в мислите, чувствата и постъпките си. Предприема ли някаква работа, първо той трябва да се изпита може ли да я свърши успешно. Ако не може, по-добре да не я започва, за да не влиза в стълкновение със себе си и с окръжаващите.



“Справяне”, стр. 114; 53



Лошият и добрият живот са резултати на миналото. Небето следи всичко и отдава всекиму заслуженото. В Небето има две крайности: или съвсем изкоренява човека от лицето на Земята, или го подига. Строг е законът на възмездието.



“Свободно движение”, стр. 85; 54



Всичко, каквото съвременните хора работят и предприемат, се върши насилствено, а не по добра воля. Някакъв друг, по-силен мотив ги заставя да вършат това или онова... Като им покажат остена, те тръгват на работа. Искат, не искат, работят. Те се движат по закона на необходимостта, а не по закона на Любовта.



“Вързано и развързано”, стр. 55; 76



В кармата работи закона на необходимостта. Значи по необходимост човек ще се натъква на кармически отношения от миналото си и ако не може правилно да ги реши, ще страда. За да не страда, за да ликвидира правилно с кармата си, човек трябва да приложи в живота си закона на Любовта.



“Спорни въпроси”, стр. 122; 73



Никой да не се лъже с мисълта, че както някога Христос понесе греховете на хората, така и днес ще бъде. Не, сега законът е друг. Днес всеки сам ще понесе последствията на своите грехове и престъпления. За тази цел ще му се дадат условия да изкупи своите грехове и престъпления. Как? Като възприеме Божията Любов.



“Никодим”, стр. 217; 61



И вашата карма може още днес да се ликвидира. Как? Чрез закона на Любовта. Това е закон без Любов. Докато живееш в безлюбие, ще се раждаш и прераждаш.



“Малките неща”, стр. 246; 147



Когато омразата похлопа на сърдцето ви, вие ще отворите вратата си, ще я погледнете и ще ¢ кажете: “Аз отивам на работа, нямам време да се занимавам с тебе. Ако не искаш да се върнеш, влез в стаята на миналото и чакай, колкото искаш.” Според закона на кармата, тя ще остане да чака докато се върнете. В това време вие ще разговаряте с Любовта, ще правите своите изчисления върху възможностите и вероятностите в живота. Вашата погрешка в живота се заключава в това, че като дойде Любовта, туряте я в стаята на миналото, а като дойде омразата, туряте я в стаята на бъдещето. Разместете местата им!



“Вероятности и възможности”, стр. 158; 64



Страшен е кармическият закон, с който са свързани всички хора. Докато сте свързани с този закон, вие не можете да се откажете от плащане на дълговете си. Такъв закон съществува и в съвременните държави.



“Вечно обновяване”, стр. 185; 64



Съдбата е безпощадна. Тя има свои дълбоки причини, поради които се налага. Тя не е механически закон. Има случаи, когато човек може да мине без страдания, но не всякога.



“Двете съзнания”, стр. 314; 72



Кой каквото е направил, сам ще го изправи. Ако е направил нещо лошо, пръв той ще понесе последствията и сам ще се изправи; ако е направил нещо Добро, пръв той ще се ползва от благата на направеното Добро.



“Отношения към Природата”, стр. 53; 82



Кармата изключва всякакво неизпълнение на обещанията си. Обещае ли нещо, той [човек] трябва да го изпълни. Не може ли да го изпълни, по-добре да не обещава.



“Закон на отношения”, стр. 156; 74



Ако човек умре гладен, за нищо няма да го държат отговорен, защото не е направил никакви дългове. Ако умре сит, кредиторите му ще го теглят, ще искат да плати дълговете си. Щом дължи, според закона на кармата, той трябва повторно да слезе на Земята, да плати дълговете си.



“Имам власт”, стр. 28; 79



Като познава закона на възмездието, човек не се решава да греши. Той знае, че за всяко убийство, за всяко престъпление трябва да плати четирикратно. Ако си позволи да убие някого, вбъдеще той ще го роди.



“Разумни отношения”, стр. 46; 93



Праведният, като направи една морална погрешка, веднага я изправя. Той не се извинява нито с условията, нито с незнание. Щом съгреши, веднага изправя погрешката си. Не я ли изправи, Природата го глобява. Глобата седи в това, да подигне всички ония, за падането на които той е станал причина. Този закон се отнася до всички хора.



“От сърдцето”, стр. 49; 79



Съвпадението е един кармичен закон, отмерен закон на действие.



“Отхвърленият камък”, стр. 139; 3



Кармата преследва човека най-малко до четири поколения, докато изплати всичките си дългове. Какъвто е законът за кармата, такъв е и законът за дихармата. Това, което БОГ е определил за човека, векове да минат, той ще го получи.



“X, Y, Z”, стр. 110-111; 94



Един съвременен европейски писател, като ходил в ада, видял една пиростия, под нея малък огън и на пиростията един човек седи и чака. Зачудил се какво ли чака. След като обиколил целия ад и се върнал, видял, че около тази пиростия има голям огън и същият човек гори в огъня. Казвам: този човек беше писател, учен човек и докато книгата му не беше напечатана, той не беше причинил големи злини, но сега, след като излезе книгата му, произведе този огън, в който сам той гори. Този закон е верен не само в другия свят, но той е верен и на Земята. Щом се освободят всички онези, които са били потиснати от тебе, ще се нахвърлят върху тебе.



“Като дете”, стр. 97; 108



Индуските философи говорят за кармата. Те казват, че причината за кармата е грехът, а коя е била причината, която заставила човека да греши? Тогава те стигат до следното заключение: от две добрини винаги се ражда едно зло и от две злини се ражда едно Добро. Или между десет добри хора винаги ще се роди един лош и между десет лоши винаги ще се роди един добър човек. Обаче не съществува закон, според който от десет лоши хора да се родят десет лоши, и от десет добри да се родят десет добри. Всякога десет добри хора са в състояние да родят един лош човек. Това значи: единият лош човек представлява канал, през който ще минат нечистотиите на добрите хора. А добрият човек между десетте лоши представлява отдушник, през който да мине Доброто на тия лоши хора.



“И украсиха светилниците си”, стр. 123-124; 109



Под думата закон, ние разбираме карма. Законът отпосле е влязъл в света. Кармата влезе в света, след като хората съгрешиха. Преди да бяха съгрешили хората, карма нямаше в света. Тя влезе след съгрешаването.



“И ще доведат всичките ви братя”, стр. 230; 125



В Природата съществува един разумен закон, който изисква абсолютно правилни отношения на всички същества едни към други. Дали вие съзнавате този закон, или не, но всички го обясняват. Едни го обясняват със закона на наследствеността, други – с някои социални закони, а на Изток го обясняват със закона на кармата.



“Произход и значение на светилника”, стр. 154; 120



Христос казва: “Любете враговете”. Как ще го обичаш? Ще го обичаш, понеже ти го направи враг на себе си. Според закона на кармата, този човек някога ти е бил отличен слуга.



“Божествено ръководство”, стр. 534; 143



Докато живее в света на Доброто, човек постоянно дава. Щом влезе в света на злото, той обикновено взима. Обаче при злото той се натъква на закона за възмездието.



“Слабото и силното”, стр. 93; 110



“Каквото посеете, това ще пожънете” – казва българската поговорка. Религиозните наричат това закон за възмездие. Индусите го наричат закон на кармата. Учените го наричат закон за наследствеността... Има два вида прераждане: естествено, когато духът се преражда, преминава във все по-високо състояние на съзнанието, и изкуствено, когато духът минава от една форма в друга, за да изплаща дълговете си. Свободният човешки дух седи над условията, над закона за кармата, над закона за наследствеността, над закона за прераждането. Той е господар на всички условия.



“Възпитание на удовете”, стр. 358; 65



Под карма се разбира закон, който заставя човека да плаща, т.е. да оправи сметките си. Карма съществува за всеки, който не е оправил сметките си... Ако сиромашията, страданията и болестите идат по закона на кармата, те имат за цел да ни научат нещо. Който не е живял както трябва, непременно ще се натъкне на кармата. Който е живял по закона на дейността, пак минава през страдания, но те имат за цел да му доставят известен материал за свършване на някаква работа.



“Доброто и светлината”, стр. 257; 147



В жената се заражда едно чувство, да поправи своята грешка. Всичките раждания и прераждания, на които тя е подложена, то е един закон за изправление на онова далечно минало престъпление за нарушението на един Божи закон.



“Словото стана плът”, стр. 44; 169



Тия хора, които са били добри с нас, и ние трябва да бъдем добри с тях. Ония хора, които са били несправедливи според закона на кармата, към тях ще постъпят неправилно. Но то е в закона на безлюбието.



“Близо е”, стр. 115; 183



Когато някой убие някого, то убитият върви с него и го измъчва. А убиецът, ако разбира закона, ще се моли за убития и тогава той ще му прости. После по закона на прераждането убитият ще се роди като негово дете в следващото прераждане и той ще го възпитава, за да изглади кармата.



“Движение в хипербола”, стр. 194; 200



Според закона на прераждането, пречистването може да стане за хиляди години, но може да стане и за един миг. Има случаи, когато човек моментално пада, но има случаи, когато моментално се повдига – и едното, и другото е вярно.



“С Любов се взима”, стр. 249; 201



Страданията, които имате, са приготвени преди хиляди години. Така че животът е израз на миналото и няма какво да се сърдим. Всеки човек сам се е вързал кармично.



“Начало има, но край няма”, стр. 103; 199



Всяко престъпление, всяка грешка към кое и да е същество, едновременно е погрешка и към Първата Причина, към всички разумни и възвишени същества. Достатъчно е в човека да се яви най-малкото желание, да изправи погрешката си, за да му се притече БОГ на помощ.



“Личност, общество и свят”, стр. 268; 72



Който се намира под ръководството на разумния свят, той лесно ще се справи със своята карма. Кармическият закон не е нищо друго, освен съдбата на човека. Кармата е закон на необходимостта, през който всеки човек минава. С други думи казано – кармата представя неблагоприятните условия в живота на човека... Да се преражда човек, това значи да живее в закона на кармата. Да се ражда, това значи да живее в закона на благодатта. В този закон човек расте и се развива без никакво прекъсване на съзнанието.



“Насока на живота”, стр. 77, 78; 72






НАГОРЕ