Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том I, 2005

ИНТУИЦИЯ

Алтернативен линк


ИНТУИЦИЯ




От 100 чувствания само едно е право, а 99 – не. И всеки ден може да проверявате, че вашите чувствания са лъжливи, а интуицията е друго нещо, тя е Божествен закон, който показва какви са отношенията. Интуицията показва отношенията право – и нашите, и на другите хора. Ето защо старайте се да развиете интуицията си.

“Правилни методи за разбиране”, стр. 101; 12



Има един закон, който всички хора трябва да спазват. В човека има едно чувство, аз го наричам барометър, то е пътеводител, една справочна книга. Всеки един от вас има едно такова чувство. Никога не се отдалечавайте от съветите на туй ваше чувство, което ви говори в душата... Това чувство е Разумното в човека.

“Освободеният роб”, стр. 235; 120



Има един велик закон, вътре в нас, който определя нашите мисли, нашите чувства и нашите действия. И когато ние постъпваме според този закон, виждаме, че има нещо, което ни ръководи. Туй, което ни ръководи, е толкова красиво! И когато заговори то на един човек, в каквото положение и да е, където и да е, той няма да изгуби присъствието на духа си.

“Настанало е Царството Божие”, стр. 19; 30



Който иска да преодолее страха в себе си, да надрасне своите слабости и да даде предимство на Божественото, той трябва да се ръководи по вътрешния си глас, по вътрешните закони, които представят истински образец. Докато човек не се добере до законите, написани в неговата душа, той ще виси във въздуха, нито на Земята ще живее, нито в Небето, между светлите и възвишени същества.

“Великата задача на човека”, стр. 201; 55



Ти се готвиш да отидеш на работа, но отвътре нещо ти казва: “Не отивай днес на работа”. “Това е суеверие”. Не е суеверие. Щом нещо отвътре ти казва да не отиваш на работа, трябва да го послушаш. Това е вътрешен закон, на който трябва да се подчиниш.

“Не могат да приемат”, стр. 84; 87



За всичко, което ви се изпречи на пътя, ще се попитате вътре в себе си как да постъпите, и след това ще бъдете смели. Напред! – и ще минете без опасност. За последствията не мислете. Постъпвате ли съобразно тоя закон, цялата разумна Природа е с вас, всички разумни същества са с вас. Те ще оправят вашия път. Проявите ли добрите навици, вашият път е отворен. Поколебаете ли се малко, тогава ще дойдат обратните сили в Природата, а вие знаете вече какви са последствията от тия сили.

“Добрите навици. Разумното сърдце”, стр. 84; 26



Никакво съмнение, никакво подозрение и никакво докачение към вътрешното начало, което те ръководи.

“Без съмнение, подозрение и докачение – с надежда, вяра и Любов”, стр. 3; 27



Човек сам за себе си не може да живее. За да се прояви БОГ в каква да е форма, трябват условия. За всеки от вас има определени моменти, когато Господ му проговаря. Божият глас се отличава с едно особено качество, а именно той е много тих.

“Имената ви са записани”, стр. 139; 51



При всички случаи в живота си, вслушвайте се в гласа на сърдцето си и ходете по неговите пътища. В сърдцето на човека са написани Божиите закони.

“Който влиза”, стр. 336; 80



Дайте свобода на Господа в своята душа! И когато почва да говори Той отвътре, слушайте Го! А отвънка вие приемайте и прилагайте. Отвътре Господ да действа. Това е правилният израз на живота. Това е Новото Учение. То е Учението на Духа.

“Слушайте Го! Дай свобода”, стр. 51; 119



Трябва да имате прями отношения към БОГА, за да се поправят работите ви. Непременно трябва да се повърнете към първото положение, да се вслушате в този, тихия глас на БОГА вътре. Тоя закон е еднакво задължителен за всички същества, според степента на тяхното разбиране.

“Връзка с БОГА”, стр. 762; 122



В даден случай онзи, който ни помага, той е от БОГА пратен. Законът за мислите е същият. Ти имаш много мисли, които не могат да ти помагат. Те не са от БОГА.

“Добре ще бъде”, стр. 184; 172



Единство ще се внесе в живота. И ще мислим тъй, както БОГ мисли. И ще действаме тъй, както БОГ действа. Или, казано другояче, както Христос е мислил. По същия начин ще мислим и ние. Законът е един и същ.

“Силен и умен – двете погрешки”, стр. 96; 119



Всеки трябва да мисли и да чувствате какво БОГ иска от вас. Вие искате някой път Господ да ви каже какво иска. То е по закон. “Изпитайте, казва, каква е Волята на БОГА”. Вие сами да предчувствате какво Господ иска, а не да ви казват. Щом ви казват, то е по закон.

“Крайното Добро и крайното зло”, стр. 383-384; 168



В света Онзи Първият, Който говори, туй е БОГ. Ние сме, които слушаме, възприемаме... Онези, които после ще възприемат нашето слово, те ще бъдат точно такива, каквито сме ние спрямо БОГА.

“Голямата радост”, стр. 210; 169






НАГОРЕ