НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

45. ДВЕ ГЕРМАНИИ

Тодор Божков ТОМ 25
Алтернативен линк

45. ДВЕ ГЕРМАНИИ


Беше 1942-1943 година. Войната на Източния фронт между Германия и Русия бушуваше със страхотна сила. Първоначално Хитлер имаше надмощие, беше стигнал до Москва, Ленинград и Сталинград, но силите му се свършиха. Настъплението беше спряно, а след това започна да търпи и поражения. Постепенно военното щастие почна да се заменя с отделни поражения и военни неудачи. Явно беше, че Хитлер повече не можеше да разчита на успех, с пълна и окончателна победа над Русия. Разбира се, че и руското превъзходство не беше още на онази висота, на която можеше да разчита за капитулация от страна на Германия. Все пак явно беше, че в края на краищата, след продължителна съпротива и борба. Германия ще бъде принудена да иска мир.


При тази обстановка си спомням за следното изказване на Учителя при един случай, когато аз бях сам при Него. Учителят ми каза така: "Сега е време Германия да поиска мир от Русия, докато не е късно." Познавах гордостта и непреклонността на германците за онзи момент, казах на Учителя, че според мен това е невъзможно, германците да поискат мир. Германците няма да се съгласят на такова унижение те първи да поискат мир и то от Русия, която те мразят, като ги считат за долна раса.


Учителят каза: "Ако сега те не се смирят и не поискат мир, по-късно те ще бъдат унижени много повече, отколкото са сега и ще трябва да искат мир при много по-унизителни за тях условия. Освен това, Германия ще бъде разделена тогава на две и то за дълго време."


Разбира се, за тогавашната обстановка, никой не знаеше и не можеше да си представи как ще се развият нещата след 1-2 години и че Германия ще бъде унизена до такава степен, че да се съгласи на безусловна капитулация, а освен това и да бъде разделена на две Германии. Кой и защо и как ще дели Германия? - Поражение да, но разделяне на Германия, това беше нещо съвсем непонятно за онова време. Тогава все още съществуваше една възможност в последния най-критичен момент за Германия, Западните държави да й помогнат да излезе от трудното положение, на това разчиташе и самият Хитлер и поради това той да край не изгуби тази надежда, и до край води борбата с рядка упоритост и неотстъпчивост. Той не допущаше, поради късогледство и ограниченост, че хитрината на Западните държави, нарочно подхранваха в него тази надежда. Западните държави поддържаха борбата между Германия и Русия с цел войната да продължи до пълно изтощение и на двете воюващи държави. За тях те бяха еднакво омразни и опасни, макар че едните бяха врагове на бойното поле, а другите бяха уж техни съюзници.


Войната завърши през месец май 1945 година. Тя завърши с победа над Германия и с една разорена и разнебитена Европа. Сметките на всички излязоха криви. Завърши се едно безумие, резултат на късогледство и ограниченост на държавниците на големите европейски народи.


Днес, след 33 години от завършване на войната, си спомням думите на Учителя: "Германия ще бъде разделена на две и то за дълго време." И днес още Германия е разделена на две - Източна ГДР и Западна ГФР. Докога ли ще бъде това разделение? И дали някога Германия отново ще бъде цяла, както беше някога? Ето един въпрос, който стои пред нас и пред историята. Този въпрос стои и пред големите държавници на днешна Европа. Но над всичко това стои погледът, прозрението, мъдростта на най-светлия Дух на епохата, Който добре вижда, съветва и ръководи човечеството в тия съдбоносни за човечеството времена. Но има ли кой да чува, кой да разбира и прилага? Ето един голям въпрос, който стои пред нас и пред цялото човечество. Уви, докога това човечество ще стои сляпо, глухо, безумно и гордо?



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ