НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1.5. В КРИВА-ЛИВАДА

Минчо Сотиров ТОМ 25
Алтернативен линк

1.5. В КРИВА-ЛИВАДА


Макар и преждевременно изваден на бивак, полкът се готвеше да празнува след бойния си празник, отпразнуван на същото място, и Светлото Христово Възкресение, когато точно на Великия четвъртък се получи заповед от Щаба на И-а армия, към състава и в разпореждането на която той биде придаден, за стягане за път. Явно беше, че този предстоящ марш имаше за цел да ни приближи към частите от ll-та армия, които се намираха при бойна обстановка.


След двудневен марш полкът биде разположен по дружинно на биваци из Кресненското дефиле в така наречената местност Крива-ливада - по десния бряг на реката Струма.


Тук работата по направата на тесноколейката, която бе в проект, трябваше да започне в най-усилен темп и в това отношение на полка се възложиха големи задачи по направата на тази толкова важна линия за обслужване стратегически и домакински нуждите на цялата ни втора армия.


Че на полка щяха да се възложат големи технически задачи - бе видно от обстоятелството, какво той биде преформиран, тъй като една голяма част от състава му бе предварително изтеглена и пратена на Добруджанския фронт.


Във всеки случай това бяха съображения на нашето командване и усърдността, с която бе изпълнена задачата, що се възложи на полка, бе достойно оценена, гдето трябва, тъй като след няколко седмици само по стръмните склонове и урви на Кресненското дефиле се ясно очерта трасето на новата тесноколейка.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ