НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТЕРЕЗА КЕРЕМИДЧИЕВА БЕЛЕЖКИ НА СЪСТАВИТЕЛЯ НА „ИЗГРЕВЪТ", ТОМ XIV

ТОМ 14
Алтернативен линк

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ





IX


ТЕРЕЗА КЕРЕМИДЧИЕВА


БЕЛЕЖКИ

НА СЪСТАВИТЕЛЯ НА

„ИЗГРЕВЪТ", ТОМ XIV




ТЕРЕЗА КЕРЕМИДЧИЕВА

Тереза Керемидчиева е майката на Савка Керемидчиева - една от стенографките на Учителя Дънов. За нея виж „Изгревът":  1. Том I, стр. 26,162,166  2. Том III, стр. 327-333.  3. Том IV, стр. 63-66 "Ученикът Аверуни".  4.Том IV, стр. 162-164 "Дъщерята Савка и майката Тереза Керемидчиева" .5. Том IV, стр. 325-326 "Савка Керемидчиева и ученикът Аверуни". 6. Том IV, стр. 327-332 "Тереза Керемидчиева". 7. Том VII, стр. 131-132 "Савка Керемидчиева и Добра". 8.Том VIII, стр. 441-442 "Савка - астрономически телескоп". 9. Том VIII, стр. 457-458 "Тереза Керемидчиева". 10. Том VIII, стр. 459-462 "Писма на Савка". 11. Том IX, стр. 96-98 "Савка Керемидчиева".

Тя се е омъжила за български македонец, когато е бил на посещение в Германия. Идва в България и прекарва живота си тук.

Тя е знаела много добре кой е бил Учителят Дънов и коя е дъщеря й Савка.

Докато Савка е непрекъснато на Изгрева от 1927 г., то Тереза е в града и се грижи за семейството си. Ежеседмично посещава Изгрева и Учителя.

След заминаването на Савка през май 1945 г., тя преписва голяма част от тефтерчетата и от бележките на Савка. Нейни тефтерчета са запазени и бяха ползвани при работата ни в настоящия том на „Изгревът" в раздела на „Свещените думи на Учителя".

Вероятно има и други тефтерчета, пръснати между нейните съвременници. Интересно е, че всичко се пръсна, разби се на части и се изгубиха. Целта на това разрушение бе да се загубят и затрият. Само съвременниците познаваха почерка й. Аз го научих от Галилей Величков, понеже тя бе изпращала до него няколко писма, които той ми предаде.

Поместеният материал в раздела „Тереза Керемидчиева" е от нейните тетрадки, написани собственоръчно. Не е променено нищо. Все пак успяхме да спасим нещо от разрушението. Дано в бъдеще да ни попаднат още от нейните ръкописи. Ако дойдат до мен, то ще бъдат публикувани.

Аз оценявам много високо това Слово на Учителя Дънов, предложено ни от ръката на Тереза.

Преди година направихме връзка с внучката на Тереза, от сина й Филип. Тя нямаше никакви материали от Тереза и от леля си Савка. Те бяха прехвърляни от ръка на ръка, от познатите им и накрая бяха загубени във времето.

Снимковият материал, който предоставям съм го издирвал около 30 години. Образите на Савка и Тереза и на тяхните съвременници са ми били посочвани от Галилей Величков, Борис Николов и Мария Тодорова. Онова, което публикувам е голяма рядкост и не е малко.

Едва ли днес има някой, който да познава почерка на Савка и майката Тереза. Минаха толкова години. Техните почерци ги познавах, посочени ми от предишните поколения и от техните писма до Галилей Величков.

Това, което поместваме не е малко. Дори е много след една забрава повече от 50 човешки години.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ