НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

83. ДЪЛГИТЕ ГОДИНИ В МОЯ ЖИВОТ

СТОЯНКА ИЛИЕВА ТОМ 8
Алтернативен линк


83. ДЪЛГИТЕ ГОДИНИ В МОЯ ЖИВОТ


Много неща се измениха в живота ни, в отношенията  и у нас самите и в нашия слънчев, китен Изгрев, от който ще остане като  че ли само спомен. Радостта отлетя с Учителя - беседи, Паневритмия,  колективен живот, за какъвто правехме съзнателен опит, всичко това се  забрани от външни фактори, останаха само групови срещи по домове и по  Витоша и Рила. През тия невесели години аз четох и чета още  по-задълбочено, склонността ми да оглеждам обективно, да преценявам и  съпоставям неща и събития се изостри още повече и затова често се връщам  с тъга в миналото и определям за себе си тия 22 години на жив контакт с  Учителя, като най-светли, неповторими години в живота ми. Сега когато  хвърлям продължителен поглед върху изминатия през тях път виждам, че  всичко е било на място, че всичко изживяно е било за добро, включително и  това, което сега преживяваме. И самотата на село, която понякога ми  тежеше, всъщност беше творческа, и противоречията по пътя бяха градивни  камъни, вече огладени.

И все пак, аз съвсем не казах всичко преживяно  през тия светли години и възможно ли е? Много красиви спомени са  останали заключени като нещо свещено, като реликва в тайната стаичка, в  душата. Аз далеч не казах всичко и за Учителя, защото и никой от нас,  които бяхме около Него като съученици, не може да стори това. Защото  никой не е дошъл до онова истинско познание за УЧителя и все пак и  най-малко просветеният е запазил спомен у себе си, че се е докоснал поне  до една необикновена святост. Сега минават, нижат се много случаи на  проверка на онова, което е говорил. Между многото Негови слова, които  набелязаха пътя ни към бъдещето, често си спомням една мисъл: "Вие сте  още в началото на вашето съзнателно развитие". И действително, за себе  си аз имам схващане, че само съм стъпила в началото на един път, който  се губи от погледа във вечността, но път из който ще вървя винаги  озарена от голямата светлина лумнала от душата на Учителя. И ако Той бе  казал в последните дни на земния си живот пред приятели: "Свърши се една  малка работа" и ако Той с велико смирение така е преценил голямото  дело, което извърши, а то бе дело Божие, какво да каже който и да е от  нас?

И когато Той се върне да продължи това дело, може  би сега по изключение това да бъде по-скоро, вярвам че ще бъде при  по-благоприятни условия, с по-малко противодействия и врагове. Нещата не  се повтарят. И ние, които пак ще Го намерим, ще бъдем навярно свободни  от карма, ще бъдем и по-добри и ревностни ученици.

Да бъде благословено Името Му през вековете, да  бъде благословено и делото Му за слава Божия, да бъде светла радостта  ми, когато отново ще Го срещна, да бъде крепка вярата ми, че ще изпълня  завета Му.

Август, 1970 г., Изгрев- София Стоянка Илиева

Бележка на Редактора: За въведение към материала  на Стоянка Илиева виж и прочети очерка за нея в "Изгревът", том IV, стр.  558-563, за да се различи истината от лъжата.

Настоящото бе съставено от Вергилий Кръстев от  направения магнетофонен запис на нейните спомени от 1970 г., както и от  записки, които съм си водил при разговорите си с нея.

Публикуваме скица от къщичката от чийто план на  Учителя е строена. Разгърнатия план ще бъде поместен и издаден в отделна  книжка, за да се ползува от онези, които искат да си построят в бъдеще  такава къщичка.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ