НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.5.5. Раздаване на награди на ученици от Болградското училище. Реч на Димитър Греков.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.5.5. РАЗДАВАНЕ НА НАГРАДИ НА УЧЕНИЦИ

ОТ БОЛГРАДСКОТО УЧИЛИЩЕ.

Реч на Димитър Греков

В: Българска пчела (Браила). Г. 1, бр. 18, 27 септември 1863, с. 71-72.

Болград, 17 септемврий

РЕЧ

Изречена по раздаванието на наградите

на учениците от Болградското Централно училище Димитър Греков

Любезни ми съученици,

Много е бил щастлив за нас онзи ден, в когото се е открил съществуващия днес храм за нашето светилище, в стените, на което можем да достигнеонази цел, която цял свят се стреми да достигне.

Не по-малко сме щастливи и за що се нахождаме в цветущата възраст на младостта си и полагаме труд за да научим сладките плодове на учението в това учебно заведение, което ни е приготвило настоящето тържество и ни е свикало днес в стените си за да го отпразнуваме ... И колко е велико това тържество за нас! Колко е отраден501 тойзи ден, ден на хвалбите и наградите за един ученик, който като не жалил усилията си да се отличава тази година в науките, отличил се и на изпитите, а днес дошъл да приеме своята награда за трудовете си и примерното поведение! Но що говоря?

Любезни съученици, тия са наште съвсем малки награди против онези, които трябва да чака всеки от нас да получи след довършванието курса на учението в това да станем в общественото поприще, да станем и ний деятели на общественото благо, тогава ще бъде най-голямото тържество...

Тая минута, обаче, която ние треба да дочакваме с благоговение, може да е още далеч, а може и близко на някои от нас. Но времето да не ни смущава: То е скоропроходяще и с всяка минута, час и ден, ние се все повече приближаваме към целта си и към онзи щастлив ден! И догде стигне това време нека удвоим сичките си сили и старания, за да достигнем оная още мислена отрада и награда, що ни се сочи в бъдността, като венец тържества, в юношеската възраст.

Ние с това ще удовлетвориме:

1-о) духът на времето;

2-о) ще отговорим на назначението си человеческо;

3-о) ще да възблагодарим не само себе си, но и ония, които с отрада чакат да видят в нас желаемото и се трудят денонощно за нашата просвета и учеловечване...

Състави и изрече: Димитър Греков

_________________________________________

501) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Отраден (рус.: отрада) - радост, утеха.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ