НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. ИЗБРАНИЯТ НАРОД

Тодор Божков ТОМ 25
Алтернативен линк

6. ИЗБРАНИЯТ НАРОД


Някога евреите се смятаха, че са избран народ. Имаше и между нашите хора, които мислеха, че нашият народ е богоизбран. Защото Учителят, Пратеникът Божи се е родил в България. Така мислех и аз. Ще ви разкажа нещо във връзка с този въпрос.


Три деня, след като бях при Учителя, когато той ми каза, че всичко е вече свършено и Добруджа е в български ръце, официално беше оповестено това събитие. Думите на Учителят бяха потвърдени по един недвусмислен и категоричен начин. Радостта беше всеобща и голяма.


Официално беше наредено да се отслужат благодарствени молебени, да се направят военни паради и да се даде най-голяма тържественост на това събитие. А неофициално беше подсказано заслугите да се отдадат на Мъдростта, на царя и правителството и особено да се подчертае, че това става благодарение на подкрепата ни от Хитлер и Мусолини. В качеството си на войскови началник, по силата на обстоятелствата трябваше и аз да държа реч за това събитие, на тържеството в град Сливница.


Аз застъпих в своето изказване въпроса за гледището на историческата правда и затова, че нашия народ има своето духовно богатство и добродетели и се ползува със закрилата на Невидимия свят, в смисъл на някакво избраничество и предопределение. Аз мислех, че с това отдавам признателност на Светлите същества, които бдят и пазят България. Разбира се, това изказване аз направих съвсем бегло и общо, незабелязано и неуловимо за тия, пред които говорих. Защото тези, на които говорих не бяха готови да приемат направо тези неща. Учителят по свой път знаеше за това мое изказване и пред широк братски кръг в обща беседа между другото Той каза: "Имаше един наш брат, който тържествено искаше да изтъкне, че българският народ е богоизбран и предопределен." Той замълча и след това продължи: "Българският народ не е богоизбран. Той няма качествата да бъде богоизбран." След това спря и след малко пак продължи: "Всеки народ може да бъде богоизбран. Богоизбран народ е този, който изпълнява Волята Божия! Богоизбран е този, който служи на Божията Любов, на Божият Мъдрост и на Божията Истина. Богоизбран народ е този, който прилага Правдата, Доброто и Свободата." Разбрах своята погрешка и съм благодарен на Учителя, че ме избави от едно голямо заблуждение.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ