НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4.3.14. Юбилейна годишнина 1860-1930 г. Стоян Ватралски

ТОМ 24
Алтернативен линк

4.3.14. Юбилейна годишнина 1860-1930 г.


Стоян Ватралски


Зорница, Г. XLIX, бр. 13, (2.IV.1930), с. 1.


Н. Ив. Цаков


В тази колона, както сте забележили, поставяме портрети на видни държавници, писатели и хора, които са дали нещо на света и своята родина.


Всички досега са били чужденци. И аз се радвам, че мога да поставя лика на един българин и че той достойно представлява България. И това е евангелският поет и писател, г. Стоян Кр. Ватралски. Ако той бе православен, уверен съм, неговото име и творчество щеше да бъде много по-известно и ценено. Неговите поеми, по своята дълбочина на мисълта, по истинското познаване на живота, пропити с Християнски дух и чист морал и със своя сарказъм и бичуване обществените недъзи, идат след поемите на нашия народен поет и писател Ст. Михайловски. Всеки, който желае да изучи неговото творчество трябва да прочете сбирките му: "Битие" и "Първом Правда".


Г-н Ватралски е бил и член на редакционния комитет на нашия вестник. Неговите статии, пълни със сочни мисли, стегнат стил и дълбоко проникване в разгледваната тема, са били от голяма полза за нашите читатели. За това, разбира се му е помогнало солидното образование, получено в Харвардския университет в Америка.


Всеки е свободен да приеме или отрече творчеството на г. Ватралски, но никой не може да оспори неговата гореща любов към България. И това главно искам да изтъкна тук. Само един идеалист, какъвто е г. Ватралски може да обича и работи, да издигне името на своето отечество в чужбина, без да очаква награда за своя труд. Колцина са такива българи? Колко души са иждивили свои средства, за да отидат в странство и да защитават България и нейната права кауза? Много малко.


През Балканската война г. Ватралски замина за Англия с цел да държи сказки за България. Благодарение вещото познание на английски език и личните си връзки с братя Ноел и Чарлс Бъкстон, Сър Едуард Бойл и др., неговите сказки спомогнаха много да осветлят английското обществено мнение и го спечелят за българската кауза.


Г-н Ватралски също използува пребиваването си през 1924 и 1925 г. в Съединените Щати да представи българската кауза пред американското обществено мнение. Тогава той обиколи много американски градове и със сказките си изтъкна болките и неволите на българското племе.


На 7-и того, по инициативата на неговите приятели ще се празнува 70 години от рождението на г. Ватралски и 50 години от неговата обществена дейност. По този случай ние искаме да изкажем нашите добри чувства не само към поета г. Ст. Ватралски, но главно към родолюбеца и добрия гражданин. Желаем му здраве, сила, бодрост и още творчество.


Н. Ив. Цаков



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ