НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. Герои на вярата. Божий свидетели и мъченици

ТОМ 24
Алтернативен линк

7. Герои на вярата


Герои на вярата. Божий свидетели и мъченици


Духовно слово, Г. XIV, 1938, бр. 1-2, с. 15-17.


1 Йоан Кръстител


За него беше пророкувано в Исаия 40:3 и Малахия 3:1 и 4:5, сравни с Мат. 3:3 и 11:14. Той беше предтеча на Господа Исуса Христа и Божий пророк. По строгост на живота си, ревността си за Бога и в работата си между човеците приличаше на пророк Илия и беше с дух и сила Илиина (Лука 1:17). Той смело изобличаваше греха и поканваше към покаяние и духовно събуждане. Исус, следа като беше кръстен от Йоана, го нарече повече от пророк, но все пак бе по-малък и "от най-малкият в Небесното Царство" (Мат. 11:3).


За своето безстрашие да изобличи в грях дори цар Ирод, неговата незаконна жена Иродиада го толкова намразила, че при един празник дъщеря й Соломия, която бе харесала на Ирода с танцуването си, поиска, подучена от майка си, главата на Йоан Кръстителя да й се поднесе на блюдо. Така Йоан бе обезглавен (Мат. 14:3-12).


2. Йоан - апостолът и Евангелистът


От Витсаида в Галилея. До повикването му от Исуса, бил ученик на Йоана Кръстителя и прост рибар (Map. 1:20,1:5-10).


По характер кротък, но решителен. Пълен със смирение и братска любов. Обичаше Исуса повече от всички - наричан апостол на любовта. Твърд и неустрашим - свидетел на Преображението, Гетсимансште страдания и на разпятието на Спасителя и затова ги описва като очевидец (Йоана 19:35). Един от първите свидетели на възкресението и след възнесението смело проповядваше Евангелието из Ерусалим (Деян. 4:13), не се уплаши от затвор, биене и заплашване със смърт.


Той за много години и след смъртта на апостол Павел изобилно е сеял семето на Божията любов из цяла Мала Азия, докато император Домициан около 95 г. сл. Р. Хр., го заточил на о. Патмос, където имал виденията на чудната-книга "Откровение". После се върнал в Ефес, където поради дълбоката старост, бил носен на ръце от учениците в църква. Казва се, че последните му проповеди съдържали само думите: "Деца, обичайте се един друг". Той умрял на 94 годишна възраст в 100 г. сл. Хр., надживявайки всички апостоли. Написал е Евангелието на Божията любов, 3 Послания и книгата "Откровение".

3. Джон (Йоан) Бънян

Автор на безсмъртния сън, наречен "Пътешественикът от този свят до онзи", най-четената книга след Библията. Той е роден в 1628 г. в Елстоу-Англия, син на тенекеджия. В 1649 г. бива спасен от един много греховен живот и започва смело да проповядва Евангелието. Защото това вършил без разрешение от официалните власти, бил осъден и лежал 12 години в затвора, където написал "Пътешественикът". Написал е около 60 книги, между които "Духовната война" и "Животът и смъртта на г-н Нечистивов". Умрял 1688 г. в Лондон.

4. Джон Веслей

Основател на Методистката църква, роден на 17.VI.1703 г. в Епфорт, Англия. В 1720 г. отива в Оксфорд и още неспасен отива да проповядва на американските индианци. Връща се в Англия, среща Петър Болер, един от Моравските братя, и получава уверение за спасение на 24 май 1738 г. Започва една жива християнска работа, но духовенството го отхвърля, обаче, той заедно с брат си Чарлз Веслей, Уайтфилд и др., разнася благата вест из цяла Англия. Много пъти изложен на присмехи, бой, замерван с развалени яйца, при слънце и зимни фъртуни, той неуморно тръби Евангелската истина и беше употребен от Бога за едно голямо духовно събуждане в Англия и света. Умрял в 1791 г. в Лондон.

5. Джон Накс

Великият шотландски реформатор бил роден в 1505 г. Когато започнал да работи за духовно събуждане, почват и неговите гонения, както в Англия така и в странство. Той явно и смело говорил против идолопоклонството в католишката църква и злоупотребленията на папата, изобличавал кралица Мария за лични и държавни грехове. Умрял 1572 г.

6. Джон Уиклиф

Голям проповедник и преводач на Библията, роден в Йоркшир в 1320 г., бил голям изобличител на папщината. Той основал свое училище и пращал учениците си от село в село да проповядват Евангелието. Наричали ги "бедни проповедници". Същата работа съществува и до днес. Писал е много и проповядвал навсякъде. 35 години след смъртта му, в 1428 г. костите му били изкопани и хвърлени в р. Сфифт- по решение на Констанския събор.

7. Джон Калвин

Френският реформатор, станал баща на калвинизма, е роден в 1500 г. Студенствувал в Париж, Орлеан и Базел. Силно повлиян от германската реформация. Писал много коментарии. Прочут и като социален законодател. Умрял 1564 г.

8. Ян (Йоан) Хус

Чехският реформатор, бил роден в 1369 г. в Хусинец. Повлиян от съчиненията на Уиклиф. Станал ректор на университет в 1402 г. Папа Александър заповядвал съчиненията на Уиклиф да бъдат изгорени и понеже Хус продължавал да проповядва техните учения, бил отлъчен от католишката църква. Последвали бунтове. Хус трябвало да бяга, но бил хванат и хвърлен в затвора. Отказал да се откаже и бил жив изгорен в 1415 г. Обаче той оставил дълбоки следи в Чехия и по цял свят.

9. Джон Уилямс

Мъченикът на Ер-романго, е роден в 1796 г. Работил за много години между човекоядците в Н. Хибридските и други острови. Преводач на Новия Завет на "раратанга" език. Създава един от първите мисионерски кораби за Християнска работа между езичниците. През 1838 г. бил убит и изяден от жителите на остров Ер-романго.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ