НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. Вестник „Зора”, год. XII, бр. 3273, 6.VІ..1930 г., стр. 3

ТОМ 21
Алтернативен линк

3. Вестник „Зора”, год. XII, бр. 3273, 6.VІ..1930 г., стр. 3



УБИЙСТВОТО НА ДЪНОВИСТКАТА ЛУЛЧЕВА

Резултатите от съдебното следствие. Какво наказание иска прокурорът за убийците.
Върху жестокото убийство на Ангелина Лулчева, извършено на 17 миналия месец от Малина
Тимева и нейната майка Стойка Тимева, съдебното следствие хвърля вече пълна светлина.


ЗАПОЗНАВАНЕ ПРИ РОМАНТИЧНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА

Обстоятелствата, при които е станало запознаването между г-жа Лулчева и Малина Тимева, са доста романтични. Малина Тимева била позната като добра гледачка. Още в началото на 1929 г. със своя любовник тя била поканена в семейството на Любомир Хр. Лулчев, за да покаже изкуството си. Приемът им е бил сърдечен и Тимева успяла в кратко време да спечели сърцето на Ангелина (Гела) Лулчева ида й стане една от близките приятелки. Спечелила нейното доверие, Гела често разказвала на Малина за притежаваните от нея скъпоценности.

Любопитството на младото момиче било възбудено извънредно много и един ден предразположило Лулчева да й покаже всички скъпоценности. Може би още тогава у Малина се е явило желанието да притежава скъпите накити, макар и по престъпен начин. За да изпълни своя престъпен план благоприятствувало обстоятелството, че Лулчев често нощувал в лагера на дъновистите: а г-жа Лулчева ходела почти всеки ден на гроба на баща си, който загинал при атентата в „Св. Неделя”.

В НАЧАЛОТО НА М. АПРИЛ Т. Г.

Малина със съгласието на Ангелина останала сама вкъщи, под предлог да свири на пианото. Възползувана от отсъствието на стопаните, тя взела ключа на касата, в която били съхранявани скъпоценностите, качила се на тавана и задигнала от там всички скъпоценности. Малина взела една златна гривна с 5 брилянта, една златна огърлица, златен пръстен с голям диамант, златен пръстен с малък диамант, златен часовник, едни златни обици с диамант и други два чифта златни обици с по-малки диаманти.


ВЕДНАГА СЛЕД КРАЖБАТА

Малина Тимева отишла при майка си и й казала всичко, което направила. Двете жени тогава решили и продали откраднатите бижута на Васил П. Михайлов - всичко, с изключение на пръстените - за 26 000 лв.

Ангелина Лулчева не само не подозирала, че скъпоценностите й са задигнати от най-близката й приятелка, но и дала всичкото си съдействие за избора и закупуването на едно пиано за Тимева, което било спазарено за 32 000 лв. Внесени били всички получени пари от откраднатите й скъпоценности, а останалата сума трябвало да бъде изплатена по-късно.

ЕДВА КОГАТО

на Лулчева дотрябвал ключът на касата, за да вземе от нея една доларова банкнота, дадена й от нейна позната за съхраняване, Малина Тимева била изправена пред една дилема - или да заличи с ново престъпление следите на първото си престъпление, или да бъде разкрита и предадена на властта. На помощ й дошла нейната майка. Двете

РЕШИЛИ ПЪРВОНАЧАЛНО ДА ОТРОВЯТ АНГЕЛИНА ЛУЛЧЕВА,

но по-късно тоя начин бил намерен за неудобен. Тогава те си послужили с убийството:
смазали черепа на Лулчева с тъпо оръдие, за каквото им послужила една тесла.


Начинът на убийството е вече известен. След като отишли на 17 м. м. в лагера на дъновистите, за да питат Л. Лулчев да не би ключът на касата да е у него, двете приятелки се върнали в дома на Лулчева. Току-що приключили вечерята и в дома на Лулчева пристигнала и майката на Малина. Тя оставила донесената от нея тесла в кухнята, без да забележи това Лулчева. По-късно тя предложила да потърсят ключа, да не би да е паднал около или под пианото. Без да подозира нещо, Ангелина Лулчева се навела до канапето, но в този момент Малина й нанесла няколко удара с теслата и тя паднала на пода.

Започнала се кратка борба. Малина се хвърлила върху Лулчева и я натиснала към пода. Тогава Стойка Тимева взела теслата и с още няколко удара доубила жертвата им.

Двете престъпници отишли след това в кухнята, измили теслата и ръцете си и през мазето напуснали дома на Лулчева.

Начинът, по който поискаха да заблудят полицията, се изнесе в подробности. Интересното в случая е, че

ЗА ДА ЗАМАСКИРА ОЩЕ ПО-СИГУРНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО,

Малина на другия ден сутринта, отивайки в къщата на Ангелина Лулчева, набрала магданоз от градината, за да го занесе на любимата си приятелка. Преди да нададе писъци за помощ, тя отворила наново касата и разхвърлила няколко сребърни монети, разтурила леглата, отворила гардеробите и шкафовете. По тоя начин смятала, че ще създаде у полицията убеждение, че убийството е извършено с цел за обир.

Прокурорът иска наказанието на Малина Тимева по чл. 316, алинея последна и чл. 247, ал. 2 от Наказателния закон - предумишлено убийство с користна цел; и на Стойка Тимева - по чл. 247 от Наказателния закон - за предумишлено убийство. Предвиденото в закона наказание е смърт чрез обесване.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ