НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(66) Срещи

ТОМ 20
Алтернативен линк

(66) Срещи




На 16.XII.1939 г. се срещнахме с Багрянов и ходихме по негова покана в селото Брезе, Софийско450.  Край селото загазихме и отидохме пешком в село, а после автомобилът  изгази и можахме да си тръгнем към 8 часа и към 10 часа вечерта си бях  вкъщи. По пътя приказвахме за клюките по изборите и той ми разправи как в  Бургас, като бил се заинтересувал за Тополовград, гдето щеше да се  избира Спас Ганев, и като видял, че му казали, че телефонът е развален,  той пратил секретаря си и разбрал, че са натъкмили Спас Ганев да излезе  сам кандидат, когато бяха обещали, че там няма да има правителствен  кандидат. Така беше казал Недев и на мене. Разправи ми за конференциите  си в разните места, които е имал, и как са се държали селяните. Тук, в  село, той се държа много демагогски, но селяните са свикнали с това. Той  им даде 500 лв. за бедните ученици451 , те на изпращане му  дадоха заек и други подаръци. Ясно е, че той говори, за да го каже, и  ако не го направи веднага, после вече и не се сеща какво е казал. Аз се  правя, че му вярвам, защото искам да се поправи - но всеки човек си има  по нещо, което куца, както има и нещо, в което той надминава другите.

С Невенка, която е учителка там, едва се видяхме и само няколко думи можах да разменя.452 Багрянов ми обеща, че няма да отива в Шуменско, но на другия ден още се измъкна от София... Господ да му е на помощ!

На 18.XII.1939 г.  вечерта дойде Недев. Той започна да ми дава много данни срещу Багрянов,  а същевременно ми потвърди, че наистина Кьосето е заплашвал с подаване  [на] оставка или с отиване да иска от царя отлагане на изборите.

Тогава аз му наговорих доста тежки думи, като му  казах, че Багрянов е сторил хубаво, защото и той лично ми обеща, че в  Тополовград няма да има правителствен кандидат. После - че Кьосето  играе. Царят беше казал, че той може да напакости на Божилов. Че сега  виждаме, изпраща го в Русия, за да няма кой да го замести. Севов го няма  в България и той мисли, че ще хване царя натясно, но това няма да бъде.  Династия на Кьосеивановци няма да се прави. Щом той не може да се  откаже от своите приятели Дуров и сие, Гето Кръстев и др., то тогава ще  си иде вкъщи при жена си. Багрянов е демагог, но поне ходи при селяните и  им помага, а тоя, който седи в канцеларията си 4 години? Така не може  повече. Което е хубаво - добре, което не е - то е друг въпрос... Недев  се почувствува доста засегнат, но го понесе геройски и това ми много  хареса в него. Искаше да бъде лоялен. Но видях, че почти му призля и на  излизане си поиска една чаша вода. Домъчня ми за него.

Среща с царя на 19.XII от 7 до 9 и ½ часа вечерта във Враня

Идва преди това Статев; и нему казах, че ако  Кьосето сега се кани да играе пак на разпускане камара, няма да успее и  изборите няма да ги отложат, а както се постави тапа на Стойчо, така ще  се постави и на Кьосето. Той отиде да се среща с него, за да види как  седи работата, тъй като те са били в Пловдив и не знае как стоят тук  нещата.

Царят беше по-добре от по-рано. Каза ми, че ме  викал, «защото Кьосето се кани - според моя речник - каза той, - да  пръдне в ръцете ми».

- Пращах - казва - Груев, при него, върна се смазан.

Казал му, че той не иска да служи за трамплин на Багрянов да се качи на неговото място и че ако искал, да го турел направо и пр.

- Пратих след това Генчев и неговото впечатление  е, че Кьосето е изтърбушен и иска да прави трюкове, макар че едва  държи... Този трюк е отпреди две години стар вече. Тогава му казах какво  съм казал на Недев и той намери, че това е добре. Затова, горкият, той  стоеше като че бе ударен, като че бе глътнал шомпол, нито се кръстеше -  каза царят.

-Ами и аз казвах на Кьосето още [преди] един  месец да говори една реч по радиото за изборите - и досега не го  направи. Той си има своите планове.

Като му казах за Багрянов, каза ми, че и той  същото изтъкнал, че може да е демагог, но и работи. Аз настоях да се  направи всичко, за да се примирят Багрянов с Кьосето, като всеки си  гледа работата. Помолих за това царя и той ми обеща да стори това, но ме  предупреди, че по-рано всичката атака против мене е била от хората на  Багрянов, затова да се пазя, че може да ме изядат. Тъй че, това  примиряване ще се опитат да го направят, пък - ако излезе.

Запитах го и за Спас Ганев. Каза ми, че ще е  по-хубаво да влезе, за да има кой да респектира Багрянов в парламента.  Говорихме за характера на Кьосето и на Багрянов. И Севов му казал да се  не бърза с Багрянов. Казах му и аз, че по-добре е сега да дойде някой  друг да довърши изборите, ако не ще Кьосето, но да не се отлагат, защото  после ще станат условията по-лоши. Не може да управляват като  диктатори, защото ще бъдат пометени. И в Германия има Райхстаг, в Русия -  събрание, в Италия - снопове (фашии), и тук трябва да има нещо  такова... Царят се съгласи, че това не може, и реши да настои пред  К[ьосеиванов].

Дълго говорихме за Царицата и за неговия гост.  Чете ми пак писмо от онова момиче, което бях лекувал и което придружава  царицата. Каза ми, че писал на бабалъка си, че Кьосето му помогнало да  напише писмото, но сега, утре като се връща, какво да прави, като му е  все като враг... По тоя повод го посъветвах да се види с Учителя, но той  отказа под предлог, че така ще бъде по-силен, че обича мистичното и пр.453  Започнахме на по-интимна тема и аз му говорих някои работи за него и за  бъдещата му работа. Той слуша, но от време на време го виждам как си го  държи неговата мисъл. Той иска и на Бога, и на Мамона да служи, но...

Разправя ми за един свой приятел, гост, който  беше сега тук и който е копеле на Кобургите (по думите на царя той бил  от руската линия на Долгору-ките и не зная още кои и понеже бил  последен), влюбвал се в момчета, перверзен бил, та ми разправя неговата  история - как бягал с едно момче в Аржентина, но жена му казала, че ще  го чака и го чакала... и той след три месеца се върнал обратно и се  поправил и пр.

- Но моята, моята какво да я правя? Тегне на  всички. Като дойде, още ще разбърка къщата и ще внесе безпокойство.  Какво да правя, какво да правя?

Пак му казах да се види с Учителя. Пак отказа.454  Беше много отчаян и ми каза, че някой ден ще си пръсне черепа, за да си  остави трупа само на нея... Подобни работи и аз изживявах някога, та го  разбирам, и доста му говорих, като му казах да остави тия глупости, че  тая задача меще е [мъчеше и] баща му и като не се реши с него сега, ще я  дорешава с жена си. Тогава той ми разправи как, като бил на 19 години,  се опитал да се самоубие. Той имал като възпитател (това не помня, дали  беше точно възпитател, а и името забравих) един швейцарец.

- От него имам всичките тези либерални  разбирания. Баща ми го много мразеше. И сега, като се научи, че ходя при  него, го е яд и прави магии... Тоя човек си държал дневник, аз не знаех  това. И каквото му съм се оплаквал за мъчнотиите с баща ми, той ги  писал. Куртукпиев455 или кой други, не зная, но казал това на  баща ми. И когато швейцарецът отишъл в отпуска, Кутруклиев, по заповед  на баща ми, отваря бюрото му и взема дневника. Аз бях в Царска Бистрица.  Вика ме баща ми, уж любезен, ама окото му святка. Сещам, че ще има  нещо. Отивам в кабинета, там беше и един французин (на когото тоже  забравих името сега, може би ще го питам допълнително и ще си го  запиша).

Той гледа на масата дневника. Започват да му го  четат от 8 часа вечерта, та до 2 часа след полунощ. Онзи човек искал  нещо да прескача, но царят не давал и настоявал всичко да се чете. -  Инквизиция, каквато правеше Боян Начев със своите жертви - казва царят, -  зная го, защото го изпитах... Като си отидох долу, аз имах същото  чувство като сега - желание да му оставя само трупа си. И вдигнах  револвера и го опрях до челото си... Револверът не хвана, даде засечка.

- Защото е трябвало да живееш - казвам му, но и двамата бяхме много развълнувани... Горкичкият...

Каза ми царят, че още в Будапеща е казано от  журналист, че на 26 декември ще има преврат в България от офицери за  доброто на царя.

-Зная аз това добро - каза царят... - Нали - казва-говорихме, че Лойд456 е  тъмен човек - ето, ходи в Румъния, отиде си и почнаха пожари, в Сърбия  -убийства и пожари, ами тука какво ще излезе? Проверих това, което ми  писахте за английската легация, и излезе вярно, че имат хора, които са  участвали в Испания...

- Значи и тука готвят нещо такова - казвам му  (пък си мисля, че те взеха Лукова не току-така с 15 000 лв. месечно, но  не го казах на царя...).

Говорихме за Недев и той се отзова много хубаво.  Казах му също интригата, която е разправяна, че престолонаследникът е  глухоням, и как Казанли-ев се е клел, че го е виждал и говорил с него и  как народът викал «ура». Приказвахме по тоя повод за Казанлиев и му  казах, че той е човек, на когото може да се даде път, и царят потвърди  това, че заслужава и че ще бъде хубаво да се вдигне той вместо други,  понеже той е добре с народа, без да е така корумпиран, и че е помагал на  бедните, като е купувал нещичко от свои пари, и че прави хубави  жестове. Това и царят констатира. Изобщо, беше съгласен. Само му се  стори, [че] мъчно ще съгласува усилията на Кьосето и Багрянов, но обеща и  този опит за доброто на България да се опита да направи.

- Да се опитаме - казвам му, - пък ако не щат, нека всеки си носи последиците!

- Вий само се пазете, че по-рано щяха да Ви изядат и излизаше все от Багрянови хора. Не излизайте много начело.

(Спомних си, че Стоил ме плашеше, че Цанков с  Кожухаров Тодор щели да издават книга за мен и щели да пращат Тошев като  провокатор - той иска да се видим, но аз бях вече отказал. Цанков  разправял, че съм се виждал с Кимона, а то беше преди 5 години - и че  сега щели да опишат модерния Распутин.457 Щели да нападнат и  братството. Казах му, че ме правиха вече убиец, та това не ми се вижда  вече толкова тежко. При това и за братството не е страшно. То мина това  време. Когато огънят е слаб, вятърът го гаси, но когато е силен, само го  разпаля... Минаха тия времена, когато можеха да ни плашат, сега ще ми  направят само реклама. «Ами тогава да кажа да не я издават» - каза  наивно Стоил... Това не казах на царя.)458

Приказвахме и за дипломатическите промени, като питах защо Антонов го не уволниха след тоя гаф в Москва.

- Кьосето не ще - каза ми Царят.

Приказвахме и за уволнените офицери и пр. Доста  интересни работи, но не ми се пишат. С впечатление съм, че царят си има  план, който не искаше да ми разкрие изцяло, пък и аз отбягвах, за да не  би да го издаде някой, а той да помисли, че съм аз. Изобщо, всеки ден  разбирам, че българската политика и нужник са почти едно и също и много  съжалявам, че се намесих или намесиха. При Стамболийски щях да платя с  главата си, пък сега да видим какво ще ме огрее...459

Сега, 21.XII,  дойде Андро и ми каза, че Кьосето си подало оставката - точно както бях  казал на Недев и Царя, че ще му погоди, като изпраща днес Божилов да  няма конкуренция. Ама де да видим какво ще го изиграят...


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ