НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

39. «ВМЕСТО ДА ИЗПИШЕ ВЕЖДИ, ИЗВАЖДА ОЧИ»

ТОМ 20
Алтернативен линк

39. «ВМЕСТО ДА ИЗПИШЕ ВЕЖДИ, ИЗВАЖДА ОЧИ»

(Писмо)

(В. «Алфа», г. I, бр. 8, понеделник, 23.VI.1924 г, стр. 3)

Светият Синод, за да «християнизира» народа си, е  ангажирал за пропо-ведчик из страната руския мисионер Кальнев. Това е  един фанатик от старата руска школа, който е проповядвал и спорил със  «сектанти», но винаги със стражари зад гърба си. В своите изрази и  държание той и в нашата свободна страна си мисли, че зад него стои  великан стражар с нагайка, че гдето не стигне словото, там да завърши  наставлението силата.

При това е нахален и безсрамен. За неговия мръсен  и стражарски език, в един публичен диспут в Сливен миналата година,  опонентът му г-н Софрони Ников публично го изобличи и демонстративно,  пред цялата публика, не му прие протегнатата след диспута ръка и с  думите «не заслужавате» му обърна гьрб. Снощи, преди втората сказка на  г-н Никова в нашия град, въпреки очевидното игнориране, избраникът на  Св. Синод най-унизително се въртеше и присламчваше и пак иска диспут. За  да си осигури успех, той беше довел голяма част от учениците на  тукашната семинария - готови «уражии».

Думата му се даде, но уви, не бяхме щастливи да  чуем неговите просве-тителни тълкувания, защото салонът не беше свободен  след 9 часа.

Интересен обаче беше тоя «спасител» на  българската църкова в своето престарание. В диспута си в Сливен той  настойчиво и твърдо, като гръмовержец, преповтаряше: «Една смърт и после  - съд» и след това - или ад, или рай. Никакъв прогрес зад гроба!  Бедният, той не знаеше как с това «вадеше очи, вместо да изпише вежди»,  защото с право му се забеляза, че защо тогава поповете вземат пари за  погребение и панахиди, щом в душата не може да настъпи никаква промяна  след отделването й от тялото? Всички тия служби очевидно стават излишни,  и в тоя случай тоя препрословут защитник на нашата църкова се подрежда  във фалангата на протестантите, които според него били архиеретици...

Пловдив
Н. С.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ