НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

23. НЕПТУН

Николай Дойнов ТОМ 15
Алтернативен линк

23. НЕПТУН


Планетата Нептун има отношение преди всичко към чувствата в човека, но поради липса на обединителна сила, която нарекохме магнетизъм, то влиянието на планетата събужда силни чувства. Но тези чувства са някак ефирни, нежни, неопределени, без конкретна форма. Нямат грубото, осезаемото на земното.


Когато планетата Нептун се отрази върху издигнати хора, то тези чувства се приемат от околните като нещо изключително по своята благодат.


Поради грамадното разстояние на планетата до Слънцето, проблема за топлината там е особено сериозен. Ето защо емоциите, чувствата на хората, под влиянието на тази планета имат светлина, привлекателност, но нямат топлота.


За по-голяма яснота се спираме на нещо по-конкретно. Хората под силното влияние на Нептун са способни да събудят, по-специално в противоположния пол, извънредно силни чувства на любов към себе си, да заангажират техните чувства и влюбените да очакват влечимост, но тези очаквания остават напразни.


Нептуновият тип събужда чувствата, събужда очакванията на взаимност, но след това, съвсем безотговорно, неочаквано взима едно съвършено безразлично отношение, като че ли нищо не е направил. Влюбеният мъчително страда. Това са отровни лотоси.


За такива случаи Учителят казва: „Какво ще бъде вашето положение, ако си сложите главата в циментова каша?" Това го каза във връзка с моята съпруга и сватба.


Този случай ми го каза преди да се оженя. В.К. Тя какъв тип беше, Нептунов ли? Н.Д. Никакъв тип, беше една каша невъзможна. Не искам да кажа нещо лошо за нея, но питаш ме - отговарям ти. В.К.: Аз помислих да не би да е под влиянието на Нептун. Н.Д. Такова нещо няма.


Връзката обаче с този свят на заминалите е много опасна, защото и там, както и на земята има лъжци, измамници, същества, които търсят да командват другите с едно желание да си играят с хората, да ги карат да изпълняват техните прищевки, често пъти най-чудновати.


За тези случаи Учителят казва: „Ще дойде често пъти при вас някое същество от заминалите хора, от оня свят, с открадната светлина, с други думи ще ви каже нещо вярно. Ще ви се представи като някакво величие, докато ви подчини на своята воля и почне да ви внушава най-различни заблуди. Ще ви постави в един нереален свят и с това не само ще спъне вашия път на еволюция, но ще изсмуква и жизнените ви сили". Тези думи на Учителя предавам по смисъл.


В миналото имахме един брат, много мил и симпатичен. Имах случая да го срещна един път и го определих като човек с подчертано Нептуново влияние. Казваше се брат Никола Ватев. По-късно разбрах, че е бил много добър медиум и се занимавал със сеанси и викаше духове. Ето какво писмо му е писал Учителя:


София, 25 април 1906 г.


Любезний г-н Ватев


Получих Вашето писмо.


Аз ви питам, имате ли дълбоко желание да намерите истината и да слугувате на Господа, тъй както той иска?


Имайте предвид, че Господ не е человек! Той се от зло не изкушава. Мислите ли Вие, че каквото се говори, каквото се пише е от Духът на чистата истина? Трябва ли вие да слушате всеки дух и да ставате проводници на чужди лъжи? Светът е пълен с лъжливи духове. И ако някой отвори умът си за гостоприемството на тях, те ще му кажат много чужди неща, да го удивят, да го оглупят, но не и да го повдигнат и просветят Ти сам знаеш, че много от нещата, които ти се казват, са лъжливи и неверни. Твоята душа усеща това, но твоят ум, който обича щестлавието, иска да те заблуди. Ти искаш да си образ и подобие на Господа. Това е право дадено на всеки човек, който слуша истината, но преди да добиеш това, ти трябва да станеш носител на Истината, изпълнител на Правдата и образ на Любовта ида търсиш не твоята слава, но славата Божия. Човек може да излъже себе си, може да излъже и хората, но никога и Бога. Сега вие в Търново се надхитрявате. На едного говори майката Господня, на други Христос! Е, моля ви, как ще оправдаете факта, когато тия двама духове се карат помежду си? Дали светлите, чисти духове, могат да бъдат един против други? Плодът показва дървото, а делата - человека!


Предупреждам ви всички вие, да не петните святото име Господне. Бог не е Бог на немирството, на завистта и крамолата! Той е Бог на всяка благост и милост.


На лъжата, каквото име и да й се тури, тя си е все лъжа. Не е важно само формата, важно е и съдържанието.


Божието благословение и Господните дарби не се купуват.


Вие имате много добри черти във Вашият характер и тях трябва да обработвате. Защото виждам, че и Вашето естество, във Вашия ум, има още недостатъци от миналото, които ако не дадат място, доброто семе ще се заглуши.


Вие сте натура със силно въображение и развито подражание, с художествен вкус, но сте човек със слаба воля. Имате силна вяра, но слаба надежда и религиозно чувство. Във вас страхът и честолюбието имат силно влияние. Този, който мисли да воюва, трябва първо да премери силите си и да види, дали може да издържи воюването. Защото славата се пада на тогова, който победи. Ти трябва да се заемеш повече да четеш и да размишляваш, и когато дойдеш до едно вътрешно, положително убеждение, тогава да изказваш това което знаеш. Да поясня: „Какво би станало със семе, което се оставя без да е заровено в земята? Не трябва ли то да се скрие, за да израстне? Не трябва ли майката да носи своят зародиш дълго време скрит в утробата си, преди да се оформи и развие, да растне и тогава да излезе на бял свят? Знайте, че сега, небето ви претегля и се изпитват сърцата ви! Тогава ще ви се дадат нужните упътвания, по които да добиете истинското знание и мъдрост. Сега вие сте деца и трябва да порастнете по ум и по мярката Христова. Защото само Отец е Който учи и дава знания. Само неговият Дух е носител на всяка мъдрост и знание. Само Отец знае пътищата на всекиго и когато Той благославя, Той знае как да предаде знанието. Да не ви заблуждава никой. Отец е Виделина и в него няма тъмнина. Очистете сърцата си, святи бъдете, защото Отец е свят".


Ваш П.К.Д.


В.К. Сега, това е писмо на Учителя до Никола Ватев. Ти откъде го взе? Н.Д. Не си спомням откъде съм го взел, но имаше едно увлечение в някои от братята и викане на духове. В.К. Много ли беше застъпено? Всички първи приятели ли са били медиуми и са хвърчали по тия неща? Н.Д. Да, имаше едно влечение, особено от по-възрастните. В първите години. Нали Учителят е имал трима ученици, единият е бил д-р Миркович и Тодор Стоименов. И знам, че д-р Миркович в своето списание много често говори за сеанси, въобще в туй направление. В.К. От първата категория ученици - Иларионови, Казакова, Ватев те всички са се занимавали с медиуми. Ти заварили по твое време да въртят чаши и т.н.? Н.Д. Аз не заварих по мое време, обаче не знам дали е удобно да приведа един пример с един наш брат, който смяташе, че има връзка със заминали същества, с висши духове и много пъти както разбирам са му казвали известни истини. Те според мен са му казвали нещо да го заблудят наистина, че той наистина е под влиянието на висши разумни същества. Добре, ама този брат тежко пострадва. Една грамадна ваза, тежка го блъсва и му счупва краката, тазовите области и тоз човек, наш брат, не след много си замина. И ако тези същества, които са имали връзка с него и са били от изключителна разумност, нямаше ли да го предупредят да седи настрана, да не пострада. Явно са били някои ментарджии, които са го лъгали за да вярва. В.К. И кой беше брата? Н.Д. Петър Филипов. Защото съм чувал от една сестра, която била близо до него, че аз казвам, някои работи той казваше истината. Е, да казвали са му откраднати истини, както Учителят казва, но ако бяха разумни висши същества нямаше ли да го предупредят? Да не бъде там, където ще се строполи тази ваза да му счупи таза и краката.


В.К. Сега, ние тука разглеждаме за планетата Нептун. Н.Д. Става човек играчка на изостанали духове от отвъдния свят, които обичат особено много да раздухват центровете на честолюбието в човека. Това е вярно. И тази статия в историята, която съм написал, там логоса на планетата Земя, ясно подчертавам този техен стремеж да раздухват честолюбието, както този брат. Учителят казва: „Гордостта предхожда падението". Това ми го каза Учителят при един случай с Хитлер, когато беше в своето величие през 1941 г., тогаз „Гордостта предхожда падението" Защото се беше надигнал, то Германия, Германия над всичко. В.К. Той ти го разказа във връзка с какво? Н.Д. Във връзка със събитията по онуй време, Хитлер и т.н. В.К. Сега, тука говорихме за планетата Нептун, какви влияния дава върху човека и примирите, които бяха казани, че е един ключ за отваряне на пряк начин със заминалите души от отвъдния свят. Изобщо има ли положителни страни Нептун? Н.Д. Има много положителни страни. Ако наистина тези центрове са развити в горния дял на мозъка, идват разумни същества и напътват човека по най-правия път. Обаче, те са толкова велики майстори, тези, че ти няма да разбереш, че някой ти е дошъл да ти каже, а че като че ли ти си го измислил, тъй да се каже и тръгваш по тази своя светла, хубава мисъл. Изобщо разумните същества правят контакт с човека, но те го правят така добре, тъй неусетно, че не можеш да разбереш, че някой друг е дошъл да ти каже. И много пъти, когато някой каже „Духът ми каза", аз с голямо съмнение се отнасям към туй казано от този дух, защото ти като усетиш, че някой ти го казва, че някой се пъчи, че имат връзка с духовете и с една подострена гордост „Духът ми каза това и това". Аз с голямо съмнение поставям тяхното казано, защото тези разумни същества, вярно, че казват на човека, но те го казват така майсторски, внимателно, че няма да усетят, че някой друг ти го казва. Туй е моето впечатление и разбиране за контакта на хората с висшите духове. А защо е така?


В човешкият мозък силовите полета на Нептун имат отношение към най-горните центрове непосредствено пред центровете на честолюбието. Ето защо, когато тези връхни центрове са добре развити и правилно реагират на Нептуновите вибрации, при които човек има известни постижения, като прозрение в известни области, вдъхновение да създаде нещо инициативно, долавяне в известни области. Долавяне на нови полезни идеи, те в многото случаи подхранват и центровете на честолюбието, което нещо е извънредно опасно, то може не само да смъкне човека, но и да го тласнат в една гибелна за него посока.


Става играчка на изостаналите духове от отвъдния свят, които обичат особено много да раздухват центровете на честолюбието в човека. Учителят казва: „Гордостта предхожда падението".


Това го казва Учителя Дънов на Мусала на Боян Боев, когато той слуша радио, където немския говорител е говорил за непобедимостта на немската армия, като непрекъснато се чували военни маршове. И Боян Боев доживява да види краха на немската армия и капитулацията на Германия на 9 май 1945 г.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ