НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2.10.10. Писма от Йосиф Генов Дайнелов, 09.06.1861 г. 2.10.10.1. Униатската пропаганда на залез (№ 188)

ТОМ 35
Алтернативен линк

2.10.10. ПИСМА ОТ ЙОСИФ ГЕНОВ ДАЙНЕЛОВ

9 юни 1861 г.

В: Раковски, Георги Стойков. Архив на Г. С. Раковски.

Т. 3, Писма до Раковски 1861.

София: БАН, 1966, с. 520-523.

(№ 188, 189)

2.10.10.1. УНИАТСКАТА ПРОПАГАНДА НА ЗАЛЕЗ ...

(№ 188)

Мой почтенний!

На 7-ий того, завчера, ви писах потребнити през Н. Ценова. Днес пак ви пиша. _

Дядо Йосиф е в наши ръце и всичко е изработил и издействувал Славейков, кой да живей! Той бил ески дост174 с дяда Йосиф и при напомнюването му на ветхи минали, възбудили ся в човека такива стари чувства, щото Славейков сполучил да го убеди, за да бяга ведно с него. За прибежище рекох ви, че са мисли много и са споменуваше да го завлекат в Р[усия]. Работата са опича (Н. Геров е тука) и във вторник, когато вапора175 бяга за Одеса, Славейков и дядо Йосиф отиват из Ц[ари]-град. Стареца си зел всичко със себе си, сир. папини кръстове, берат и пр., всичко до игла. Исуитити усещат дядо Йосифовото липсване едва по пладня у вторника. Същият час колкото исуити има тук, са събрали на събор и след мислене, изчупват дядо Йосифова стая и какво да намерят? Едни скъсани парцали. Бре аман, бре заман, разтичват са, но нищо. И тъй вий разумяхте, че сме сигорни, а не в гръци. Има още подробности, но не съм ги изпитал, защо всичкото сега е много тайно и всяк нищо не знай...

Макарий до вчера е бил на църквата им, днес ведно с балчишкия поп, кого бе запрела патриаршия и побягна при исуитити, тъй и едно дия[кон]че жеравнянче, както и други двама попа, прибягнаха на народната църква, коя ги и прибра.

Поп Тодор и той доди, но шава, както му са ще и на Макарий, и аз у тогова човека имам голямо съмнение, защото е чорт. Устава им же на униятити един дякон и един калугерин.

Цанков и Миркович додоха на църквата да търсат Йосифа, но оджус куртурдулар176. Представителите щели да ги поналожат. Слуха за да ся попат тия Цанков и Миркович са съвсем потайни.

Каква ще я въртят исуитити, като и берата им фръкна, валлаха177, чудно е! И дали още ще постоянствуват на намерение си? Те още мислят, че дя[до] Йосиф е у п[атриаршия]та, но се съмняват, че го измамил Славейков. Това го и хоратуват, особено като виждат, че Славейков го няма, но дали ще могат проумя, где го е завел. Това е най-ентересарно! Имат един милион борч. Пари им искат - нямат.

Н. Еф[тимов] ще иди, както са вижда, на заточение за калпазанлък178 с едни селски мюхюри179. Манол никакъв ся не вижда и почти, че един дръпна насам, друг нататък и работата кажи, че е на издъхване, освен ако да вършат нещо исуитити.

Каква срам! Цяла Европа го научи, това, а днес патрик побягнал... Портата с какво око ще гледа дела си, не знам.

Работи им са у магла и след тия всичкити аз мисля, че и ако ся подкрепи унията, савда гейри180...

_______________________________________________

174) Стар приятел

175) Вапор - параход

176) Евтино се спасиха

177) За бога.

178) Фалшификация

179) Печати

180) Празна надежда


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ