НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

122. „Песента на ангелите”. Отново за уволнението от Операта.

ТОМ 34
Алтернативен линк

122. „ПЕСЕНТА НА АНГЕЛИТЕ”.

ОТНОВО ЗА УВОЛНЕНИЕТО ОТ ОПЕРАТА

В.К.: Сега, на 49 страница от Вашите „Разговори с Учителя” Вие питате, пишете: „Ангелите свирят ли с бурии?” Какво значи „бурии”150?

Л.Т.: Тези...

В.К.: Като флейта?

Л.Т.: Буриите - такива, дето свирят.

В.К.: Да. Те са нещо така продълговати, като тръби. В какъв смисъл казвате: „буриите”?

Л.Т.: Той каза, те не свирят, а само пеят. Те имат милиони крилца от светеща материя. И от колкото са от по-висока еволюция, толкова по-блестящи са техните криле; а колкото по-слизат към физическия свят, тия криле добиват вече цвят.

Например Той ми каза, когато влизам в една стая, да живея за пръв път, да внимавам първата нощ какво ще сънувам, като вляза, защото ще ми кажат какво ме чака в тая стая.

И аз, когато платих тогава - най-напред 2000 лева плащах на месец при хаджийката, при Епитропова, внесох 2000 лева, защото тогава получих 300,000 лева обезщетение за моето уволнение. Щото аз не се върнах вече.

И Бръмбаров е срещнал мама след шест месеца на улица „Раковска” и казал: „Чакахме я шест месеца да дойде при нас, да се помоли, вчера подписахме уволнението.”

В.К.: Кога Ви уволниха? След заминаването на Учителя ли?

Л.Т.: 1948 г. ме уволниха на есен.

В.К.: Каква беше причината?

Л.Т.: Извикаха ме в една стая и ми казаха: „Ако продължаваш да ходиш при тия дъновисти, ще следва уволнението.” А аз не само че ходех, ами и концерти изнасях. И дойде уволнението заради това, че ходя, защото Партията [Българската комунистическа партия] е взела решение да унищожи това учение. Това ми каза[ха] композиторите Пипков и Георги Димитров.

В.К.: Вие се познавахте с тях?

Л.Т.: Ами да.

В.К.: Тука, на 49 страница от Вашите „Разговори с Учителя”: „Песните на Учителя в диалогическа форма са много естествени.”

Л.Т.: А това е: „Ще ни се строшат ребърцата!” - казват листенцата на вятъра. А вятърът отговаря - диалогична форма.

В.К.: Значи има диалог.

Л.Т.: Значи има диалог.

В.К.: А-а-а, това значи.

Л.Т.: Листенцата пеят, а вятърът отговаря: „След мене той вече пристига, другар ми верен, дребен дъжд. Той ще полее полето, ще го приготви за игри” и т.н. Диалогична форма.

В.К.: Да, вече разбрах.

______________________

150) бурия - меден духов инструмент със силна звучност, тръба


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ