НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

387. Интересите на частите никога не могат да се примирят. Могат да се примирят в цялото, в Бога

VII. Кооперацията ли? ТОМ 33
Алтернативен линк

387. ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧАСТИТЕ НИКОГА НЕ МОГАТ ДА СЕ

ПРИМИРЯТ. МОГАТ ДА СЕ ПРИМИРЯТ В ЦЯЛОТО, В БОГА


- По този начин се идва до старата комедия - експлоатацията на слабия от по-силния, силните живеят за сметка на слабите. Но да не си помислиш, че аз съм за капитализма? Да не бъде, пазил ме е Бог!

Ние в никакъв случай не можем да примирим интересите на хората, нито на отделните кооперации... Изобщо, интересите на частите, никога не могат да се примирят!

- Как тогава?

- Те могат да се примирят само в цялото, в Любовта, в Бога. Само цялото, представлява великия закон за примирение на частите.

- Но Господи Боже, кое е това цялото? - нервно запита Андрей.

- Организма, на който клетките на очите имат за свои братя клетките на петите, червата... организма, на който растенията и животните са клетки, и всички наедно образуват един общ организъм, който е тялото на Бога.

Тази идея Христов подхвърли на Андрей и веднага премина на конкретното: - Ние славяните сме имали първи и най-добрата кооперация в света - Задругата. Но нашите късогледи държавници я разбили със създаването на законите за наследствените имоти. А сега ще вземаме терк от Англия от Ройждалските пионери.

Твоя път не е в кооперацията! Че някой си навират носовете в изпражненията и казват: „Мед е!”, това показва, че те по съзнание са бръмбари... Те се тровят-тровят и другите, заблуждават се - заблуждават и другите!

Един е пътя за благоденствието на хората - той е Любовта, Правдата.

Хората с бръмбарски съзнания, от хиляди години бръмчат със своите теории за оправяне на света, но света с техните бръмбарски теории е останал неоправен! Причината за това не е на Земята.

- Пак нов парадокс - апострофира го Андрей. - Но Христов не обърна внимание, продължи да сее своите идеи в разораната целина на съзнанието на Андрей:

- В мировото пространство стават събития, които имат отражение и на Земята.

- Това вече е най-неразбраното! Вие господин Христов вместо да ми изяснявате, още повече ме обърквате!

- Нещата трябва да се объркат, за да се оправят.

- И това не разбирам, почвам вече да се ядосвам на този Вашия маниер на говорене! Кажете ми нещо конкретно, ясно, веднага да го разбера. Как ще се оправи света?

- Света е оправен, но ти и много като тебе сте обърканите! Ти оправи своя свят и веднага ще видиш, че и света изобщо е оправен.

Сега ще ти кажа само едно - цялото Учение на Учителя е една стройна система как Любовта да се приложи в живота, как да се оправи живота на всеки човек и на всички същества по света.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ