НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Медитация

2. Човек и Бог ТОМ 30
Алтернативен линк

МЕДИТАЦИЯ


Един от най-важните методи, които ученикът употребява в процеса на своята вътрешна работа за своето очистване и издигане, това е медитацията. Медитацията има различни форми, някои от които се приближават до молитвата, но обикновено медитацията е дълбоко размишление на сериозни теми засягащи духовния живот на човека. Основната черта на медитацията, това вдълбочаването в себе си, потърсване извора на истинския, реалния живот в глъбините на своята собствена душа. Намислим е истински дълбок духовен живот, немислими са някакви реални и трайни успехи в този живот без практикуването на медитацията.

Обикновения живот на човека със своите дребнави грижи, вълнения и преживявания обвива неговото съзнание с един тъмен облак от нисши мисли и чувства, който не допуска да проникнат до него лъчите на свръхсъзнанието, носещи светлината на висшия духовен живот. По такъв начин в огромната част от своето „будно” състояние, човек фактически се намира в тъмнина, в спящо състояние по отношение на по-висшия духовен живот, той е сляп и глух за възвишените мисли и чувства, той е неспособен за възвишени преживявания, той не може да долови истината, която Духът му нашепва.

Медитацията е именно това усилие, което човек прави, за да разкъса облака на нисши преживявания, на дребнави мисли и чувства, който го е обгърнал и да издигне своето съзнание в една по висша сфера.

От силата и продължителността на усилието, което един човек прави, зависи и степента, до която ще се издигне неговото съзнание. Но, така или иначе, всеки един човек, ако желае, може да трансформира, в по-малка или по-голяма степен, състоянието на своето съзнание. Медитацията е средството, чрез което той постига това.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ