НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4.3. ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Минчо Сотиров ТОМ 25
Алтернативен линк

4.3. ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ


Живот, Г. I, бр. 6, 26 апр. 1929, с. 4.


И българите питат: как ще се подобри това икономическо положение, какво трябва да се прави, ресурси откъде да се намерят?...


В училището въпроси, в църквата въпроси, в държавата въпроси, между търговците въпроси... на всякъде въпроси и от никъде задоволителни отговори.


Казват: скъпотия има!... Отговаряме: яжте само необходимото.


Пътувал си три дни, срещне те един твой приятел; гладен си, даде ти едно самунче хляб благодари. Пийни малко водица, подъвчи хлебеца!...


Не казвай: Е-е-е, да има кокошчица, ябълки, орехи, масълце, туй, онуй... Не повдигай тия въпроси, не си дразни вкуса! Благодари за хляба. Той е съществената необходимост.


Задоволи се в даден момент с малкото, па отдели и дай, когато имаш и на нуждающия се, насити гладния, напой жадния, а "утре", когато мине скъпотията, и има повече, яж и пий повече.


Казват: като се храниш само с хляб, отслабваш. Ами че и ония, които се хранят с кокошки и прасенца и те отслабват и по-много боледуват и то, без да са "яли раци" от "рак" боледуват!... Не е там философията. То зависи от начина на яденето. Който яде каквато и да било храна с благодарност - той е здрав, който яде и не благодари - той не е здрав: ето философията на живота на храненето. Благодари, яж и пак благодари!


Преминете сега и в съзнателния свят - пренесете и в него тия естествени процеси и неща. Задоволете се с ония обяснения, които ще хвърлят светлина във вашия ум и вие ще бъдете винаги радостни и здрави.


Всяко едно отрицателно проявление, всяко недоволство, се дължи на една вътрешна нужда. Гладния е недоволен, защото е гладен - Нахранете го!


Жадният - защото е жаден - Напойте го; Ученикът - защото няма знания - дайте му знания от Светлината; Търговеца - защото няма пари - Дайте му и поощрете го в търговията му. Учителят - защото няма ученици.

- Родители съдействувайте на учителите да имат послушни и прилежни ученици. Музиканта - защото няма слушатели. Идете и чуйте, о человеци, хубавата мелодия на неговата арфа и внесете мир и свобода - широта във вашите души. Земледелецът е недоволен, защото има слабо производство. Усилете вашата подкрепа материална, морална и просветна, за да се увеличи производството му, та и вие с него ще бъдете братски доволни. Изобилие и обич, обич и изобилие - това е нужното днес!



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ