НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

123. Съвременната музика е сянка на реалноста

Весела Несторова ТОМ 24
Алтернативен линк

123. Съвременната музика е сянка на реалноста


На 24 април в частен разговор с Учителя, научих много неща за музиката.


"Съвременната музика е сянка на реалността. Бах е изразил движението в природата. В неговата музика има динамичност. Тоновете съществуват в природата в друга форма от тази, която ние изявяваме с гласа си. Има тонове органически. Музика е природата. Тези тонове са като ехо - нежни, фини вибрации, които след време ще чуваме. Още не сме достатъчно изтънчени, пригодени да долавяме тези тонове в природата.


Тонът До - това е основата на растението. До е състоянието на всяко нещо, преди да започне процеса на развитието му. Ре е процесът на растене, стъблото на растението, процесът на излизане от напрежението в До. Ми - това е разклонението на растението, разширяване. Фа - напълването преди цъфтежа. То е уплътняването на растението. Сол е цъфтене, разпукване, ухание. Сол е изявеният живот в света. От До до Сол е изгрев, а от Сол до До - залез. Ла е връзване на плода, узряване. Си - това са семките на плода. Октавата - растежът на дървото, това е процес в цялата природа и в човека. Зовът на човека към Бога е мелодия, а отговорът на Бога е хармония, защото в природата има хармония. В Бах е изразено движението, хармонията в природата.


Когато слушаш музика да има сгъстяване - стягане на мускулите, разредяване - чувствата да са по-фини, ефирни, обилни и разширяване - мисълта да се освободи от някое ограничение, да се родят нови, възвишени мисли. Човек, докато живее във физическото съзнание - гъстата материя, е в До. В Ре започва развитието му, растежа му, движението, динамиката. В това движение той ще се добере до движението в природата, което е от света на законите - от духовния свят. В духовния сват започва разширение, разклонение, истински растеж. А напълването и разцъфтяването е връхната точка на душата във физическия живот - разцъфтялата душа, проявена на земята. Плодът и семето вече имат отношение към мъдростта и истината. Истината е малкото, семето - потенциал за великото. Семето е дърво в потенциал. От Си се минава вече в по-висока гама, където процесите се повтарят в друго поле. До в основната октава е права линия, излизаща от точката. Горно До е плоскост, а третото До е тяло - растене. Най-мъчно е да се свири в основата гама До мажор. Във физическия свят сновем, в духовния свят тъчем, а в Божествения - носим. Ако е До основен тон, то излиза из центъра на нещата. Ако една идея излиза из твоя дух, из твоята душа - тя е До. Да вземеш До правилно, е като излезеш из своя център, да поемеш правилно пътя. Когато искаме да вземе основната идея, то е До. В музиката не само да се произнесе, но да се вземе правилно До. До се променя в Ре, Ми, Фа, Сол - това са фази на основния тон, който се променя. Октавата е движение, промени на основния тон. До е да знаеш как да вземеш основния тон. Ре - да знаеш как да тръгнеш; Ми - да знаеш как да вземеш първия завой. Като вземеш основния тон, че да обиколиш целия свят и да пееш, та да преобразиш целия свят - твоето пеене е на място.


Идеята е жива, ако всеки ден ти дава един подтик. Ако не върши това, тя не е жива идея. Силния човек не върви по права линия, а трябва да се огъва. Светлината се движи вълнообразно, за да не прави пакост на някоя буболечица. Праволинейната линия е на Истината, а като се огъваш наляво и надясно, упражняваш сърцето и ума си. Ако имаш тъмнота в ума си и студенина в сърцето си, тонът До не е правилно взет."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ