НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. Свищовските училища в периода 1883-1887

ТОМ 24
Алтернативен линк

8. Свищовските училища в периода 1883-1887


Свищов е на едно от видните места в културно-просветно отношение между другите градове в България. Едни от първите добре уредени училища са били в този град. Като се започне с първата детска градина на Никола Живков, и се премине през първото светско училище, наречено елино-греческо, на Емануил Васкидович и основано през 1815 година, първото класно училище, наречено славяно-елинско на Христаки Павлович, основано през 1831 година, първото частно /приватно/ търговско училище на Димитър Шишманов създадено през 1872 г. и се стига до първата на Балканския полуостров Държавна търговска гимназия. Филип Станиславов от село Ореш, Свищовско е издал и първата печатна книга на новобългарски език, през 1651 г. Тук е създадена и първата българска обществена библиотека към първото читалище в страната.


От тези училища са излезли свищовци, които после са станали видни общественици, държавници, дипломати, професори, писатели, учители, лекари. През периода когато Петър Дънов учи в Свищов, там функционират различни по профил училища както заедно с обособено ученическо дружество:


Класно градско мъжко училище


Това е всъщност гимназията в Свищов, приемник на първото класно училище в България основано от на Христаки Павлович през 1831 г. По-късно в това училище през 1923-1924 година ще учителства Боян Боев.


Девическо училище към женското дружество "Съгласие"


Това училище е построено в Преображенския квартал на града от женското дружество "Съгласие" върху място, което е дарение от Еленка К. Аврамова.


Държавна търговска гимназия


С решение на Народното събрание от 1883 година е основана Държавната търговска гимназия в Свищов - първата на балканския полуостров. Била е първоначално в сградата на турското училище в центъра на града, а от 1895 година се пренася в нова модерна сграда, проектирана от архитекта като умален модел на виенския университет.


Американско научно-богословско училище


Това училище е функционирало 22 години. То притежава съвършена за времето си учебна програма включваща 20 учебни предмета, модерни кабинети по физика и химия с учебни пособия и материали, преподаватели с бакалавърски степени от американски университети.


Неделно училище към църковната община


Създадено е по молба на читалищното настоятелство към църковната община за обучение на чираците в града.


Ученическо дружество


Когато във Варна е основано ученическото дружество "Просвещение" през 1879 г., Свищовското ученическо дружество "Плод" вече е било на 6 години, в него са членували ученици от свищовските училища и е имало утвърден устав от общинското ръководство.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ