НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

38. АМНИСТИЯ (бр. 9, 1.ХІ.1931 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк

38. АМНИСТИЯ (бр. 9, 1.ХІ.1931 г.)


(В. „Ратник на свободата”, бр. 9, 1.ХІ.1931 г., София, стр, 1)



Андро Лулчев


Родната ни земя неведнъж е бивала разпъвана на кръст. Гвоздей след гвоздей са забивали в нейното изтощено тяло свои и чужди.

Неведнъж мрак е обвивал земята ни и в този мрак брат застава срещу брата, син - срещу баща, баща - срещу син, и клахме се както турци не са ни клали.

От войните насам в земята ни се леят обилно сълзи и кърви, а от 8 години из чужбина се скитат немили-недраги български синове. Горди наши юнаци. Подлагат ръце за кора хляб, а златните им ниви и китни ливади са затрънясали, дребни дечица, стари родители ги чакат от години. Затворите са също пълни с буйни български чада - те всички страдаха и страдат затуй, че не мислеха и не мислят като ситите, управници, а някои от тях, по-буйни, вдигаха ръка нявга срещу родната ни майка-България.

Но кой от нас не е грешил спрямо рождената си майка?

Кой от нас не е поисквал прошка от родната си майка, след като е съзнавал грешката си? А истинската майка, като по-разумна, по-силна, по-възрастна, великодушно е подавала ръката си за прошка.

Кой от нас е безгрешен? Днес повече от всеки друг път трябва да протегнем ръката си за нашите братя емигранти - пръснати из Европа и на политическите затворници, и с обичта на истински братя и майки да ги възвърнем на дечицата им и родни огнища, златни ниви...

Амнистия е големият политически въпрос, който в близките дни ще бъде повдигнат в нашия парламент.

Амнистия дайте - ще кажем и ние. Пълна амнистия за всички онези, които сбъркаха през последните години спрямо Родината ни и братята си, освен на убийците и предателите спрямо Отечеството ни. За политическите убийци и предатели амнистия не бива да се дава. Нека знаят всички и помнят по-младите, че за предатели и убийци прошка няма, иначе ще възвием из стар друм и докараме нови кърви и сълзи в родината ни. За всички други провинени на 9 и след 9 юнип 1923 година - пълна амнистия, и с нея ще се прекратят страданията на хиляди - българки и българи. Тръгнем ли из нов друм и разберем, че всички сме деца на една голяма майка - България, а срещу нея не бива да се вдига ръка, един е нашият баща - Бог, а Неговият син Исус Христос от кръста ни завеща: Да прощаваме на враговете си! Дошло е време да простим на братята си.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ