НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

93. Осъждането

III. тетрадка. I. Из разговорите с нашия любим Учител. Ана Шишкова ТОМ 17
Алтернативен линк

93. Осъждането


Пред подсъдимия каква реч ще държите? Ще изслушаш обвиняемия, пос­ле ще слушаш оправдателната реч.


Аз ако съм съдия, ще го съдя и после ще платя зарад него. По закон ще го обвиня, но ще платя за него. Не го съдя аз, законът го съди. Отвори Библията и кажи: „По закон те съдя." Вие сте инкогнито, не ви знаят. Носите маските на маймуните. Обвиняват те. казват ти: „Каква си маймуна!" Ти се смей вътре!


Дойде някой, намери вина на къщата ти, на прозорците, на вратите, на железата, че били тънки, а ти кажи: „Че аз не съм ги направил." - „Прав си, още веднъж няма да взимаш този майстор."


Момък се сгодил за мома благородна. Завел приятеля си да му я пред­стави. Като носила таблата с кафето и сладкото, той я спънал. Тя изпуснала всичко, но казала: „Няма нищо." Като се оженили, той й казал: „Като беше мома, колко беше търпелива!" Тя отговорила: „Търпелива, че не дойде да ви­диш как изгризах масата със зъбите си." И ние някой път търпим, но само гри­зем масата.


В един дюкян за обуща продавачът казал на купувача: „калъпсъз"* (по­неже краката му били големи и нямало номер за неговия крак). Купувачът се много омъчнил от тази дума, че не разбрал какво иска да му каже, но си помъл­чал. На отиване за селото си от едно високо място извикал на продавача: „Сен калъпсъз!" (Ти си калъпсъз!)


Човек много мъчно може да търпи. Лесно си изгубва човек настроение­то. Един малък трън го одраскал и му се развали настроението. Има големи мъчнотии, мъчно се издържат. Има мъчение: турят те на въже да те бесят, вър­нат те, пак те турят, пак те върнат - по 3 пъти те турят и връщат, та не знаеш. Това е мъчение.


Един от змиеловците в Индия легнал да спи край кацата със змиите. Ка­цата била отхлупена. Те наизлезли и се увили около него. Той не се помръднал. Слугата варил мляко, те се примамили от парата и сами се отвили и го освобо­дили. Тъй слугата го спасил. Какво самообладание! Малко подвижване и - ед­но клъвване!


Бог е направил хората тъй: един праведен на единия край и един грешен на другия край. Не казвай „Грешният да се махне", че с него сте като деца, които се люлеят на една дъска, и ако той се махне, ти ще паднеш. Той пази равновесие. Човек, като разбере Истината, ще поумнее. Не съдете за което не знаете Нещо повидимому лошо е, но за добро е.


На една сестра се подула ръката. Казах: „Идете при хирург, да го клъв- не." - „Ти, ти" - казаха те. Като си тръгнаха, те мърморят, мърморят и тя - хоп, в една дупка на „Опълченска". На другия ден хирургът попитал: „Кой направи тази сполучлива операция? Аз не мога да я направя тъй." Падането направи операцията.


Човек да гледа весело на всичко. Човек е много упорито същество, мър­мори, мърмори: само той ли е, други как живеят. За да бъдете хубави, да научи­те законите на козметиката, за една. две, три години да се подмладите. Вие сте много повече млади, отколкото в света.


* калъпсъз (тур.) - без калъп.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ