НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

79. ГЛАДУВАНЕ ЗА ПОСТ

ТОМ 16
Алтернативен линк

79. ГЛАДУВАНЕ ЗА ПОСТ


Веднъж, когато учителствувах в с. Равна, ми писаха, че Учителят препоръчвал 10 дена пост. Ама не ми писаха, че трябвало да се употребява вода. И аз се отдадох на абсолютен пост, пък учех четири отделения в една стая само, понеже селото беше малко. С хората живеех добре и на първия и втория ден не чувствах глад. Третият ден обаче се превърна в жажда. Все сънувам, че съм на езерата, че съм на Дунава, на Черно море, че водата да се прекара при мене. Страшна работа е това абсолютният глад. И като дойде седмият ден, аз пресипнах вече. Нямах сили, обаче продължих да уча четири отделения. Децата забелязали и казали на родителите си: „Учителят е болен." Тогава дойдоха някои от селяните, които ме обичаха, и казаха: „Г-н Ганев, ти си софиянец, затвори училището, понеже няма друг учител, де, и иди се лекувай в София и като оздравееш, ела." А аз не им казвам, че съм се подложил на глад, че не ям.

И като минаха десет дена, пък не ми дойде на ума, че трябва клизма да се прави, да се очистят червата. То се запечатало, храната останала в мене, извержението станало сачми вече, камъни вътре в стомаха. И към дванайсетия ден там съобщиха, че при разпостването първо трябвало много вода да се пие. Тъй, ама аз сам разрешавам тия въпроси и към 12-ия ден вече пих вода, много вода. Исках да ям, обаче не ми приема организмът, то е жажда. И чак към 13-ия ден вече си сварих супа от картофи и изпих най-напред сока, че после вече полека-лека проядох. А то било друго: ще постиш, ама ще употребяваш вода. А аз не пия вода, жадувам, пък все за вода мисля.

ВК: И така учителят на учениците оздравя. Учителят от село Равна оздравя. Добре, че не си заминал тогава, да. ПГ: Едно силно средство. Махатма Ганди се подлагаше на глад и искаше английското правителство да освободи Индия. И се подлагаше на много дни и аз се чудя как е траял, бе! В Евангелието пише, че Христос 40 дни и нощи не яде и не пи нищо и напокон огладня и дойде изкушението.

ВК: И на мен са ми разказвали, че през време на Школата много хора са си заминали от неправилен пост. Много хора са си заминали. ПГ: То трябвало по малко вода, първо вода да пие организмът, и да се прави клизма. Пък аз не знаех. Направих пълен пост. То беше много мъчна работа, да излязат остатъците от храна, превърнали се от глада на камъни.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ