НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

18. ЗОДИАКЪТ

Николай Дойнов ТОМ 15
Алтернативен линк

18. ЗОДИАКЪТ


Отново над нас е звездният мир. Погледът на всички е устремен към тази чудна изява на едно непонятно за нас по своето могъщество творчество, пред което човек може само да мълчи и благоговее. Какво щастие е за човека да може да вижда и да се радва на тази картина и да усеща трепета на едно благоговение и смирение пред тази величавост и могъщество.


Учителят казва:


- „Когато човек използува влиянието на всички Слънца в Космоса, той дохожда до съвършенство. Задачата на човека се заключава в хармонизиране на силите на неговият организъм и създаване на правилни отношения с всички звезди. Сириус по култура днес стои по-високо от Слънцето. Сириус събужда стремежа към чистотата, към нещо светло и възвишено".


- „Зодиакът представлява пътя на физическото развитие на човека. Този кръг разделен на 12 части, наречени домове, всеки дом е свързан с определено зодиакално съзвездие. Следователно всеки дом служи като резервоар, в който се влива, ако не цялата, то поне част от енергията на звездите, с които е свързан този дом. За да разберете влиянието на звездите, вие трябва да изучавате тяхното естество.


Запример, Овен оказва влияние върху главата, мозъка, лицето. В умствено отнощение дава активност на мисълта, дава Холеричният темперамент, активен деятелен. Знака Овен е символ на саможертвата или Божественият принцип, на самопожертвуванието. Човек роден под знака Овен е импулсивен, решава нещата бързо, без да мисли много. Роденият през март е изложен на големи промени и противоречия. В края на краищата, той свършва добре, но с няколко белези на главата.


Знака Телец е принципа на Майката т.е. на онази сила, която създава всички неща.


Знака Близнаци представлява принципа на Космичният ум. Той свързва всички същества в едно цяло, тези три знака се повтарят четири пъти в годината. Те съответствуват на четирите полета, през които човек е минал, докато дойде на Земята. Той е слязъл от причиният свят в умственият, от умственият в астралният, от астралният във физическият, където най-после е спрял.


Всеки градус от зодиака съдържа в себе си известни дарби и възможности.


Роденият под знака Козирог, обмисля добре нещата и тогава се проявява.


Главното качество на Водолея е чистотата, който е попаднал под негово влияние, той непременно трябва да се пречисти. Чистотата пък е свързана с водата, чрез която новият живот ще дойде. Добре е човек да се роди в зодията на Водолея. Мнозина са родени в тази зодия, но не живеят по нейните закони. Този знак определя висшата мистичност у човека".


Така в полезни и приятни разговори минаваха топлите, ясни, звездни вечери на Изгрева.


И пак е звездна вечер и пак, и пак... и слушахме, и мислихме, и изучавахме звездният мир, най-вече Астрологията. За която вярвам, че ще мога да напиша нещо отделно, пълно и цялостно.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ