НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

06 - 06. ПИСМО НА ПЕТКО ГУМНЕРОВ ДО ПЕНЮ КИРОВ, БУРГАС, НАРЯДА 1913 ГОД. С МОЛБА ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕН НА ГЕОРГИ КУРТЕВ, АЙТОС

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ НА ГЕОРГИ КУРТЕВ ТОМ 10
Алтернативен линк

6. ПИСМО НА ПЕТКО ГУМНЕРОВ ДО ПЕНЮ КИРОВ, БУРГАС, НАРЯДА 1913 ГОД. С МОЛБА ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕН НА ГЕОРГИ КУРТЕВ, АЙТОС


София, 19 август 1913 год.

Любезний братко,
Настъпилите събития налагат работа на вярующите. И затова по разпореждание чрез Учителя, за следующите три святи Недели, а именно 25Август, 1-й и 8-й Септемвий т. год. се определя изпълнението на следния ред:
Първата свята Неделя, 25 Август т. год. от 10 до 12 часа преди и от 3 до 4 подир обяд вярующите членове на Веригата и други приближени до нея от местния кръжок, ще имат уединение за размишление и молитва, когато ще могат те както да четат шестях псалми, по тук означения им ред, а именно: 91, 21, 121, 115, 116 и 117, така и да се молят със следната молитва: „Молитва на Избраните":
„ Господи, благослови тоя народ, укрепи го, повдигни го, дай му мъжество, окрили духа му, дай му вяра, упование, надежда в Теб, да се съвземе и да Те слави през всичките векове на бъдещето. Стори, Господи Боже наш, това, заради Великото си име с което си знаен през всичките векове. Направи да се освети Името Ти пред всички народи и да знаят, че Ти си само Един, в Когото няма измяна и Който си всякога силен да помагаш и да избавяш. Разпръсни враговете ни, Господи, отпред лицето си, ние ще те славословим с чисто сърце, когато ни помогнеш и превъзмогнеш против лукавите духове на ада, които искат да развалят Твоето дело. Ти, Господи, сам действувай сега с крепката си ръка. Стори това заради Господа Нашего Исуса Христа, чрез което име Ти си благоволил да Те призоваваме. Амин. "
(Тази молитва могат да си препишат само мъжете, които ще вземат участие в изпълнението наряда, а жените - ученици, нека си я научат наизуст, без да я преписват. )
Във втората и третата святи Недели- 1-й и8-й Септемврийт. год. ще се изпълни същото, само с тая разлика, че последното уединение за размишление няма да става от З до 4 часа, а ще става от 10 до 11 часа нощя.
Размишлението и молението ще бъде за подобрение работите на България, за в полза на делото Господне.
Уединението всеки ще прави в дома си или гдето намери за угодно да се уедини, само че това уединение няма да се прави нито сам, нито всички, а или само по двама, или само по трима. Не бива нито по-малко от двама, нито повече от трима.
Горното разпореждание се отнася само за мъжете - верующи. То не бива да се съобщава на жените, защото към тях то не се отнася.
На верующите жени от Веригата и приближените до нея от местния кръжок да се каже само, че те през същите три святи Недели трябва да ходят в православната църква сутрин от 7 до 9 часа, през които часове ще се молят тоже за подобрение работите на България, за в полза на делото Господне. А вечерта от 10 до 11 часа (нощ) в същите неделни дни, ще прекарват в уединение по домовете си, прави в молитва пред Господа пак за работите на България за в полза на делото Божие.
На обяд и в трите святи Недели няма да се яде. Ядение ще има само сутрин между 7 и 8 часа и вечерта тоже между 7 и 8 часа и то лека храна. Това е за всинца.
Изложеното тук съобщете и на братята: Георги Куртев от Айтос и Майор Сотиров.
С братски поздрав до всинца
Петко Гумнеров

Вярно

Ваш духовен брат: Пеню Киров

Брате Георги, внимай да изпълниш точно и право настоящето. Само на верующи, които отговарят, ще повериш тайната. На по-интелигентните жени дайте да учат молитвата от Вас, без да я преписват, а на другите само онова, което ти подчеркваш отстрани.
За получаванието отговори.
Добре си дошел, с поздрав

Твой П. Киров


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ