НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.12.8. Интригантът отец Доротей.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.12.8. ИНТРИГАНТЪТ ОТЕЦ ДОРОТЕЙ

В: Свобода (Букурещ). Г. 1, бр. 27, 14 май 1870, с. 212.

рубрика: Известия из България

Цариград, 3 май

...Но имаме право да кажем неколко думи за тия интриги, които произхождат между цариградските българе и които щат да затруднят ходът на работите.

Един от главните интриганти е отец Доротей, и неговите привърженици, които правят твърде много пакост на народът. Главните неудоволствия на Доротея произхождат от това, че българският синод се отказва да го приеме за свой член и не му доверява никакво обществено дело. Кой е тука прав и кой е крив? Може ли нашия синод да приеме в числото на своите членове такъв един човек, който секога се е отличавал с непостоянство и злоупотребления.

Доротей в своя живот е направил сичките пакости каквито съществуват на светът.

Какво искаме от такъв един човек, който и в Ерусалим на поклонение е ходил на крадени пари? Доротей разкрил дисагите на Станя Ботуле в Чорапчи-хан, откраднал 30,000 гроша и бегал с тех в Ерусалим да стане Хаджия.

Но Доротей не се прие за член на синодът, щото раздразни неговата партия, която е така също достойна, както и той и служи за пари и на турци и на гърци и на българе. Ние благодарим Богу, че тая партия не е голема; тя е съставена из 5-6 хора.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ