НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

101. Югославянско сближение.

IV. КОЙ ДВИЖИ СВЕТОВНИТЕ СЪБИТИЯ И КОЙ УПРАВЛЯВА СВЕТА В СТРАНИТЕ, ОБЩЕСТВОТО, ДОМА? ТОМ 30
Алтернативен линк

КОЙ ДВИЖИ СВЕТОВНИТЕ СЪБИТИЯ?


101. ЮГОСЛАВЯНСКО СБЛИЖЕНИЕ


В.К.: Вестник „Братство". Сега тука виждам в брой 207 ..Югославянско-български кооперативен съюз” - позив. С.К.: Белград-София от 1937 г. Ами виж какво, аз получавах някои списания, които ратуваха за обединение така и даже си спомням тази статия „Воля за мир”. Аз напред не казах, но доколкото зная тя бе препечатана от „Политика”, от този големия югославски вестник и друг един вестник също изглежда е препечатан, те ми го пратиха и с отзива си там. Та отишла статията, аз изглежда на „Политика” аз съм го пратил. Както и да е, то минали работи, де. Спомням си още, че във вестник „Братство" брой 90 от 22.IV. 1934 г. поместих една уводна статия „Към братята сърби!” А като подзаглавие бе „Гласът на българския народ”. А тук имаше идеи от Учителя Дънов. Тук се засяга обединението на южните славяни, както сърбите искаха да го направят, като те да бъдат хегемония в него. А ето какво съм написал: „Жертвата, която не само ние искаме, но която и самото Провидение ви налага. ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ НАСИЛСТВЕНАТА ХЕГЕМОНИЯ. ОТ НАСИЛСТВЕНОТО ОБЕДИНЯВАНЕ И ПРЕТОПЯВАНЕ НА ЮЖНОТО СЛАВЯНСТВО.” Накрая съм написал ето така: „Идеята ви - обединение на южното славянство е велика и свята. Променете само метода си на действие. Вместо с насилие, действувайте с любов. Вместо робство -свобода разнасяйте навред. Тогава и ние ще се присъединим към вас във великото дело за изграждане на новата югославянска култура. Тогава всички южни славяни ще бъдат свободни творци на своя живот, няма да има „наш” и „ваш" всички ще бъдем едно и в това единство ще бъде силата ни. Единство, постигнато и запазвано доброволно, съзнателно и свободно. Ние ви чакаме! Почнете!”. А те изобщо не знаеха, че в България е Великия Учител.

В.К.: Тука виждам един каталог във вестник „Братство”, брой 208 С.К.: То е каталог, но като приложение аз съм го изпратил заедно с вестника на всичките абонати. В.К.: Какво е излизало там? С.К.: Това са книги, които ние ги разпространяваме. Да видим, отпред има ли наши издания? Наши издания накрая съм ги сложил. Да видим кои са. Има ли наши издания тука? Разни, не съм ги отделил значи.

В.К.: Влад Пашов виждам от вестник „Братство" в брой 207 започва вече да публикува за астрология. С.К.: Които впоследствие му отпечатихме в отделна книга. В.К.: Ето виждаме и на Стоицев книгата. С.К.: „Проблема на храненето”.

В.К.: Сега тука за пръв път вече виждам вестник „Братство", брой 212 на руски. С.К.: Този брой е посветен на братята славяни. Това е една статия „Ново небе и нова земя" на един наш брат от Рига - Николай Калертс - Н.К. Това са неговите инициали. Текста е на руски и на български едновременно. „Ключ на социалния живот", това е от Георги Радев, обаче преведено на руски. „За беседите”, туй не мога да си спомня точно от кого е. И туй „Великое Всемирно Братство" е от Словото на Учителя. В.К.. „Мисията на Славянството” е от Пампоров. Той целия брой е посветен на братята славяни.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ