НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. ПОРУЧИК ЦВЕТАН ГРОЗДАНОВ

ТОМ 25
Алтернативен линк

3. ПОРУЧИК ЦВЕТАН ГРОЗДАНОВ[1]


(От 38 полк, починал на 11 ноември 1912 г.)


Роден на 20 декември 1881 г. в с. Сеславци (Софийско). Свършил Софийската мъжка гимназия и клона от Военното на Н. В. Училище при Школата за зап. подпоручици в Княжево. Последният свършил през 1908 г. и бил произведен на 17-и февруари с. г. в първи офицерски чин и назначен на служба в 25 п. Драгомански полк, дето го заварила и мобилизацията. При обявяването на последната бил назначен в 38 п. Полк за командир на 14-а рота. Произведен в чин поручик на 19-и февруари 1911 г. След завършване на гимназиалното си образование, учителствувал две години в с. Петрич (Сафийско), след което напуснал учителството и се посветил на военна кариера, която повече подхождала на живия му темперамент и войнствения му дух.


Вземал е живо участие в боевете в боевете при Люле-Бургас у Чаталджа и се е държал най-самоотвержено и юначно. Провидението, обаче, било отредило, щото този неустрашим войн, който остана незасегнат от неприятелски куршум в цел ред сражения, да бъде покосен от грозната епидемия. На 8-и ноември той заболял от холера и на 11-и същи починал в с. Фенер, дето бил погребан в специалните военни гробища, край селото. На гроба му е поставен железен кръст с надпис.


Поручик Грозданов е бил офицер крайно енергичен, разумен, скромен, съвестен, с тих, благ и весел характер, отличен другар и началник, строго изпълнителен силно предан на служебния си и отечествен дълг, заради които качества е бил горещо обичан от другарите и подчинените си и високо ценен от началниците си.


Покойният е оставил жена и едно дете - момиче.



----------------------
[1] Бележка на съставителя: Баща на Лалка и Димитър Грозданови



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ