НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(33) Срещи с Учителя и с царя

ТОМ 20
Алтернативен линк

(33) Срещи с Учителя и с царя


На 18.III.1939 година Багрянов дойде в 10 и % през нощта (бях заспал) заедно със Севов. Казвам му:

- Вампир ли си, та ходиш по това време?

Каза ми:

- Едва сега се освободих и ида!

- И аз го чакам от 8 и ½ - казва ми Севов. - Измръзнах. Но ние имаме утре лекции и ще закъснея, защото трябва да станем в 4 часа.

- У, бе, то порядъчните хора тогава си лягат.

Преди това един ден ме вика Учителят и ми каза, че мисли, че ще е хубаво да се пише на Чембърлейн, защото моментът е важен. Казах му, че ако ми издиктува, мога, но сам - това не е за моите уста лъжица. Тогава той ми говори някои работи, от които много малка част запомних и записах.

«...Англия е предназначена в света да сближи народите... Хитлер е съдебният пристав, който... Ако иска, да си оправи погрешките си. Ако сега си изправя погрешката, силата на неговото добро се увеличава, а ако не изправи погрешките си, той не може да прогресира.169

Сега те не виждат опасностите. Те, държавите, са на един завой и Русия може да тръгне по един крив път... Не искат да воюват. Чехите станаха жертва, без да воюват. Трябва да бързат да се изправи погрешката и да се събере конференцията, да се оправят работите без оръдия, за да се оправи работата. Сега е лошо. Ще му напишем (на Чембърлейн) всяка дума да има само един смисъл. Всяко нещо има технически (физически), органически и разумен смисъл. Сега е век на ликвидация на миналите методи. Къде отидоха великият Вавилон, великият Рим, Асирия? Къде отиде великата Индия? Ние предвиждаме нещата.

С хитруване не може. Справедливост трябва, защото и за Англия няма да бъде добре. Тя иска да отдели Италия, но ако се съединят Русия и Германия.170 Трябва да се работи за едно сближение на европейските народи.

Може да се изпрати и «Льо метър парл» и «Ла ви пур ла тур» [«Ла ви пур льо Ту»] за Чембърлейн.171 Румъните и сърбите не трябва да се поддават на изкушение като по-рано, искаха да завладеят Македония - и то не е справедливо. Не може заекът да иска всички зайци да станат и мечката да иска всички мечки да станат...

- Ценността на нещата седи във формата, направата, съдържанието и ценността, която съдържа - носи ли материална ценност със себе си, тя дава ценност на нещата.

Русите са твърди, значи имат светлина. Европейските народи трябва да се обединят, ако искат да бъдат силни. Полша и Унгария вървят по съвета на Италия. Чехословакия имаше пакт с Франция и Русия, но я изложиха, та стана жертва.172 Англия създаде противокомунистическия блок - Германия, Италия и Япония, но ще има лош резултат. Ако бяха изпълнили 14-те точки на Уилсъна, работата нямаше да стигне дотам.173 Чехите са много материалисти. Германците дадоха един урок. Всички ги е страх. Германците взеха фабриките и парите от евреите, и «Шкода». Да се не туря Русия на лош път. По-рано страда Русия, сега е техен ред.174 Англичаните са разумни и трябва да донесат Божието благословение. Някога пророците говориха; и ний сега ще кажем: на Господа уповаваме и волята Му ще вършим. Раздробение не трябва да става... Тия хора не разбират Божиите закони: че и най-малкото добро, и най-малките престъпления си имат последствията. Злото си употребява методи, както и доброто. Доброто употребява най-лесни методи. В началото 1 кибритена клечка може да запали света. Черната ложа са хитри175 , дават ни лъжливи съвети. Англия не трябва да се поддава на изкушения. Войната непременно ще избухне, но какво ще постигнат? Ние ще им кажем закона, пък тия, ако искат, да изпълняват. Войните се водят от духовния свят - физическият е само отражение: тъмнината и светлината се борят и резултатът се изразява долу.176

Багрянов ми говори за своите си работи, а също за този, който той би искал да остави за заместник вместо себе си в задругите, които го бяха избрали на мястото на Банков, и тогава, понеже царят не искаше той да бъде, аз го извиках още тогава и той след кратък разговор се съгласи да остави настрана засега задругите, поне видимо, за да не буди повече, отколкото трябва, опасения.

Той ми говори за Даскалов, полк[овника], но остана да говорим повече, а и сега нямаше условия, защото и Севов беше тук. Срещу Тошко е подета кампания да го махнат оттам, понеже им бърка на някои работи, за които Багрянов знае, но не ми каза нищо, от което разбирам, че и той е съгласен с това да си дойде тук той, за да не им бърка. Разправи ми за срещата с царя. Доволен [е] и самият той се е държал добре (защото аз исках от Багрянов да се държи като министър, а не като приятел - да остави царят да регулира тия отношения).

Каза, че му говорил за баща си и че Багрянов казал, че ако дойде тук, ще имат един коронован тим за клюки и интриги. Изпратил го сърдечно. Пак обеща, както винаги - много леко, да дойде и да назначаваме хората, които съм му дал, но чувствам, че ме лъже. Оставям делата му да се наберат и тогава по тях ще го съдим... Изобщо, в тоя човек има нещо хубаво, но и нещо неустановено, или по-право - това, което отвлече и старите партии: обещания щедри, а изпълнение...

Докато говорихме с тях, дойде и един брат, да каже, че утре сутринта Учителят иска да говори с мене по някои работи.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ