НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ВЯРВАМ И ПОЧИТАМ

ТОМ 20
Алтернативен линк

ВЯРВАМ И ПОЧИТАМ


Интелигентна дама говореше с Учителя, ограден с  жадуващи слушатели. Тя бе дошла със свои приятелки от града за пръв път и  след беседата споделяше своите впечатления.

- Не ми е ясно всичко, което чух - каза тя смело и  сините й очи гледаха втренчено. - Не ми е ясно. На, сега аз съм  християнка, нали? Чета, изучавам и зная Евангелието. Почитам Христа. И  Вие също говорите. Кое е тогава Новото учение? В какво се състои то?

Учителят я погледна меко и каза:

- Вие сте музикантка, нали?

- Да, т.е. ... отгде знаете? - сепна се тя, когато си спомни, че за пръв път го вижда.

- То е написано на Вашето чело, ей тук - показва  Той с пръст на своето. - Имате центрове, които сочат това. Добре, ако  Вие само изучавате, да речем, биографията на Паганини или на Бетовена,  ако знаете точно кога кой какво е написал, ако вярвате, че са отлични  музиканти и ги почитате, но не свирите нищо, мислите ли, че сте ученици  на тоя или оня музикант, или че сте изобщо музикант?

- Разбира се, не - каза усмихнато дамата.

- Тогава и тия, които знаят и учат Евангелието и  разправят какво е правил Христос, са подобни «музиканти». Свирене иска!  Не хора, които знаят Евангелието, а които го живеят, са християни. Не  които говорят за музикантите, а които свирят като тях, защото Христос  каза: «И по-големи от тия дела ще вършите!»

- Разбирам - каза дамата, като леко наведе глава, - но тогава коя черква е права? Къде трябва да се търси Божият път?

- Кое трябва да съществува преди всичко -  черквата или Божиите закони? Тялото или душата? Божиите закони са преди  всички черкови. Душата е съществувала преди тялото. Душите създават  телата, а телата не могат да създават душите.

Божият закон трябва да се приложи на първо място и  според него да се преобразят всички науки и философски системи, според  него да се преустроят всички църкови и държави.

Добрите хора ще оправят света, а не парите.  Хората на Божественото учение ще оправят света. Но за тая цел, трябва да  се приложи това учение. За да приложите това учение, вие трябва да  вярвате в Божественото начало в себе си. Без тази вяра никакъв успех не  може да имате.

- Разбрах - каза дамата и като се наведе, целуна му ръката.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ