НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. ИВАН АНТОНОВ ИЗВОРСКИ

A. Астролозите на Изгрева ТОМ 19
Алтернативен линк

7. ИВАН АНТОНОВ ИЗВОРСКИ




Иван Антонов Изворски* е роден на (1) 13.09.1899 г. Публикувано изображение в 1h54' в с. Извор, Радомирско. На Асцендента му изгрява зодиакалният знак Лъв - първият деканат. Този знак въплъщава в себе си величавост, достойнство и гордост. Има широки гърди, масивни рамене, голяма глава, която контрастира на долната нежна част на тялото му, което притежава извести котешки черти. Кожата му е румена, очите големи и кръгли, сини на цвят и изразяват веселие, фигурата му е много добре сложена, силна, издръжлива, с добра възстановителна сила. Има желание да бъде забелязан, проявява агресивност и привлича вниманието на околните. По характер е честен, верен, дете на Слънцето, което обича светлината и истината, не обича шмекериите. Иска да постигне всичко с честни средства. Може да се прояви като добър оратор. Привлекателен за противния пол, но аспектите му на Венера и други не му позволяват да прояви низшата си природа. В едно изказване пред приятелите, Учителят отбелязва, че Иван Антонов e бил 11 пъти китайски император. Затова на Асцендента му изгрява зодиакалният знак Лъв, 1°25', което показва царския му произход, както и на Николай Дойнов - Лъв, 29°28'. Още от малък той е вегетарианец и яде предимно варен ориз. Тази чиста храна и Слънцето, Меркурий, Венера, Прозерпина в Дева, му дават отлични умствени способности и изключителна силна памет. Това се подсилва и от факта, че Меркурий, секретарят на боговете, изгрява преди Слънцето на хоризонта и той носи светлината на ума, следван от окото на Бога, Слънцето, подобно на Учителя. Той е помнел беседи, държани от Учителя, наизуст, и паметта му остава много будна и силна до края на живота му.

Публикувано изображение (Слънце квадрат Луна, съвпад точен Венера, квадрат Сатурн, квинтил Уран, квадрат Плутон, паралел Венера, квадрат Южен възел - Опашката на Дракона, съвпад Прозерпина, квадрат Хирон).

Слънцето му е в III дом и благоприятства да пътува и наблюдава и изучава каузалността на явленията. Духът му ще има научна насока и литературни писателски наклонности, които проявява във втората част на живота си. Слънцето в Дева го прави хитър, остроумен и годен да съзре онова, което му създава предимство в личните му работи. Има добро разположение надуха, общителен и ласкав към всички, от които се надява да има някаква облага.

Публикувано изображение (Слънце квадрат Луна) дава непостоянство, нерешителност, променчивост и неспособност да преследва определена цел в живота. Ще се хвърля безразсъдно в различни предприятия, но поради липса на настойчивост и сила на волята не ще има добър резултат. Мъчно ще успява в това, което предприема, особено в отношенията му с жените и високопоставените в обществото. Трудно ще си намира работа и мъчно ще се задържа на нея, поради голямата му чувствителност и това, че винаги е готов да нанесе обида, предизвикано или не. Здравето се уврежда и го предразполага към простуди. Този аспект показва, че когато майка му е била бременна с него, е имала големи противоречия в семейството им, разправии със свекървата и свекъра и цялата тази дисхармония се лепва на детето, което я носи през целия си живот.

Публикувано изображение (Слънце съвпад точен, паралел Венера) му дава артистични заложби, музикалност, силно влечение към изкуството и поезията. Прави го любвеобилен и понеже Слънце съвпад Венера е в Дева, усилва много паметта му.


Публикувано изображение
* Забележка на съставителя: За Иван Антонов виж в „Изгревът”, т. VII, с. 333 ÷ 405; т. XVIII, с. 512 ÷ 796, 847 ÷ 888.


Публикувано изображение





Публикувано изображение (Слънце квадрат Сатурн) е много неблагоприятно въздействие, при което устойчивостта му е из основи отслабена и има наклонност към туберкулоза. При този аспект болестите мъчно се лекуват. Пречи му много на успеха в живота, но дава ценни опитности на душата. Много пречки и постоянни забавяния ще осуетяват неговите желания. Бракът ще е злочест и ще доведе до развод или смърт на единия от съпрузите. Мъчно ще намира работа и ще има много неприятности с началниците си. През целия си живот ще се чувства изоставен и лишен от всякаква свобода. Ще се затваря в себе си, става песимист и враг на радостта, ще е опърничав и няма да обръща много внимание на чувствата на другите. В миналото се е борил с Бога и не го е слушал и е проявявал голяма неправда към хората.

Публикувано изображение (Слънце квинтил Уран) го прави много свободолюбив и предвзет в храненето (яде предимно ориз и много люти храни). Има самобитен интуитивен характер, изобретателен дух с независимо поведение, малко ексцентричен. Има отношение към окултизма и астрологията. Обича да изучава тайното в природата. Ще се издигне в обществото чрез приятели, които имат видно обществено положение. Голям идеалист.

Публикувано изображение (Слънце квадрат Плутон) показва, че е нарушавал Божествените закони и не е имал правилно отношение към земята, растенията и тялото си. Отбягва да обработва земята, не обича физическия труд и понякой път проявява лакомия в яденето. В миналото, като китайски император е проявявал големи жестокости във войните, които е водил. Минал е през големи изкушения, изпитания и противоречия предизвикани от тъмните същества на ада, които са го ръководили. Иван е имал много трудната задача да подчини своя ад (Плутон) на Бога (Слънцето), да се откаже от разрушителните си качества и само да гради.

Господар на хороскопа му е Слънцето, но то е в III дом, а най-високо в хороскопа му е поставен Плутон, в XI дом, само с
най-отрицател ни аспекти (Публикувано изображение - Плутон квадрат Слънце, опозиция Луна, опозиция Сатурн, опозиция Уран - много силен ад). Плутон определя характера му и грубото му отношение към околните на младини. Тази планета той е издигнал като Бог в живота и отношенията си към хората. Само Учителят можа да промени това положение, като го привлече към себе си и изпълни с Божията любов, която стопява всички противоречия. Както Учителят обърна брат Боян Боев, които в миналото е бил Чингиз хан и го направи свой най-добър и мек по характер ученик, така променя хороскопа на Антонов и той става негов напълно послушен ученик.

Публикувано изображение (Слънце квадрат Южен възел - Опашката на Дракона) отрано задвижва кармата му и при точния квадрат баща му се удавя на 6 години.

Също Марс в IV дом (на бащата), (което показва, че в детския си период трябва веднага да напусне родното си място, понеже няма условия за развитието му и може да си замине, Марс е в заточение) прави опозиция с Публикувано изображение (точката на щастието).

Слънце квадрат Нептун на 6 години и Плутон по дирекция квадрат Слънце. 1906 г., на 7 годишна възраст Плутон по вторична прогресия влиза в орбис на опозиция Луна и си заминава майка му. Той остава пълен сирак. Взимат ги съседите им да ги гледат с двамата му братя, но той е крайно свободолюбив и тръгва по ж. п. линията, която минава покрай селото им и отива в София. Там живее като скитник. Спи в купите сено в Красно село, а денем се върти около халите и носи покупките на някои граждани и изкарва по някой лев. Така живее 5 ÷ 6 години. Някои хора му давали дрехи и обувки. 1912 г. той носи багажа на еднажена, живяла при Руския паметник. Като си взела багажа от него се сетила, че няма хляб и го помолила да й купи от фурната. Понеже нямала дребни пари, тя му дала по-голяма банкнота и му казала, че ще го чака отвън. Иван тръгнал, но на близката фурна нямало хляб и той тичешком отишъл до Орловия мост, купил и се върнал след час. Жената помислила, че детето й задигнало парите, а той й дал топъл хляб и рестото. Тя го накарала да й услужва всеки ден. Жената била братовчедка на сестра Паша Теодорова, която търсила да има помощник. Иван отишъл в дома й, дали му да спи в дома им, да прави покупки и пази плодната им градина от съседските деца. Това положение му решило почти всички проблеми. Като отивал веднъж да купи мляко, той чул един като четял една обява на глас и я запомнили и я казал на сестра Паша. Тя го питала как е прочел, като не знае буквите. Казал й, че я запомнил. Тя отива с него и разбира, че има много силна памет и му предлага да учи. В 1914 г. той започнал да учи и за една година взел 4-те класа. Следващата година изкарва прогимназията и влиза в гимназията. Редът и порядъкът там го ограничават много и завършва гимназията като частен ученик. Сестра Паша отива при Учителя и му дава да носи едно цвете за Него. Казва му да остане отвън, но Учителят излиза и поканва и него да влезе. Посочва му един стол и разговаря с него. Взема му дясната ръка и му говори много, но той запомня само едно: „Ти, момче, имаш тежка карма. Да се стегнеш за големи страдания.”

Кармата му е Публикувано изображение (Сатурн квадрат Слънце, съвпад Луна, квадрат Венера, опозиция Нептун, опозиция Плутон, паралел Уран, паралел Нептун, латитюд Венера, Нептун, съвпад Хирон, съвпад главата на дракона, тригон Лилит).

След завършване на средното си образование, сестра Паша Теодорова го питала иска ли да продължи ученето. Той казал „Да”. Тя видяла, че той често наблюдавал небето и самолетите, които летят и предположила, че иска да стане авиатор. С помощта на братя военни го записва за авиатор във военното училище. Тогава той посещавал беседите. Не е свикнал на никакви ограничения, той взел да бяга от училището, да отива на беседи. Така няколко пъти и го осъдили на затвор. Там той се хранел с хляб и много лютив червен пипер. Когато двама войници го карали към затвора, минали близо до дома на Паша и той помолил да го пуснат за два часа да свърши някаква работа, но те категорично отказали. Тогава той хвърлил от лютивия пипер, които носел винаги в джоба си в очите на войниците и избягал. Хванали го и го затворили, като опасен престъпник. Идва на власт Стамболийски и дава амнистия на всички неправилно затворени хора. Освобождават го и него от затвора и той отива при Учителя на „Оборище” 14 в салона, където живее и пази салона. Слуша Учителя във всичко. Учителят променя хороскопа му и го насочва да учи, заедно с всички от Младежкия клас и завършва литература. Работи доста време като журналист. Понеже сутрин в 5 часа много приятели закъснявали и вратата постоянно се отваряла и затваряла и отвличала вниманието на класа от беседата, Учителят попитал: „Няма ли кой да сложи ред за влизането в салона?” Брат Иван веднага предлага услугите си. Поставя нова брава на вратата и като влезе Учителят в 5 часа в салона, той заключва вратата. Иван беше много силен и никой не влизаше в пререкание с него. Така всички ученици се научават да са точни за беседата и да влизат в салона преди 5 часа. Тогава му излезе името Иван Салонски.

Новото му съзнание променя негативното му враждебно отношение към окултните науки - астрологията, която е преследвал в миналото - (Публикувано изображение - Уран квадрат Меркурий, опозиция Плутон) и започва усилено да чете окултни книги по астрология, френология, хиромантия. Слушайки постоянно Словото на Учителя, той си е отбелязвал онова, което е казвал Учителя и се е мъчел да попълни празнотите, които има. Будният му ум забелязва, че в множеството западни преведени астрологии има много неща, които не са в ред и започва да търси истината. На много места, особено в Младежкия клас, Учителят засяга окултните науки. Той, който знаеше всичко за хората, които учеше, веднага забелязва противоречията, които изживява Иван Антонов и му казва:
„Ами ти искаш ли да изучаваш астрологията?” Иван му отговаря: „Да.” Учителят му определя ден и час, в който му говори конкретно по астрология. Той е може би единственият, на който Учителят е преподавал уроци. В това време брат Петър Манев, много начетен астролог, за когото нямам никакви данни, казва на Учителя: „Учителю, защо не ни дадете ключовете на астрологията, за да имаме по-точно и обширно знание?” Той много добре, точно изчисляваше дирекциите и транзитите по радикса и съобщаваше какво ще се случи в даден ден с брата, с когото се е занимавал. Така Иван Антонов навлиза в духовната концепция на астрологията и придобива богата вътрешна светлина. Веднъж, като правел хороскопи и нямал средства, Учителят го попитал: „Ами ти като правиш хороскопи, вземаш ли пари?” Иван отговорил: „Не, не взимам никакви пари.” - „Ами защо да не вземаш пари? Само за времето, което си изгубил, за него взимай пари. Остави хората свободни, ако иска някой да ти даде пари, нека ти даде.” Част от знанието, което е придобил от Учителя, той го е продиктувал на приятеля си Николай Монов от Видинския край на езерата, като последният успява в този тъмен комунистически период да ги напечата на пишеща машина и ги даде на Тодор Ковачев, Христо Христов и Благовест Жеков.


Тодор Ковачев е живял при него от 1956 до 1964 г., когато беше болен от простата жлеза, но не се намерило време, главно по здравословни причини, да се напише втората част, от над 400 страници, която Иван е помнел наизуст и е трябвало да я продиктува,

Така това практично знание отива в забвение. Но голяма част от него го има в Словото на Учителя.

Иван написва и издава малка книжка по френология и френологична карта на главата. Комунистите са правели на Иван Антонов много обиски и са му взели всички книги, но паметта му беше силна до края на живота му. За децата на Изгрева той беше страшилище и ни гонеше навсякъде. Ние го бяхме кръстили „Горилата”. Това продължи до към 1940 г., когато Учителят му е говорил и той престана да се занимава с нас и да ни гони и преследва.

Често ходех при брат Влад Пашов, но Иван само го поздравявах. Нямах и никакъв контакт с него, а и той грижливо пазеше и не даваше да се разбере рождената му дата и хороскопа, с който беше дошъл на земята. Като отивахме на Витоша (вече с рейс), той заставаше до вратата и щом спреше рейсът в Симеоново, до училището, където въртеше, Антонов скачаше и бързо тръгваше нагоре. Винаги искаше да бъде пръв на Ел Шадай. Но аз го изпреварих и оттогава престана да се състезава. Обикновено отиваше на изток от бивака, където имаше огнище и чайник, и там прекарваше деня, като не идваше при нас на общото огнище и беседа.

На Изгрева имаше най-различни хора с особени характери и прояви. Един от тях беше и астрологът Любомир Лулчев, за когото съм направил очерк в биографията му. Иван, изхождайки от правилото, че никой ученик не трябва да губи повече от 5 минути на Учителя в годината за личните си проблеми и никакви разправии да не стават вътре след оградата на Изгрева, вижда нарушение. Забелязва, че брат Лулчев често с часове провежда разговори с Учителя в приемната му, създал Упанишадата и имал някои неморални прояви, и решил да го ликвидира. В студен зимен ден, облича балтона си, под които поставя наточената си брадва и застава до сградата. Нещо се заплеснал и изпуснал брат Лулчев и го видял чак когато влизал в приемната на Учителя. Другият много силен брат на Изгрева, Игнат Котаров, решава да се оправи с Лулчев и виждайки го на поляната, се отправя към него. Лулчев имаше силна интуиция и владееше природните сили. Веднага прочита мислите на Игнат, прави движение с дясната си ръка, казва нещо и Игнат се изтъркулва няколко пъти на земята. Става и побягва. Получава едно свиване в стомаха и щял да си замине, ако Учителят не го е спасил. Така си е заминал съпругът на Донка Илиева - Илия, на когото Учителят му е продължил живота с 10 години и на същия ден след 10 години си заминава. Иван Антонов решава да не го изпусне и застава до чешмата с надписите. Минало 4 часа и Лулчев не излиза, а вместо него излиза Учителят и му дава пари да купи 3 килограма пирони от Цариградското шосе, където има железничарски магазин. Антонов взима парите и на бегом отива до магазина и се връща. В това време Учителят изпратил брат Лулчев да си отиде. Иван измръзнал целият, разбрал, че пак изпуснал Лулчев и от напрежение му се схванали ръцете и получава жлъчна и чернодробна криза, Учителят го вкарва в приемната си и започва да разтрива ръцете му. Дава му горещ чай да пие и той се съживява. Учителят му казва: „Илия, Илия, Илия, ти си стигнал до крайния предел на мъжкия принцип и ако не се върнеш назад, не знам как ще си решиш задачата.”

В Антонов се е пробудила старата атавистична проява на отмъщение (Публикувано изображение - Плутон квадрат Слънце, опозиция Луна, опозиция Сатурн, опозиция Уран) и предлицето на Бога и искал да я прояви. Той е бил пророк Илия и в еврейско време беше убил 400 езически пророци. Иван Антонов се овладява и послушва пак Учителя и не се занимава повече с Лулчев. Виждаме какви качества са имали и най-близките братя около Учителя и затова когато някои го молили да им даде духовни сили или както Петър Манев - ключовете на астрологията, той казал: „Ако ви дам знание за духовните сили, вие един друг ще се избиете.”

Веднъж преди почване лекцията на Младежкия клас, Учителят внезапно за всички обявил: „Днес ще избираме цар на България.” Обърнал се към Георги Радев: „Тебе, ако те направим цар на България, какво ще направиш за нея?” Георги се отказал да поеме тази длъжност. Обърнал се към Николай Дойнов. Той казал: „Аз не искам да бъда цар, а Крез на 200 милиона народ.” (на Русия). Това Николай няколко пъти го заявява на Учителя. Той казва: „Какъв цар, аз искам само богатство” Учителят му отговорил: „Ами добре, рекох, ще имаш богатства, но ще видиш какво ще ти донесат. Щом не искаш, ние те освобождаваме.” (Донесоха му лагера Белене.)


Иван, и той се отказва да бъде цар. Учителят му казва: „Аа, рекох, не, ти - искаш, не искаш, ще бъдеш цар на България, но кажи какво ще направиш?” Иван Антонов отговорил: „Ако ми се възложи такава задача, аз ще обърна най-голямо внимание на образованието.” Скоро му пращат повиквателна за казармата, но той решава да не отива. Другите братя отиват при Учителя, искат му съвети. Наближава времето за отиване и Учителят среща Иван и му казва: ,;Готвиш ли се за мобилизацията?” - „Не, аз съм решил да не ходя.” Учителят го пита: „Ти знаеш ли последствията, ако не отидеш, готов ли си да ги понесеш?” - „Готов съм.”
Учителят, виждайки неговата готовност, му казва: „Щом е така. ти вземи и пости 10 дена.” Иван веднага изпълнява казаното от Учителя и на 10-я ден отслабнал много и едва се движел. Военните, които дошли да проверят защо не се явява на мобилизацията, като го видяли на какъв хал е, му казали; „Ти, момче, не ставаш за армията.” И го освободили. Това прави абсолютното послушание към Бога. Иван Антонов измени коренно живота и характера си. Стана мек и учтив към всички приятели.

Втората планета в IV дом след Марс е Юпитер в перихелий, което показва, че във втората част на живота си ще има големи духовни успехи. Ще има достатъчно блага и животът му ще протече спокойно в кръг от добри приятели. Заминаването му ще бъде леко. Замина си с пробудено съзнание на 29.10.1964 г.

Както споменах, брат Иван Антонов в древността е бил 11 пьти китайски император, където си е сьздал тежката карма, която имаше в хороскопа. По староеврейско време е бил пророк Илия, който изби 400 пророка на Ваала. После го взеха с огнена колесница.

Учителят обяснява, че огнената колесница е аутодафе, изгаря всичко старо, всяко зло и карма, които е създал човек до тогавашните си животи. След това учи Хермесовото учение, става накрая ученик в Питагоровата школа. По времето на Христа се явява като Йоан Кръстител, който кръсти Христос физически. По- късно, в XIV ÷ XVI век, се явява като Санцио Рафаел (1483 ÷ 1520), голям познавач на художествените похвати и един от гениите на Ренесанса. В XVIII век идва като Фридрих Новалис, поет. Най-видният представител на немската романтична школа. В наше време се явява като Иван Салонски - вратар на салона, в който работеше школата на Учителя на земята. Виждаме, че Учителят е обърнал съзнанията на всички минали величия, които са били врагове и гонители на Божествената наука - астрологията.

Астрологията е наука, създадена от Бога при създаването на човека с цел да изучава Бога като Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел вътре в себе си и вън в цялата вселена. Тя е космичният часовник, който отбелязва всички нюанси, през които минава душата в своето развитие по инволюцията или еволюцията на космичната спирала. Тази наука най-добре я владеят ангелите, който могат като кибернетична машина за минути да нарисуват картата на дадена душа и разберат в коя степен на развитие е тя.
Учителят накара най-големите врагове на астрологията в миналото - Влад Пашов, Георги Радев. Методи Константинов, Николай Дойнов, Петър Филипов, Иван Антонов и десетки други да се занимават с астрологията - Божественият път на душите. Така ние се свързваме с Онзи, Който е създал тази наука, започваме да разбираме Волята Му и да я изпълняваме. Виждаме, че Учителят лично е преподавал уроци по астрология на брат Иван Антонов, за да му създаде един нов хороскоп, с който продължава земният му живот и го свързва с Източника на Живота, с Бога и Неговия велик план за развитието на душите. В бъдеще, в шестата раса, всички ще изучават най- великата окултна духовна наука, астрологията и ще я използват за хармониране на личния живот на човечеството, да го превърнат в живот за цялото.

Сложен е животът на човешката душа, въплътена във физическа форма на планетата Земя. Природата има строги закони, които ние трябва да ги знаем и изпълняваме. „Човек напълно заслужава онова, което се случава в собствената му държава”, казва дядо Благо - Стоян Русев. Това, което човек сам си направи, добро или зло, никой друг не може да му го направи.
Като разглеждаме даден хороскоп, ние първо гледаме Асцендента и кой е господарят на хороскопа и как е поставен по знак, дом и аспекти.


Гледаме Слънцето, източника на живота, топлината и здравето на човека. То представлява Бога в хороскопа.

Луната е символ на обществения живот, чувствата и женския пол, който като нея търпи постоянни промени. Лунната светлина не може да те стопли, но може да ти помогне да развиеш въображението си. Луната е представител на душата.

Гледаме положението на Юпитер и аспектите му, да знаем как се проявява ангелската мъдрост в живота на даден индивид и как и доколко е свързан с Бялото братство и благородството в живота. Той оформя духовните качества в човека.

Следва човешката мъдрост (Меркурий), мислите, човешката любов (Венера), чувствата и човешката сила (Марс), постъпките.

Интересуваме се от кармата на човека, показана от положението и аспектите на падналия бог Сатурн.

Интересуваме се от Божествената мъдрост (Уран), която е създала вселената, Божествената любов, (Нептун), която поддържа живота на съществата, които я населяват и Божествената истина (Плутон), която управлява и насочва разумните процеси във вселената. На земята Плутон е адът на човешките същества и негативните резултати, дошли вследствие човешкото падение. Загубването на истината от хората е обърнало на 180° техния щастлив живот в рая и те са намерили ада. За хората на истината Плутон е най-хубавата планета, силен фар в живота им, който им осигурява всички необходими блага. За лъжата той се явява като господар на преизподнята и ни надарява с всички низши отрицателни състояния. Плутон е безпощаден.

„Всичко може да се простина човека, но лъжата - никога.”- Учителят.

Всичко в живота на Земята, погледнато от свръх съзнанието, е добро и за добро. Казва се, че когото Бог обича, него Той наказва. Бог не наказва хората, но като види, че някоя душа е будна и има развити дарби и способности, Той изпраща болести, за да я пречисти, и страдания и мъчнотии, за да израсне в пътя на доброто и любовта. Земята е велико училище, школа, в която човек научава строгите уроци на живота, определени за неговото правилно развитие. Нашият живот се ръководи от най-великата ангелска йерархия - Серафимите, наречени „Венец на Бога”, които не правят никаква грешка при определяне програмата на дадена душа. Ние имаме свободна воля, която като проявим за добро, променяме негативните аспекти в положителни. „Ако едно семейство, ако един род, ако една партия, ако една държава, ако цялото човечество реши да служи на Бога с любов и да изпълнява Волята му, Той веднага ще премахне и прости кармата ни и ще ни създаде най-великите условия за развитие - идването на царството Божие на Земята.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ