НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Б.2 ПИСМО ДО АИДА И ГЕОРГИ КУРТЕВИ

ТОМ 19
Алтернативен линк

Б.2 ПИСМО ДО

АИДА И ГЕОРГИ КУРТЕВИ


СЪТРУДНИЦИ

НА МЕТОДИ КОНСТАНТИНОВ АРЖЕНТИНА






Много се зарадвах, че сте влезли във връзка с Анина и брат Бертоли. Те наистина направиха нещо важно и полезно за учението чрез тяхното списание („Житното зърно”). Бр. Бертоли и Анина вярно и предано разпространяват учението, също и с техния идеен център. Действително, Словото трябва да бъде предадено в неговата кристална чистота, както е излязло от Извора на Мъдреца, без всякакви прибавки и притурки.


МИЛИ И ОБИЧАНИ АИДА И БРАТ ГЕОРГИ,*









Нямам думи да изкажа благодарността на мен и Борис. С голям интерес и възторг получихме книгата. Ние я превеждаме и ще я разпространим, но този, който я превежда е много зает; едвам една трета сме превели. Възхитен съм, че много добре е описана историческата обстановка, при която се появява това духовно и социално явление - школата на Учителя. Когато цялата бъде преведена, тогава ще ви напиша една обширна рецензия за нейната стойност на световен терен.

Корицата е високо художествено и символично оформена, също и розата, символът на Любовта и жертвата (с двете ръце) е майсторски изработена - така ми казаха и всички хора на изкуството. Действително книгите са живи. Те се раждат в трепетите на Вдъхновението и тръгват да пътуват по света, за да носят светлина и знание в душите и умовете на хората. Вълненията, които изпитва човек при творческите процеси имат една магична сила, която се предава не само по ефира, но и чрез сърцата и умовете на хората. Велико нещо е човек да работи за една високо хуманна и универсална идея. Наистина това, което направихте е един принос за великото дело, което ще завърти колелото на историята...

Анина беше любезна да ми прочете вашите две писма. Въпросите, които повдигат, са много интересни и съществени. На тях трябва да се отговори истински, автентично, без всякакви религиозни суеверия и преувеличение. Между другото, отправих една молба към сестра Анина да ви изпрати една книга, която съм написал непосредствено след заминаването на Учителя от физическия свят. В нея ще намерите отговорите на въпросите, които ви интересуват. Независимо ще се опитам в един момент да отговоря на поставените ви въпроси.

1. Вярно ли е, че Учителят известил символично 3 пъти, че ще си замине, ако е истина как го е казал?.

През войната ние бяхме евакуирани в село Мърчаево, което се намира в западните поли на Витоша. Ще отговоря конкретно на този въпрос.
Една октомврийска вечер, като се завърнах от София (тъй като всеки ден отивах на работа там), както винаги отидох да се срещна с Учителя. Една сестра стоеше пред вратата на стаята в която той живееше. Тя ме помоли да не влизам, защото Учителят бил в особено състояние. В такива моменти особен копнеж изпитвах да виждам Величието на Учителя. Той като че ли ме очакваше, изправи се величествено пред мен, с вдигнати ръце нагоре и ми каза следните думи:

„Аз свърших моята задача тук на земята. Аз ще си замина. А вас духовете ще ви заключа на земята, но за да не се огранича, ще ви оставя ключовете на знанието и когато завършите вашата работа тук на земята, ще си отворите сами и ще дойдете при МЕН”.

Тази изказана от Учителя мисъл, падна като мълния върху душата ми. За първи път изпитвах ужаса на бездната. Цялото това мое психично състояние, подобно на положението, когато се извършва една трагична операция, бе изразено чрез моите очи, от които се отрониха няколко горещи сълзи. За мен сълзите бяха нещо много рядко явление в живота ми. Аз изпитвах същата болка, която изпитва едно дете. при загубата на своята любяща майка, която винаги е бдяла с разперените си крила над своята немощна рожба. В моя живот нямах никакви религиозни идоли и кумири, не бях под влиянието на никакви научни авторитети, философи или социални реформатори. За мен приказките, легендите бяха химери, исках да видя, да разбера, да усетя спонтанно, с цялото си същество дадена истина, за да мога да я приема, да я асимилирам и да извадя онази нейна есенция, чрез която да изградя моя мироглед. Редица томове бях прочел за невидимите светове, за скритите сили на Природата, за великите закони в битието, но всичко това бледнееше пред моя личен опит в присъствието на това Космично Същество, което чувствувах и разбирах, с цялото си сърце, с целия си ум, с всичката сила на моята воля, с душата и духът си.

В този момент аз почувствах този Истински пратеник на небето, Който идваше с мисията да завърти колелото на историята, да тури началото на една нова епоха и аз спонтанно, с целия си вътрешен живот го почувствах и Виждах като една мистична чистота, като една безкрайна светлина, като едно благородно и висше букористие, което дава като един велик бликащ извор, който нищо не иска! След тази фраза, която ми каза отначало, той ми говори около 2 часа Този разговор, който слушах през сълзи, не желая с никого да споделя на Земята. Той ще остане само в моята светая светих, където цари великото Космично безмълвие или великия храм на човешката душа и на човешкия дух.

(Разговорът не споделих даже с моите най-добри идейни приятели бр. Боев и Борис) за фразата, с която ме посрещна, казах след заминаването на Учителя от физическия свят).

Всичко друго, което се говори за заминаването на Учителя е или измислица или приказки на малки хора с големи претенции. Вие, когато прочетете книгата която ще ви изпрати Анина ще разберете сами кое може да се каже и кое не.

2. Савка казвала в своя дневник, че Учителят е казал веднъж, че духът, който пребивавал в тялото му в даден момент подчертал: „Аз не съм твоя Учител, аз пазя тялото му, той е горе на конференция”.

Това е истина. Аз само ще ви загатна, по този въпрос, който ще бъде третиран в една близка нова книга.

Адептите, Учителите разполагат с космичните сили на своя организъм. В тях всички окултни чакри са развити. Те всеки момент могат да влязат в съзнанието на хората, на народите и духовните общества. Тази наука се нарича Психургия, т. е. инвокиране на всички духовни йерархии, които се изявяват чрез тяхното Слово.

Те могат да пътуват свободно със своите висши тела в целия Космос. През това време могат да оставят да пазят техните тела различни духове.
Когато стане книгата ще я прочетете, в която има една глава за психургията - La nonvelle culture de І'Ere de Versean.

3. Вярно ли е, че е казал, че ще се прероди в Кавказ и там ще се образува център на Всемирното Бяло братство.

Вярвам, че сте чели внимателно книгата „Новата култура на ерата на Водолея”. Там ясно се говори за три центъра в целия Космос.

Първият център наречен от Учителя Алфеола, звездата на звездите или слънцето на слънцата. Този център крие плановете на Битието. За този център Христос казва „За дена и часа само Отец знае”.

Другите два центъра, които се направляват от Всемирното Братство са: Центърът на Бялото Братство, което го възглавя Христос и центърът на Черното Братство, на което стои като глава Люцифер, Тартора на тарторите.

На Бялото братство седалищата са слънцата, от където идат светлинните енергии или биотоковете на Битието, в Живата разумна Природа.

Царството на лявото посвещение или на Люцифер се намира по планетите, които боравят с елементите, с грубите строителни материали. Те строят формите. Този център Исус от Назарет нарече „Царя на Този свят”. Ако не сте чели книгата „Новата епоха на ерата на Водолея”, моля ви, прочетете я внимателно. Там е написано това, което ми е казал Учителят.

В едно писмо много трудно може да се кажат неща, които биха изчерпили въпросите.

Моля ви, сестра Аида и брат Георги да изпратите вашата книга на Феликс в Америка, който ви е изпратил беседите. Предполагам, че брат Бертоли му е писал за това.

Дъщерята на една сестра, която живее в Каракас е взела книгата ви от една книжарница и с голям интерес я прочела.

Поздравете Феликс и го помолете да намерим начин да се преведе книгата и да се издаде на английски.

Ясно ми стана от писмата, които изпратиха на Анина, че живота ви е под знака на големи напрежения. Но колкото са повече спънките и когато бъдат преодолени ще разкриват широки хоризонти за душата и за вечно търсещия човешки гений. Пищете чрез Анина, но подробно за вашия живот. Желая ви от цялото си сърце да бъдете здрави и творческият ви дух да работи с устрем и вдъхновение.

Приемете моите слънчеви привети и поздрави на Борис. Също ги предайте на приятели.

Ваш Методи

Адрес: София, комплекс Младост, бл. 99 вх. В

D-r M. Константинов




Публикувано изображение
* Забележка на съставителя: Георги Куртев е роден на 1 юни 1916 год. в гр. Стара Загора. През 1946 год. заминава за Аржентина. Той е художник-приложна пластика. Оженва се за Аида, родена на 26 ноември 1926 год.в гр. Буенос Аирес.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ