НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Б. ЧОВЕКЪТ ПО ПЪТЯ НА КОСМИЧЕСКАТА СПИРАЛА Б.1. ЕПОХАТА НА ВОДОЛЕЯ (ИЗВАДКИ)

ТОМ 19
Алтернативен линк

  

Б. ЧОВЕКЪТ ПО ПЪТЯ НА КОСМИЧЕСКАТА СПИРАЛА

Б.1. ЕПОХАТА НА ВОДОЛЕЯ

(ИЗВАДКИ)*




Публикувано изображение
* Р е з ю м е т а на с л уч к и и с ъ б ит ия , направени и описани лично от Методи Константинов, които той понякога е раздавал на свои познати. Цялостта на оригинала е запазен и публикуван в „Изгревът”, т. IV, с. 361÷ 545.



Учителят каза: „Наближава първия ден на пролетта. Пригответе се да го посрещнете, защото той ще внесе във вас онзи жизнен ток, който е необходим не само за вашите тела, но и за вашите умове, сърца и души. Всяка година пролетта носи нещо ново, нещо неизказано до тогава, животът е един възходящ и непреривен процес”.

Учителят започна да говори на ученика така: „Ти вече правиш първите крачки в пътя на Великото познание. В този път на посвещение, най-първо ще бъде почистено твоето физическо тяло, на второ място - астралното тяло, което е свързано с твоя емоционален живот, на трето място - трябва да се разсеят всички мъгли в твоя умствен свят. По този начин ще влезеш в контакт с причинния свят, където обитава безсмъртния лъч на твоята душа. Това е планът, който имаш да реализираш във Великата Окултна Школа на живота. Знай, че не си само студент в университета, но ученик във Висшето училище на живота. Този път, които имаш да изминеш, е пътят на всеки ученик, на обществото, на народите и на цялото човечество. Започват да се пишат страниците на една нова епоха, която ще донесе на човечеството нови откровения за Битието, дълбоки знания за живота и широки простори за действие на творческата воля на човека. Новият живот, които ще дойде е като слънце, което ще огрее най-първо високите върхове, това са учениците на Окултната Школа, после по-ниските върхове - това са гениалните и талантливите души, след това културните души и най-после ще озари обикновените хора, които живеят в долините и равнините на живота. В този път най-големите изпитания ще бъдат за учениците”.

Имаше важни исторически моменти в историята на човечеството, когато Той насочваше моето внимание към дълбокия паралелизъм съществуващ между планетните разположения и обществените явления. Той гледаше на планетите, като на някакви същества, големи същества, които със своите електромагнитни влияния - варианти на могъща слънчева енергия вземаха участие в живота на всички творения. Също така, зодиакалните знаци маркираха епохите, културите и расите в духовно-политическата история на човечеството.

Също така научих, че колкото са редки срещите между планетите, толкова по-големи са техните отражения в духовния, политическия и стопански живот на хората. Космичните и планетни цикли за мен бяха ключове, чрез които тълкувах развитието на историята.

„Някои казват, че Бялото Братство е в България. Голяма чест е направило То на България, ако мислите, че То е тук. Всемирното Бяло Братство не може да избере такъв малък народ за свое седалище. То не е избрало нито Англия, нито Франция, нито Германия, нито Русия, другаде си имат свое седалище. Единственото нещо, което сега съществува в света, то е Всемирното Бяло Братство. Всички други хора, писатели, свещеници, проповедници, философи - всички те са служители на Бялото Братство и културата. Правдивостта в света се подтиква все от Тяхната мощна сила, от Техния мощен дух.”

И когато; „Дойдоха тия трима мъдреци - Адепти от Изток, да се поклонят на Христа и Те бяха техни служители.”

„Българите трябва да знаят, че свободата им е дадена от Бялото Братство.

И ако съгрешат. Белите Братя, ще се разправят със тях. Няма народ, с който Те да не могат да се разправят. Нека запомнят това нещо всички. Това трябва да се отпечата в умовете ви.

Бялото Братство не е нещо видимо. То не е секта, не е църква. То е нещо живо, извън тези покварени условия, в които живеят хората”.

„Тази звезда, която се е явила на Изток, внесла между хората разумния живот. Тия трима мъдреци, които са отишли да се поклонят на Христа са били разумни. Те се разговаряли с Христа. Всички вие мислите, че те като отишли при Христа, видели едно малко бебенце, дали му подаръците и се върнали назад. Не е така. Те се разговаряли с Христа.

Той им предал Великата Мъдрост и знание, които те предадоха в Индия. И сега това знание се пази там.”

„Една ноемврийска нощ, през която беше паднал дълбок сняг, свързан с една ужасна буря, аз преживях един от най-чудните моменти в моя живот. В полунощ бурята разкъса на парчета моята палатка, аз излязох от палатката и в този момент, като че ли Небето се отвори, докато отвън всичко се сковаваше от студ, почувствах цялото Небе като че ли представляваше някакво голямо същество. Същество, което ме обгърна с една неизразима любов, която почувствах чрез слънчевия си възел, не само като трепет, но като една топлина, като една мантия, която ме обгърна, за да ме спаси от големия студ. Интересно, че това мое състояние, което почувствах от това голямо Същество не продължи няколко мига, а цели часове чак до сутринта.”

„В първите дни на месец август се разрази една ужасна буря на Рила, ужасна снежна буря. Небето беше спуснало своите тъмни облаци почти до земята. Снегът се сипеше обилно. Вятърът така силно вееше, че имаше опасност да вдигне леките палатки в езерото. Цялото братство преживяваше един ужас пред опасната и неизвестна буря в планината. В този момент аз изтичах към Учителя. Той беше сам в палатката. Аз станах изразител на дълбокото смущение, което царуваше във всички среди на братството. Учителят стана сериозен, излезе от палатката и заедно отидохме зад палатката, от където никои не можеше да ни види. Лицето на Учителя в този момент беше много тържествено. Той вдигна дясната си ръка, направи някакво магическо движение, произнесе една формула и за мое учудване небето разкъса своята облачност, бурята спря, снегът престана да вали и слънцето величествено се показа.”

„Веднъж Учителят ми каза, че за най-малкото същество има досие на Слънцето.”

„Един ден, слизайки от Изгрева с един мой съученик, с един стар автобус, чиято врата беше направена от плътно желязо. Като се качвах последен, едно дете на около 10 години така силно блъсна вратата, че малкия пръст на дясната ми ръка остана между рамките на вратата и самата врата. Всеки знае, че тази част на ръката е най-чувствителна, в този миг не знам в каква част от секундата, аз веднага си представих образа на Исуса от Назарет, който беше разпънат на кръста с гвоздеи върху ръцете. Също така си спомних за онзи момък през средните векове, който пред съда на инквизицията спокойно постави своя пръст върху горящата свещ, за да им докаже силата на своя дух, че няма да се уплаши от горящата клада, която му готвят. Точно тези два случая ми дадоха кураж и сила да взема твърдото решение да изпитам мощта на човешката воля, именно дали е в състояние да обуздае болката на плътта. В това мигновение на разсъждение помолих да отворят вратата и като си извадих пръста - той беше разбит до костта и облян цял в кръв. Запазвайки високо самообладание моят приятел ме заведе да ме превържат в една аптека. Докато ме превързваха аз пазех пълно равновесие, изразено в едно мълчание. Излизайки от аптеката, аз паднах на улицата. Изглежда, че моето тяло, въпреки силата на моя дух не можеше да издържи вибрациите на това силно нервно напрежение. Но кое е характерното в този малък епизод, който може да се случи с всеки човек? Това може би беше повод да ми се предаде една лекция от капитално значение. Всичките томове прочетени от мен по тези въпроси, за невидимите светове, за окултните центрове нямаха това съдържание, както съдържанието на преживения момент. Теорията, която знаех трябваше да премине в света на практиката, за да бъде напълно изгонен от моя дух на атеизма. Падайки, аз почувствах моя астрален двойник, като някаква риза, от края на моите нозе започна да се нагъва по моето тяло и постепенно, вървейки от всички окултни центрове, достигна най-после до центъра на хилядолистника за да напусне моето физическо тяло. В този процес аз изпитах един екстаз, какъвто не може да се изпита от никакви земни удоволствия, от никакви молитвени настроения, от никакви духовни преживявания и откровения. Това беше едно такова велико освобождение, за което не е способно човешкото перо да изрази неговото величие. Съзнанието ми беше толкова будно, че даже в този миг си спомних и думите на Учителя, Който много пъти в своите беседи е казвал: „Ако ви кажа методите, чрез които да излизате от своето тяло, след като излезете, нито един няма да се върне назад”.

Какво видях в този момент? Видях най-напред моето физическо тяло простряно на земята и след това излизайки от атмосферата на Земята, видях Земята като някакъв гигантски аквариум, в който бяха потопени всички материци, океани, планини, реки, дървета, цветята, зверовете и хората. Отдалечавайки се още по-нататък, Земята изчезна от моя поглед и навлязох в едни вълшебни приказни светове, където се кръстосваше светлината на много разнобагрени слънца. Такъв велик полет имаше духът ми, такава неизказана красота ме заобикаляше, че четката на най- гениалния художник не можеше да изрази една милионна част от нея. Това състояние беше кратко. Аз отново извърших обратния процес. От центъра на моя хилядолистник постепенно наместих моя двойник в моето физическо тяло. Всичките представи, които имах за моята личност отново се възстановиха.


„Ученият свят ще разбере и ще разработи новата идея, че светлината е кондензирана мисъл. Те, в опитите си да разгадаят тайната на Космичните лъчи, в скоро време ще разберат, че те са носители на тази непреривна мисъл, която се излъчва от съществата, населяващи нашия Космос.”

„Най-интересното е, че когато се подготвих да замина за чужбина, едничкият беше Учителят, Който ме изпрати до оградата на Изгрева. Аз чаках с трепет да чуя с какви думи ще ме изпрати. Когато ми подаде ръката си, да се сбогувам, Той зае една мощна повелителна поза; издигна си дясната ръка нагоре и ми каза следните думи: „Аз съм ти проникнал всичките клетки и в дъното на ада да слезеш - пак ще те избавя, за да свършиш работата, която ти предстои”.

Тази Негова мисъл така дълбоко се вряза в моето съзнание, че в най-трудните моменти на моя живот - моменти на изпитания, моменти на изкушения, моменти на вътрешни дълбоки стълкновения, Тя стоеше като някой страж, който ме охраняваше, като някаква звезда, която осветяваше моя път.

„Стъпалата на Космичната стълба на Битието са следните:

Първото стъпало - материята е кондензирана механическа енергия;

Второто стъпало - енергията е кондензирана светлина. До тези две стъпала са достигнали в своето развитие позитивните науки;

Третото стъпало - светлината е кондензирана мисъл - до това стъпало е достигнал източния и западния окултизъм;

Четвъртото стъпало - мисълта е кондензирана любов - това е храмът на мистиката;

Петото стъпало - Любовта е кондензиран Дух;

И най-сетне шестото стъпало - Духът - проява на Бога.

Последните две стъпала - петото и шестото са достояние само на Великите Посветени. И затова Христос казва: „Отец и аз едно сме”.

„Според Учителя, слънчевата система е влязла от 1914 г. в една по-духовна област, в зодиакалния знак Водолей. В тази област живеят по-напреднали същества и затова животът на човечеството е под знака на големи световни събития. Влизането е тази област ще разшири кръгозора на човечеството в духовно, културно и материално отношение. Ще му открие дълбоките закони на природата и ще го направи по-възприемчиво към новите идеи, които сега слизат към Земята. Епохата на Водолея всичко ще примири. Тя е духовната пролет на човечеството. Главното качество на Водолея е чистотата. Епохата на Водолея ще събуди Космичното съзнание на човека, и тогава той ще обича всички същества и ще им сътрудничи, и той ще бъде пълен с радост и блаженство от този дух на служение.”

„След известни години ще настъпи духовен глад на земята. И всички ще тичат да търсят Словото, което едничко може да разреши семейните, обществените, народните и международните проблеми.”

„Културата на Водолея носи третия завет. Прославяне на синовете Божии, учениците на Учителя. „Под завета на синовете Божии, казва Учителя, някои разбират, когато светиите ще управляват света. Светът ще се справи, когато Първата Причина се всели и почне да живее във всички хора. Тогава цялата земя ще бъде едно семейство, ще има едно сърце. Семейството няма да бъде като сега. Хората няма да работят физически много. В които град отиде човек, ще работи два часа и след това, като задоволи своите нужди за момента, може да продължи своя път. Храна, дрехи, изобщо всички стопански блага хората ще ги имат на разположение. И в който град влезе човек, ще бъде член на този град. Цялата земя ще представлява съвършено цяло.””

„Великите души през епохата на Водолей, които ще дойдат, ще уредят новите форми на живота. Предварително ще разрушат кумирите на хората, било от религиозен или културен характер. Според Учителя, първата група на тези напреднали същества се е вселила през 1945 год. Голяма група от светли същества ще се всели през 1975 год., защото тогава Бялото Братство ще предприеме важна акция за делото Божие. Ще настъпят изненадващи открития в областта на стратосферата, проучване на газовете, на различните радиации, вибрации и ритми. Ще настъпят важни открития в химията, астрофизиката, археологията, биологията и др. Ще се направят опити за всестранно приложение на атомната енергия, за да се проучат дълбочините на Космичното пространство. Всички тези открития ще помогнат за икономическото освобождение на човека. Стопанските блага ще станат свободни като въздуха, водата и светлината. Нашето въображение е бедно, за да обхване какви възможности очакват новото човечество в епохата на Водолей.

За някои от тези възможности Учителят казва: „Луната, Слънцето и планетите са отлични училища.

Един ден ще посетите Юпитер или жителите на Юпитер ще дойдат тук, на Земята. Непрестанни гости от Луната, Слънцето и планетите ще посещават Земята. Например, когато човек се обезсърчи, ще си вземе билет и ще посети Луната, и като се върне на Земята, ще е весел и с големи вътрешни придобивки.”

„Човекът на нашата епоха трябва да бъде готов да се жертва за всички. Старата култура на егоизма е достигнала върха на своето развитие. Тя е в упадък и слиза вече от сцената, отстъпва мястото си на Новата култура, културата на алтруизма. Не само културата е остаряла, но и континентът е остарял.

За тази нова раса, както ни сочи Учителя, се приготовлява един нов континент. Този континент ще избликне от дълбочините на Великия океан, този континент ще бъде мястото, където ще разцъфти Новата епоха. Сибир ще се съедини с новия континент и ще представлява с него едно цяло. Островите, които се намират в Тихия океан ще бъдат върховете на планините на бъдещия континент. Водата на Великия океан ще залее някои от съвременните континенти, които са напоени с много грехове, и трябва да се пречистят.

Новият континент на Шестата раса, на Синовете Божии ще съедини Америка със Сибир. Така чертае бъдещия свят Великия пратеник на Небето, Който поставя основите на една нова епоха.”

„Учителят ми каза, че всяка глава от Откровението съответства на 100 години от християнската епоха и че 20 глава, която ми прочете съответства на двадесетото столетие. Най- интересното е, че след това той ми извади едно малко подвързано тефтерче, което никога не бях виждал в Неговата стая. Най-напред ми разгърна края да видя, действително мастилото беше доста избледняло, но от датата се виждаше, че писаното датира от 40 години. След това разгърна другаде и от една страница ми прочете следните думи: „От север ще дойдат руските войски, в България ще се смени строя”. Аз изпитах един силен трепет и с възклицание Му казах - четете ми по-нататък. Той ми отговори категорично - „Не, ти ще го видиш”. Разбрах ясно и категорично плана на Небето...”

„Учителят често обикаляше с приятелите върховете на Витоша. Спомням си един много интересен момент в историята на България. Когато България трябваше да направи неизбежния завой в своята политика, аз бях отишъл на Витоша да търся Учителя, за да Го запитам, дошъл ли е моментът вече за този завой? Денят беше прекрасен, върхът Острец, на който беше Учителят - огрян от Слънцето представляваше чудна гледка. Камъните и скалите наоколо представляваха като вълшебен град. Аз бях седнал с Учителя на един голям камък. На моя въпрос-дошъл ли е моментът България да направи този важен завой? - Той мълча известно време и най-сетне ми насочи вниманието на един облак, имащ фигура на квадрат. В момента, когато ми обърна вниманието към тази фигура - двете съседни линии на един от ъглите на квадрата се разтвориха. В този момент Учителят ми каза: „България ще излезе от това тежко положение”. Наистина квадратът е символ на страдания и противоречия, според окултизма. Този символ характеризираше цялата вътрешна и външна политическа обстановка, в която се намираше българския народ. Изречената дума стана реалност още на другия ден, започна неизбежния завой в политиката на България.”

„Ще разкажа за онова важно събитие, което беше финала на Мьрчаевската епопея. Сестрата, която седеше пред вратата на Учителя през тази фатална вечер ми каза да не влизам при Него, понеже бил в едно особено психично състояние. Аз особено в такива моменти изпитвах копнеж да видя величието на Учителя. Отворих вратата и влязох при Учителя. Той, като че ли ме очакваше. Изправи се величествено пред мен и вдигна своите ръце над главата ми и ми каза следните думи:

„Аз си свърших моята задача тук на Земята. Аз ще си замина, на вас духовете ще ви заключа на Земята, но за да не се огранича, ще ви оставя ключовете и когато си завършите вашата работа тук на Земята, да си отворите и дойдете при Мен”. Тази изказана мисъл от Учителя се разнесе като мълния в моето съзнание, душата ми за първи път изпита ужаса на бездната; цялото това мое психично състояние, подобно на състоянието при извършването на една трагична операция, изразиха моите очи като проляха няколко горещи сълзи. За мен сълзите бяха нещо много рядко в моя живот.”

„В присъствието на Учителя болните оздравяваха, простите ставаха учени, глупавите поумняваха - защото светлината на Учителя озаряваше техните умове и те започват да разбират причините защо са били болни, прости и глупави.”

„Както едно величествено слънце залязва, след като е раздало на всички своето изобилие като Любовен дар, тъй и Учителят залезе на 27.XII.1944 г, за физическия свят, за да изгрее в душите на цялото човечество. Неговото Слово е живо, носи се във въздуха и сега, и хлопа на всички умове и им съобщава радостната вест - Новата вест, за красотата на Изгряващата култура, която иде с ясни стъпки към нас.”

„Спомням си няколко дни преди заминаването бях отишъл с двамата мои приятели - Неделчо Попов и Асен. В момента на нашето посещение като че ли духът отново влезе в малката черупка на физическото тяло и Той каза следните думи: „Какво е Бетховен, какво е Исус, какво е Дънов, само Бог е Вечен и Безкраен”...

След изказването на тази дълбока мисъл, върху която няма да коментирам. Той запя своята любима песен „Аум”, Тази песен, която съдържа три ключа, с които Великите Посветени са отваряли Божествената Съкровищница, за да внесат нови идеали, нови свещени скрижали в епохите, които следват една след друга. Тази песен Той изпя с красиви движения - тази песен беше последната, която Учителят изпя на физическия свят...”

„Учителят, който идваше със специалната мисия да завърти колелото на историята, Който на всеки страдащ стопяваше мъката, Които на всеки отчаян разкриваше нови перспективи - целият Му живот беше една велика жертва. В един такъв момент, когато трябваше да напусне Своето физическо тяло, Той беше обгърнат с едно велико мълчание, приличаше на някакъв неразгадаем ребус. Всички около Него се суетяха, а Той като че ли нищо не виждаше като че ли Неговият велик дух беше отдавна напуснал тази малка черупка.

Спомням си един ден след обяд, като се връщах от София, погледнах през прозореца. Учителят беше в това сьстояние, което описвам по-горе. За миг Той отправи Своя поглед към мен, стана както аз го знам със Своята величествена осанка, излезе на вратата и тихо на ухото ми каза следните думи; „Методий, иди си, физическото тяло е нещо нетрайно, преходно, милиони тела отидоха по бойните полета”. След това Той пак отиде а стаята си и остана пак в първото си положение. Аз чувствах дълбоко в душата си, как Той постепенно ме подготвяше за едно събитие, което Братството най-силно щеше да преживее. Тези студени декемврийски дни, като че ли бяха символ на туй, което ставаше в нашите души.



*    *   *

„Рене Генон - този голям познавач на окултното знание на древна Индия, който живееше в Кайро се произнесе за Учителя така: „Учителят е истинският пратеник на Небето. Той е най- големия магнит, Който е слязъл долу на Земята. Той не дойде да създаде една религия, защото има много религии на Земята. Той не дойде да създаде една наука, защото съществуват много науки в света. Той не дойде да създаде едно обществено движение на земята, защото има много такива. Той дойде да намагнетиса своите ученици с Любовния магнетизъм, а те от своя страна да намегнетисат цялото човечество.”

Така говори само посветения. Така могат да виждат само мъдреците, които видяха звездата на изток, знамението за идването на Христа.”

„Велика култура очаква този народ, в който се въплътяват тези велики Посветени, защото този народ представлява разсадника на новите идеи, които след това трябва да се възприемат от другите народи. Българският народ сега се намира в най-интересния си момент, когато трябва да разбере дълбоката същност на Учението на Учителя. Не само трябва да го разбере, но трябва и да го приложи, да изпита всички негови методи, които ще донесат тази велика хармония между неговия ум, сърце и воля, по този начин той ще стане изразител на тези велики идеи, предвестник на Новата култура, която трябва да се разпространи из всичките народи. Това учение е единството, което носи нови елементи и тези елементи и ще дадат подтик на духовна и материална култура на човечеството. Ще извадят народите от тази безпътица, в която се намират, за да си подадат ръка.”

„За в бъдеще всички тези храмове, направени от камък, ще станат излишни. Всички религии от дълбока древност досега - със своите догми и реликви ще станат безпредметни. Всички тези посредници ще паднат, защото човешкото сърце ще стане храм на живия Бог, Храм на онази първична чистота, която носи онова висше целомъдрие към Първата Причина, откъдето човешката душа е слязла долу на земята. Тази първична чистота ще постави човешката душа със силата на подсъзнанието, където се проявяват творческите сили на живата разумна природа.”

„Сега в невидимия свят се приготовляват душите, които ще слязат тук на Земята и ще бъдат истинските работници за изграждането на тази култура, от която ще се създаде Новата раса - расата на учениците. Първата ложа е ложата ма Бялото Братство, според Учителя, нейното седалище е по слънцата. Втората ложа, или ложата на лявото посвещение - нейното седалище е по планетите, третата ложа, която направлява действията на двете горни ложи, нейния център, или седалище за пръв път Учителят ни го откри, то се намира на звездата на звездите или слънцето на слънцата – „Алфиола”.”

„При инволюционните периоди, учителите, които са слизали на земята до Христа са били от човешки еволюции. Докато Христос и Учителя идват извън човешката еволюция - Те изразяват самата Космична реалност.”

„'Учителят откри своята Школа в този малък народ, за да разкрие новите методи, чрез които ще се преустрои живота на идващите - идивиди. обществата и народите в по-съвършени форми. Доброто ще бъде главния двигател и критерий. То ще вземе надмощие над злото.”

"Какви велики перспективи, какви необятни възможности очакват човека в епохата на шестата раса. В човека на шестата раса ще се появи едно ново качество - ясновиждане, той ще влезе в досее с метапсихичните области на Битието, вътрешните радиостанции в човека, ще заработят и ще долавят по-фините вибрации на природата. Този устрем на съвременната наука да премине в областите на Космичното пространство е духовният подтик на Новото време. Новата култура е вече пред вратата. Тя ще примири хората помежду им. Старото трябва да се подчини на новото. Съществата от невидимия свят. с които вие ще се съобщавате, няма да бъдат въздух и вятър, но ще бъдат облечени с такива хубави облекла, каквито вие не сте виждали в живота си. Като отидете при тях, те ще ви приемат в своите жилища с такава братска Любов, за която вие нямате представа.”

„Учителят дойде на Земята в епохата на Водолея, за да освободи индивидите, обществата, народите и човечеството от всички техни идоли, от техните фетиши и от техните религиозни суеверия, които бяха оковали в продължение на векове чистата човешка мисъл. Не можем повече да се прекланяме пред мъртвите идоли, но трябва да се оставим да бъдем ръководени от онзи космичен лъч, който е в нас и който осветява нашия път, водейки ни към една съвършена свобода по пътя на нашата еволюция.”

„Всичко, което е било скрижалите на еврейския закон, кодексите на целия свят и законите се осланят на запрещението. Ето защо, те трябва да бъдат заместени от Любовта, Мъдростта и Истината - принципи, написани в дълбочините на човешката душа. Човек трябва да разбере, че дълбоките извори на познанието се намират в него, той трябва да се учи непосредствено от оригинала на живата природа, без да има нужда от посредници между божествения и космичен принцип и неговата душа.”

„Думите на Христа; „В тези времена Луната ще потъмнее. Слънцето няма да дава повече светлина и звездите ще паднат”. Тези думи ще се сбъднат. Луната символизира всичките религиозни форми, които ще рухнат.

Слънцето представлява старите форми на държавното управление, основани изключително върху принудата, които ще бъдат заместени от новите международни правни форми, основани върху социалната справедливост, за която Учителят толкова много ни говори.

Звездите представляват човешките авторитети, било в науката, социалния живот, авторитети, които поддържат формите на стария живот.”

„В думите на Евангелието: "Тези времена тогава” означават сегашните състояния на историческите събития. Това състояние на нещата беше почвата, върху която Учителят хвърли семето на новата епоха на Водолея. Цялата земя е вече обгърната от Неговата Божествена мисъл, която ще възстанови хармонията върху Земята, ще стопи човешката омраза. Справедливостта ще възтържествува в социалните отношения, по този начин ще се създадат необходимите условия за свободното проявление на божественото във всеки индивид. Така индивидите, обществата, народите и най-сетне цялото човечество ще разгърнат всички свои [възможности] скрити за едно правилно духовно и материално развитие. Социалните отношения ще се изградят на базата на взаимопомощта и сътрудничеството между народите. Също така и духовният свят ще стане видима реалност за напредналите души, които ще бъдат израз на тази Божествена пълнота чрез трите координати - чисто сърце, светъл ум и творческа воля.”

„Новият Йерусалим, видян от Йоанна на остров Патмос ще бъде построен на Земята в цялата си сияюща красота, и ще стане наследство, както е писано в Писанието, на смирените, кротките и търпеливите.”

„Цялата вселена и нейните милиарди слънца с неизчислимия брой планети ще засияе в човешката душа, в новия живот. Цялата природа с всичките нейни царства ще започне да говори със своя разумен език на душите, за да им открие скрития смисъл на нейната вътрешна символика.

Възможностите за творчество във всичките области, както в науката, в изкуството, също и в социалния живот ще разгърнат цялото свое величествено разнообразие, водещо към идеала на съвършенството.

Старият свят, светът на мъчението, на кървавото насилие ще остане в забрава.


Духовния свят ще бъде скрит за всяко човешко съзнание, което чрез неговата сияйна светлина ще освети смисъла на човешките страдания, които са били една абсолютна необходимост по пътя на космичната спирала.

Науката ще открие чрез ключа на духовното съзнание функционалхата зависимост на нещата, онази зависимост, която се рьководи от законите на живата природа.

Човек ще влезе чрез своето сърце в контакт с дълбоките мистични извори на живота и вместо безбройните религии, ще възтържествува космичното съзнание.”

„В нашата съвременност Учителят прави истините достъпни за цялото човечество. След огненото кръщение получено чрез последните две войни, за човечеството се отварят нови страници, силите на доброто заемат надмощие. По този начин ще възтържествува истината в живота.”

"Думите, които Учителят беше казал на един от своите ученици три месеца преди неговото заминаване от физическия свят ще се реализират. Тези думи бяха казани през една звездна нощ, в планината и бяха разкрити едвам след неговото заминаване от физическия свят. Тези думи съдържат значението на едно завършено дело и величествените перспективи на едно грандиозно бъдеще, изпълнено с постижения, в които ние ще вземем участие при изграждане делото на Истината, или както казва Писанието: „Възстановяване на Небесното Царство на нашата планета”. Тези думи бяха произнесени твърдо с непоколебима творческа мощ, пред звездите, неми свидетели на нещата, които мистериозно чертаят върху техния път съдбините на човечеството.

Това Същество, толкова велико, което е завършило своето развитие преди милиарди години, в своята велика любов е слязло на Земята, ограничило се е в най-гъстата материя, за да отвори очите на тези, които са забравили своя Творец. Ето тези думи: „Аз напущам тази земя, понеже завърших своята задача. Ще затворя тука върху тази земя всички духове, за да завършат всичко това, което Аз посадих, но за да не се огранича ще се коригирам, ще им оставя ключовете на духовното познание, за да изпълнят достойно задачите си върху тази земя, и след като завършат своите задачи, да си отворят с тези ключове, за да дойдат при Мене в своята истинска родина. Тази родина, това са трите принципа: Любов, Мъдрост, Истина.”

„Мистичният, духовният деканат на Водолея, неговата циклична трайност е 720 години. Според Учителя той е започнал от 1914 г. и ще продължи до 2644 год. През този период ще дойдат да се въплътят на нашата земя един голям брой души, идващи от сферата на планетата Нептун, която се явява като по-висока фаза на планетата Венера. Тази верига души, които ще дойдат от сферата на Нептун в миналото са били наричани светии, но ние ще ги наричаме с тяхното ново име, което Учителят им е дал - слънчеви деви. Тези души ще притежават тази магическа мощ, криеща се в кротостта, украсена с ореола на мистичната девственост. Тези души ще бъдат истинските Утешители на цялото човечество през големите изпитания, които ще настъпят за човечеството.”

„През периода на духовно-мистичния деканат на Водолея слънчевите деви не ще дойдат в тежки черковни одежди, но пълни с най-мощната сила, със силата на красотата. Те ще бъдат най- чистата емблема на простотата (скромността, духовността). Човешките страдания и болки ще се стопят в тяхната нежна и светла аура. В тяхното присъствие душата, натъжена и уморена от изпитите на живота, ще намери утеха и небесен мир. Тези светии, лъчезарни деви на кротостта ще покажат пътя, водещ към живия Бог. Те ще бъдат най-верните служители, които не ще се кланят, както казва Христос: „Нито на тази планина, нито на този храм, построен от камък и дърво”. Само чрез техните дела те ще покажат пътя към живия Бог, невидим с нашите тленни очи, но чиято неизказана и блестяща красота може да бъде съзерцавана само единствено чрез очите на Любовта.

Тази вълна от души ще донесе един подтик, който ще облагодетелства всички народи на Земята. Личната, социалната; народната, расовата карма и най-после кармата на цялото човечество ще бъде изкупена чрез светлината на мощните лъчи на Любовта. Тогава ще паднат всички прегради, които са били издигнати между раси и народи.

Учителят казва: „Любовта стои над всички народности. Любовта е над всички религии. За момента огънят на Любовта ще се разгори като една мощна Вълна над света. Тя ще стопи всичко, което не може да издържи висшите вибрации на любовта.”

„В течение на духовния деканат и вълната на Любовта ще се изяви огромния мистичен потенциал на славянските народи. След всички големи изпитания, които те са претърпели в течение на тяхната история, те ще намерят най-после изява на дълбокия си мистичен дух, изразен в едно братско единство и всестранна солидарност. Тя ще бъде подета от всички славянски народи и след това от другите народи по лицето на Земята. По този начин ще има една здрава основа за създаване на духовното тяло на новия човек. Този нов тип човек ще бъде една синтеза от всички качества и добродетели на всяка от расите и народите на нашата планета. През този период дълбоко в човешкото съзнание ще се събуди идеята за безсмъртието на човешката душа. Човек през вековете ще се превъплътява, ще следва своя път на духовната си еволюция не вече със затворени очи в ограничения кръг на своите пет сетива, затворен в орбитата на своята личност, но ще влезе и ще живее в светлината на космичното съзнание. Пред редицата свои въплъщения той ще следва този път с едно духовно проникновение, с цялото великолепие на своята безсмъртна душа, и с мъжеството на своя божествен дух.”

„През периода на духовно-мистичния деканат на Водолея, който ще трае от 1914 година до 2634 година, скритата природа на духовния свят ще бъде разкрита и позната като една реалност. Това значи, че душите са вече готови да влезнат в пряка връзка с него.”

„За разлика от древността, когато духовните познания бяха предавани единствено на някои избрани, било жреци или брамини с помощта на ритуала и големите мистерии - Учителят в пътя на Любовта и служенето предлага духовните истини ясно, безусловно на цялото човечество. Тайните на невидимия, духовния свят ще станат достъпни, ще могат да се възприемат от всички души, в които е събудено космическото съзнание. Човечеството през тези важни времена трябва да мине през огън, през огнено кръщение, по пътя на великото страдание. По този начин всички недъзи, които са натрупани в човечеството от инволюционната епоха ще бъдат изгорени и по този начин да се запали отново Божествената искра, която през течение на хилядолетия е била открита в дълбочините на човешкото естество. Изобщо, бялата раса трябваше да премине през тази фаза, за да може самата тя да си изгради своята материална и духовна култура по пътя на личния опит.”

„През периода на вълната на Любовта и мистичния деканат на Водолея, ще се развържат кармичните възли. Франция ще играе една твърде важна роля, защото тя се управлява от Плутон. За момента Франция и романския клон на бялата раса и най-вече културата на Западна Европа взема мястото на старата елинска култура. Според Учителя една голяма верига души от стария елински свят са се преродили във Франция. Франция, която заемаше винаги първото място в зората на миналите култури ще бъде пречистена от планетата Уран, и възраждащата мощ на планетата Плутон. Франция първа ще открие в Европа пътя за духовно, културно, политическо, икономическо сътрудничество между народите. С малко думи, силите на злото ще бъдат укротени от силите на доброто. Доброто, Бялата Ложа чрез Любовта ще преобрази настоящия международен хаос, като се изградят нови социално-икономически форми и искрени политически отношения. Тези отношения няма да се основават на насилието и на неразумната сила, а на едно тясно, разумно сътрудничество, основано на добрата воля и взаимното доверие Това ще рече, че всички управляващи фактори, всички културни творци, всички синове на човечеството, духовно просветени трябва да се впрегнат здраво в една реална, творческа работа, която ще направи да се стопи омразата и недоверието между народите и вместо тях ще дойдат братството и Любовта, които да водят общия прогрес на човечеството.”

„Християнството в течение на своето историческо развитие е приготвило условията за учениците на Учителя.”

„Човечеството ще познае, че в целия свят има само един Учител, Който е на най-мощното изявление на Първата Причина, която живее дълбоко в съзнанието на човека: в пътя на Любовта. Мъдростта и Истината.”


"Учителят казва: „Кармичният закон, които свързва всички хора е ужасен, тъй като вие сте вързани с този закон. Вие не можете да платите вашито дългове. Подобен закон съществува и в съвременните държави. Когато някой е извършил злоупотребление и не може да върне съответната сума, с която е злоупотребил, поставят го в затвора, където той трябва да остане необходимия брой години, да излежи присъдата за дълга. Кое е за предпочитане - да платиш дълговете си или да отидеш в затвора?”

„Трябва да знаем, че за първи път в историята на човечеството, тъкмо сега, в течение на периода на мистичния деканат на Водолей, силите на злото ще бъдат обуздани. Преди милиони години при третата култура на атлантската раса черните адепти победиха синовете на доброто. Сега, за да изкупят своите престъпления, те трябва да станат слуги на доброто.”

Земята ще излезе от тринадесетата сфера на космичният свят, за да влезе в нови космични области.

В течение на втория деканат на Водолея, който има трайност 720 год. от 2643 год. до 3354 год. ще се разгърне втората космична вълна, вълната на Мъдростта, чиято светлина ще освети човешкото съзнание, по тоя начин да придобие истинските знания и се запознае със законите на живата природа.

Тези синове на Мъдростта ще бъдат истинските носители на това велико познание, което засяга законите на всички области на живата разумна природа, ще се стигне до дълбока визуална зависимост между различните научни дисциплини и зловредните науки ще бъдат премахнати. Колосалните научни открития с помощта на синовете на Мъдростта ще станат достъпни на всички народи. Една истински здрава култура на рационално използуване на атомната енергия ще последва един духовен и материален разцвет на човечеството. Един мост ще бъде издигнат между духовния и физическия свят, то ще бъде истинско колективно творчество.

Човек ще влезе в директна връзка със същността на духовния свят. Тогава ще му се открие символичното значение на звездите, които чертаят апогеите на тази култура. Учителят подчертава: „Знанието идва отгоре и то ще бъде открито от хората според тяхното съзнание, според тяхната духовност. Земята е една затворена книга, където са написани неизчерпаеми богатства.”

Човешкият организъм е израз на нашия космос. Цялото историческо минало е изразено в нашият организъм, в нашите биофизиологически системи, които са резултат от епохите, ерите, периодите на минали култури. Природата за да създаде нашия организъм е правила опити в разстояние на 90 милиарда години чрез минералното, растително и животинското царства. Учителят казва: „Тези 90 милиарда години са съкратени при ембриото на човека в периода на 9 месечния стадий, през който минава в утробата на майката”.

На Земята има специални места, където може да се получат специални енергии. Всяка част на планетата е свързана с една разумна сила на природата. Когато ние се изкачваме на високите върхове на планината, ние се свързваме с разумните сили на природата. Учителят подчертава:

„Когато гледам тези скали аз дешифрирам, как са живели хората на миналите епохи, какви особени истории, какви религиозни събития са станали тук, когато адептите са минали по тези места”, Олимп, седалището на боговете представлявал един грамаден масив висок 10 000 метра, масивът на Рила е достигал 7 ÷ 8 хиляди метра. В този масив не се намират никакви остатъци от органически черупки, което показва, че никога не е бил покриван от водите на морета. Рило-Родопския масив е бил седалище на ложите на Всемирното Бяло Братство.

Всички важни точки на Земята са центрове на планетни влияния, особено планините. Същото се отнася и за народите. През различните периоди на тяхното развитие, те се намират циклично под влиянието на различните зодиакални знаци. Коя е тяхната връзка, която съществува между небесните явления и събитията на нашата Земя? За да може човек да разбере тази връзка, той трябва да притежава вдъхновението на мистика, което разкрива небесната символика, да има интуицията на поета, който обича природата и просветлението научения, който винаги търси връзката между микрокосмоса и макрокосмоса в живата разумна природа.

„Слънчевите затъмнения предизвикват в много случаи войни и революции.

Лунното затъмнение създава атмосфера на революции или национални бедствия относно здравето на народа и специално на жените.

Когато Марс е засенчен от Слънцето, духът на войната е обуздан. През ноември 1944 год. Марс засенчен от Слънцето, даде указание за завършването на световната война. Понякога съвпадите между различните планети дават като последствие финансови и социални бури. Това са обикновено съвпадите между Сатурн и Юпитер, докато съвпадите между Сатурн и Уран предизвикват войни.”

„През третия деканат на Водолея, голям брой души ще слязат от планетата Плутон.

Всяка проява на природата има своя звездна карта. Нашата малка планета има също така своя хороскоп.

По този случай Учителят казва: „Земята е била построена от същества, които вече са завършили своята еволюция. Последната задача, която им била дадена е тази: да построят Земята”.

Всичките необходими материали са били на тяхно разположение. Земята още не е завършила своята еволюция. Върху нейната конструкция живата, разумна природа непрестанно работи.”

„Първата коренна раса е създала едно важно човешко сетиво - слуха. В най-дълбока древност тази раса е била наречена раса на боговете, понеже според окултната традиция тя е била двуполова.

Втората раса е усъвършенствувала осезанието.

Третата - лемурската създава зрението. В тази раса става разделянето на половете. Марс е въстанал срещу хубавата Венера, както се изразяват древните легенди.

Четвъртата коренна раса Атлантската е развила вкуса. С нея свършва инволюционния процес на човешката душа.

Петата раса-бялата, арийската, с която започва еволюционния процес на човешката душа, усъвършенства обонянието.

Следващата - шестата раса ще развие шестото чувство, ясновидството. Шестата раса ще стане господар на всички сили в човешкия организъм, ще развие ясновидството. Тази раса ще очертае пътя на ученика.

В седмата коренна раса човечеството ще завърши своята еволюция на земята, за да я продължи в други сфери. Тогава човечеството ще навлезе в пътя на Учителите. Тази раса ще бъде раса на боговете."

„Линиите на ръката са един вид антени, които са оперирали с енергиите на различните раси. Така линията на живота отговаря на първата раса. Линията на интуицията има отношение към втората раса. Линията на сьрцето има отношение към третата, Атлантската има отношение към линията на ума. Линията на съдбата се отнася към петата раса. Затова Учителят подчертава, че „в момента на разпятието на Христа, линията на съдбата се е оформила окончателно”. Линията на шестата раса започва от основата на палеца, който е израз на космичното начало, отправя се към хълма на Меркурий. По този начин пресича всички главни линии на ръката. Човечеството през периода на шестата раса трябва да развие тази линия, която ние сме видели върху ръката на Учителя.”

„Хората на нашата епоха мислят, че могат да владеят света. Първо, този свят е бил създаден от космичен принцип, ето защо те нямат право да властват в чуждо владение, а трябва да се подчинят на това, което е създало космичния принцип. Никой не може да бъде господар преди да е бил слуга. За в бъдеще, които са били слуги в царството на доброто, ще станат господари. Тези, които са били господари в царството на злото ще станат слуги в царството на Доброто. Ако можехме да управляваме своите мисли, чувства и действия, ние можем да станем господари. Ако не можеш да контролираш своите мисли, чувства и действия, ти не можещ да бъдеш добър слуга. Щом не си добър слуга, другите ще те командват. Има 2000 години от Христа и е дошъл момента, когато злото ще бъде подчинено и ще стане слуга на Доброто.”

„Единствената сила, през която и доброто и злото се прекланят, това е Любовта. Тъй като Любовта слиза на земята, тя става господар, както на доброто, така и на злото. Господарите на злото и на доброто ще поставят венци пред краката на Любовта и ще кажат: „Управлявай както искаш!”.”

„Шестата раса ще се роди в нов континент, т. е. ще се сменят декорите на историческата сцена. Действително, който може да вижда със своите духовни очи, тази величествена звездна картина, която е израз не само на един мистичен екстаз, но е израз на една дълбока философска концепция.”

„Тези дълбоки познания, през епохата на шестата раса ще бъдат достъпни на всички велики души, които ще служат в светлия храм на живата разумна природа, чийто девиз е; „Живот за Цялото”. Това не е нито легенда, нито някаква вълшебна приказка, но самата реалност, която очаква човечеството.”

„Очаквайте звездното небе с цялата си душа, понеже звездното небе, както се изразява Учителят е лицето на Вечния, на Незнайния. В момент на най-трагични конфликти във вашия живот, когато се почувствате несправедливо третирани, когато във вашето сърце бушуват бурите на живота, на разочарованието, произтичащи от облаците на съмнението, натрупани във вашето съзнание, тогава обърнете един поглед към милиардите очи на Непознатия, тези очи, които всяка нощ, всеки миг светят и ни гледат с дълбочините на тази тайнствена и очарователна небесна сфера, сфера на онази величествена хармония във Всемира, Тези неизброими слънца, чиито светлини достигат до нашата планета за милиони, милиони години ни нашепват, че съществува Един, Който бди вечно върху нашите души и никога не ни напуща по нашия стръмен път, който ни води по пътя на космичната спирала на съвършенството. Този непознат за нас Творец, велик и тайнствен Творец на милиардите звездни системи, Господар на злото и доброто, Неговата безкрайна Любов, която грее безспирно върху всички същества е една велика сила без реакции, един център, който се намира навсякъде. На Земята този незнаен Творец ще бъде изявен през епохата на Водолей, чрез кристалните, чисти Деви, чрез топлите сърца и светлите умове на Синовете на Мъдростта.”

„Астрокосмическата система ще отправи човека към тайните на междузвездното пространство. Търсенията, направени в тази област с помощта на модерната физика, радиоастрономията ще бъдат причина да се преобразят всички човешки схващания и то във всевъзможните области на познанието, философията и изкуството и във всички останали области на човешкото знание.

Постепенно науката ще достигне до следната мисъл на Учителя: „Когато ние изучим тайните на творението всъщност ние изучаваме този принцип, който създаде светлината. Тази светлина, със своето творчество създаде всички последователни, живи форми в природата. Досега науката се в занимавала с механическата енергия. Модерната физика и химия се изкачват вече на по-горно стъпало, изучават енергията като кондензирана светлина. Новата раса - шестата раса, ще изучава светлината като кондензирана мисъл, а мисълта - като кондензирана Любов. Когато човек измине пътя на шестата раса, която е раса на учениците, ще навлезе в седмата раса, в расата на Учителите и там човечеството ще се изкачи на най-високото стъпало, да разбере, че Любовта в кондензиран Дух, Който е проява на космичното начало.

В тази седма раса, човечеството ще завърши своето земно развитие. Тогава ще се изпълнят думите на Исус от Назарет: „Отец и Аз сме едно”. С помощта на това кратко изложение, ние само маркираме светлия път, който води до астрокосмичната синтеза - път, по който всяка душа ще върви.

Надписът на този път е следният:
„Само светлият път на Мъдростта води към Истината. В Истината е скрит живота”.

А звездата, която осветява този път издига следния девиз:

„Клетката идва от бездната, Духът идва отгоре.”

Това е магичната формула, магичният ключ, който ни води към вълшебното царство на астрокосмичната синтеза.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ