НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

26. За Кришнамурти

I. Между истината и легендата. Д-р Стефан Кадиев ТОМ 17
Алтернативен линк

26. За Кришнамурти


Методи Константинов разказва:


Както знаете, през 1924 г. беше известно на цял свят, че Христос се е преродил в индиеца Кришнамурти. Лансира го тогава Ани Безант, видна теософка, една от основателките на теософското общество. То беше мощно све­товно движение, което броеше около 25 милиона членове. Имаха организация в Холандия. Тогава Кришнамурти наистина написа прекрасни поетически съ­чинения, които отчасти бяха печатани в издаваното у нас теософско списание „Звезда".


Но малцина знаеха, най-малко масата измежду теософите, че това беше ход на „Интелиджьнс сървис" [Intelligence Service - британската разузнавателна служба], която искаше по такъв начин да задържи Индия в Британската общ­ност. [1]


Знаете, че тогава се подвизаваше у нас Магдалина. Няма друг човек, който да е причинявал на Учителя толкова неприятности и мъчнотии, колкото тя, с нейното прекалено усърдие и желание да бъде винаги при Него. Един ден тя се загуби. Предприела пътешествие до Холандия, намерила Кришнамурти и му предала едно писмо от Учителя. Какво точно е било писано в него, не се знае. Знае се само това, че два месеца по-късно той се отказа от наложеното му „месийство", престана да бъде „Христос" и изчезна из средите на теософи­те. Сега той работи като режисьор в Холивуд.


---------------------
[1] Това нещо го изнесе и големият окултист Рене Генон. Вж. „Изгревът" том IV, с. 464-467. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ