НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

II. ИВАН ТОЛЕВ - АДВОКАТ В СОФИЯ

Кратки сведения за за съдебната, книжовната и политическата му дейност ТОМ 15
Алтернативен линк

II. ИВАН ТОЛЕВ - АДВОКАТ В СОФИЯ


Препис


Фонд 95 (Любомир Лулчев)


опис 2, архивна единица 11


ИВАН ТОЛЕВ,


адвокат в София, улица „Св. София"


Кратки сведения


за за съдебната, книжовната и политическата му дейност1. Съдия и прокурор при разни окръжни съдилища - дългогодишен адвокат в столицата (признато право на 6 март 1899).

2. Сътрудник на много литературни, педагогически и юридически списания („Летописи" на К. Величков; „Български преглед" на проф.д-р Ив. Шишманов; „Задружен труд" на Ив. Н. Позелев; „Учител" на Хр. Д. Максимов; „Училищен преглед" на М-во на нар. просвета; „Списание на Юридическо дружество" и мн. др.

3. Главен редактор на сп. „Гражданин" - обществено- административно списание по конституционно-парламентарните въпроси (с проф.д-р С. Киров), „Всемирна летопис"- орган на висша духовна култура и много други.

4. Дългогодишен главен редактор на вестник „България", вестник „Час" - ежедневници.

5. Автор и преводач на много книги, между които и „Сатанизмът в България - масонството като оръжие на сатанизма" (пълно изложение на историята, организацията, обредите, степените, клетвите, орадените, знаците и убийствата извършвани от масоните на държавни глави и пр.). Тази книга е рецензирана от ген. Н. Жеков във вестник „Обединение", 1933 г. Тази година е издадена и новата книга „През бездните и върховете" (мистични стихове), с коментар.

6. Бивш народен представител от V Велико народно събрание. Автор и докладчик на много членове от Конституцията и секретар на Парламентарната комисия при председател д-р К. Поменов - нар. представител от XV-то обикновено народно събрание (автор на много закони, между които и законът за административното правосъдие) и др.

7. Бивш държавен обвинител против министрите от кабинета на Гешов - Данев за националните катастрофи.

8. Родом от град Битоля, свършил Солунската мъжка гимназия през 1892-1893 г. Съученик и другар на Гоце Делчев, Дамян Груев и др. Сътрудник в Македонския комитет на Трайчо Китанчев, с голям морален авторитет и влияние всред македонското население и революционните му водачи.

9. Непоколебим привърженик на държавната идея., , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ