НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

СИМЕОН ХАРАЛАМПИЕВ СИМЕОНОВ

1. МУЗИКАНТ ПО ПРИЗВАНИЕ ТОМ 8
Алтернативен линк


СИМЕОН ХАРАЛАМПИЕВ СИМЕОНОВ


1. МУЗИКАНТ ПО ПРИЗВАНИЕ


Симеон Харалампиев Симеонов е роден в гр. Дряново през януари 1891 г. Произхожда от интелигентни родители. Баща му - Харалампи Симеонов е роден във Велико Търново и е бил банков чиновник. Майка му Евангелица Симеонова е основна учителка. Те имат четири сина: Симеон, Величко, Данко и Иван. И четиримата са музиканти и свирят на различни инструменти паралелно със своите професии.

Симеон Симеонов е завършил право и философия в СУ "Климент Охридски". Работил е в различни области като юрист: нотариус, секретар в Софийския областен съд и Касационния съд.

Пенсиониран е след 9.1Х.1944 г.

В своя живот, вече женен за Цветана Гатева - художничка, среща Учителя Петър Дънов (1920 г. или малко по-рано). За това говори факта, че дъщеря му Елисавета е родена 1921 г., а името й е дадено от Учителя.

В своя живот, независимо от професията си, Симеон Симеонов остава дълбоко идейно свързан с Учението на Учителя, който има близко и много хубаво отношение към него.

Симеон свири на цигулка и участва в музикалното оформление на композираните от Учителя песни и така наречената Паневритмията. Още от времето на събранията на ул. "Опълченска" 66, а след това на Изгрева, на Бивака на Витоша и на Рила.

Симеон Симеонов създава хор в Братството, както и оркестър с участието на проф. Вапурджиев - контрабасист и проф. Асен Арнаудов - арфа и др. Активно е участвал в организираните от Учителя и братството събори в провинцията и на Изгрева.

Симеон Симеонов е по характер много общителен човек, честен и прям, с изразено чувство за хумор.

Домът на Симеон Симеонов и Цветана Гатева Симеонова е бил винаги отворен и той се посвещава много от хората на братството, а така също и от известни общественици и хора на изкуството като Трифон Кунев, д-р Кьорчева, Марта Попова, фолклористката Елена Стоин, Лили Берон, певицата Атанаска Тодорова и много други.

След смъртта на Учителя, той доста време чете в салона беседите Му, свири на цигулка песните му.

Поради напредналата си възраст, той е заместен от по-млади последователи на Учителя и Учението.

Симеон Симеонов почина на 14.У111.1974 г. на 83 години. Погребан е в Малашевските гробища.

Прилагам няколко снимки: снимка на Симеон Симеонов, снимка направена в салона на Изгрева в очакване влизането на Учителя, оркестъра на Паневритмията: от ляво Симеон Симеонов, Мария Зафирова, Атанас Минчев, Асен Арнаудов, Верка Куртева и Игнат Котаров. Паневритмия на Изгрева

София, 14.Х.1990 г. Спомен от дъщеря му Елисавета


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ