НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. Биографични данни за Любомир Лулчев

Б. Съветникът в очите, ума и сърцето на Величка Няголова. ТОМ 33
Алтернативен линк

2. БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ

ОТ ВЕЛИЧКА НЯГОЛОВА


Ще се опитам да дам една кратка биография на брат Любомир Лулчев, която съм записала в една моя тетрадка.

Брат Лулчев е роден в гр. Кнежа на 1 ноември /стар стилI, 1896 г.

Учи във военно училище, и става офицер. След това е избран да следва в Англия за авиатор, и става авиатор.

Имал е още двама братя, а може би и две сестри.

Учил в Румъния Медицина две години, и не завършил.

После завършва Авиация в Лондон, Англия. Работи като военен, офицер. Имал е чин полковник.

През 1923 г. го раняват в стомаха. Остава едно парче куршум, за което после го пенсионират по инвалидност.

Женен е, оженил се е за жена от аристократичното общество - Гела, чийто баща е бил също военен.* [*Виж „Изгревът”, т. 21, с. 10: то. 31, с. 727-734]

Гела е била светски човек, и е обичала увеселенията и приемите. Той живял при жена си в града, в София, и постепенно-постепенно загубил желание да посещава тези приеми, и започнал да се скрива в сутерена и да чете.

А по-късно, на 14 август 1927 г., той идва да живее на Изгрева, в бараката при брат Антоний.

Той приписва тази барака на Антоний, а след това Антоний го изгонва. Братът веднага напуска къщичката, и тогава отива да живее при сестра Невена Неделчева, в нейната барака. Издържа я със своята пенсия, а тя му готви.

Тя се е държала не винаги коректно с него. Преди това, си заминава неговата жена - Гела. Тя имала една приятелка, бедно, просто момиче. С тази приятелка, тя била неразделна. И слугиня вкъщи, помагала й вкъщи.* [*Виж „Изгревът”, т. 21, с. 330-383]

Жена му Гела била добра, интелигентна жена. Дъщеря на богати хора, единствено дете, бащата е бил генерал. Тази нейна приятелка, бедно и неучено момиче, свирела при нея на пианото й. Братът предупреждавал жена си да не дружи с тази жена, но тя не го слушала. (Тя всъщност за нищо не го е слушала.) Това момиче решава да си купи пиано, и като нямала пари, решава да открадне бижу от богатата си приятелка, защото знаела къде тя държи своите бижута. Но как да открадне бижуто? Тогава тя се решава да извърши престъпление.

В деня на престъплението, двете приятелки отиват при брата на Изгрева, минават през парка, ядат долу на моста кебапчета, и после отиват.

Братът предчувства нещата. Той казва на жена си да остане тази вечер при него. Но тя отказва. Братът настоява. Тогава нейната приятелка, понеже вече е решила как да действа и сътворила плана си, за да открадне бижуто, се престорва, че е болна, присвива се, че й е лошо, и Гела казва на мъжа си: „Как да я оставя болна?”

Тогава братът предлага да я заведе долу, в София, в дома й, и след това той да отиде и да доведе жена си отново в къщичката си, в бараката си на Изгрева. Но жена му отказва категорично! Вечерта момичето, подпомогнато от майка си, извършва престъплението.

Гела бива убита зверски, и цялата преса пламва!

Вината за убийството, разбира се, пада върху брат Любомир Лулчев!

Той бива задържан в затвора десет дена, под арест. И той казал: „Втори път вляза ли в затвора, няма да изляза!”

Братът жалил жена си 3 години, и ходел с брада.*
[*Виж „Изгревът”, т. 21, снимки № 21 и 22.)

С жена си нямали еднакви идеи. Тя не възприемала неговите идеи, не го слушала в нищо. Той не обичал баловете и посрещанията в дома им, на които бил задължен да присъства. Той се скривал в сутерена и четял. Жена му казвала, че не знае къде се намира. Но веднъж един офицер го намерил, открил го, и казал на всички. Гостите казали: „Щом чете в сутерена, не го безпокойте!”

Брат Лулчев в миналите си прераждания е бил Соломон, по-късно е бил Пилат - този, който осъди Христос.

Имал е важни прераждания в живота си, имал е много големи знания.

Помагал е и на бедни. Три хиляди лева от пенсията си давал за храна, 2000 - за бедни и 500 - за авиаторска литература.

Знаел е добре и окултни науки - Хиромантия, Философия, Астрология и други. Имал е богати познания в много области!

Непрекъснато е имал да изплаща карма с жени - защото още като Соломон, е имал 300 жени и 600 наложници.

Преследван е бил непрекъснато от жени - като например Елена Андреева, която много го е обичала - стенографката на Братството, и с която по-късно той се разделя; Невена Неделчева - с която също е дружал и живял дълго време при нея; Веса Колева и други, които са го обичали.

И той е бил строг, достигал дори и до жестокост!

С моята майка също имал много добри отношения, но с нея се е държал добре, като приятел.

Като живеел при Невена Неделчева, при него са идвали хора. Невена ги е гонела и хокала, държала се е лошо с тях. Накрая, по настояване на Учителя, тя отива в Скопие, Македония, учителка, и остава там две години, където се разболява, и едва оживява! След като се завърнала, тя била пак болна.

През ноември 1944 г. го арестуват, като Невена Неделчева и Методи Константинов го един вид предават на властта - казват къде се намира, в коя барака е. Методи имал аспирации също към Невена Неделчева.

Срещу 1 февруари 1945 г. го екзекутират, след като по новините казали присъдата. Той е бил с група от видни, правителствени лица, и всички са били осъдени на смърт. След като по новините са казали присъдата по радиото, в 12 часа, през нощта, в 12 часа ги екзекутират.

Преди да стане това, братът поканва Учителя, Който идва при тях.

Брат Лулчев Го попитал какво ще стане с тях, каква е съдбата им. Учителят отговорил на брат Лулчев: „Няма нужда да оставате повече на Земята, няма условия!” При това положение, братът приема думите Му, и подготвя всички за заминаването. Дава кураж на всички, като казва, че тази нощ ще бъдат екзекутирани.

Когато ги извеждат, някой го дръпва силно в един страничен вход, с цел да гс спаси. Защото, трябва да се подчертае, че той е спасявал много хора от смърт!

Като е бил съветник на царя, много комунисти са били осъдени на смърт, и той ги е спасил от смърт. Много хора са дължали живота си на него, и са искали да му помогнат и да го спасят. Някой го е дръпнал в коридора, за да го спаси. Но той казал: „Не, и аз - с всички!”

На екзекуцията всички били смутени, уплашени, разтреперани, а той бил смел и им давал кураж! Дори казал на войника, който трябвало да стреля в него, дал му часовника си и му казал: „Внимавай да свършиш работата си добре - стреляй точно!”

И на другите, на групата, братът извикал: „Не бойте се, братя, сега сме тук, а само след две минути ще бъдем отвъд!”

Така си е заминал като герой, и като истински ученик на Великия Учител - като изпълнил думите на Учителя да не остава повече на Земята, за да може чрез такова едно насилствено заминаване да изплати задълженията си, и повече няма да се преражда на Земята.

При заминаване му в 12 часа през нощта, Веса Колева сънува сън. Тя вижда как брат Лулчев се възнася нагоре към облаците. Тя му казала: „Чакай да си вземем довиждане!” Братът отговорил: „Не можеш да се докоснеш дори до пръста ми, дори до нокътя ми!”

Веса се събудила и разбрала, че той си е вече заминал. На сутринта съобщили по радиото и печата, че тази нощ присъдата е била изпълнена, в 12 часа през нощта.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ