НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Учителят Дънов I. За двете риби и петте хляба. Беседа от Учителя, изнесена на 14.05.1938 г., събота, София-Изгрев

ТОМ 22
Алтернативен линк

ЗА ДВЕТЕ РИБИ И ПЕТТЕ ХЛЯБА






Беседа от Учителя, изнесена на 14.05.1938 г., събота, вечерта, София-Изгрев Ев. Йоан 6 гл. Ст . 1-15


Казах ви, че Христос нахрани 5000 души с две риби и пет хляба . Много е говорено за това чудо . Мъчейки се да обяснят как Христос е могъл да го направи с помощта на окултните сили . Но аз няма да ви говоря за това . Аз ще разгледам тази притча така , че да ви покажа колко неща има там , скрити в окултно отношение .

Имаше едно време проповедник , който искаше да обясни , че хлябовете не са били толкова малки , колкото обикновените , но че били големи като скали . Верующите го слушали , казвайки си : „Какво значи това? " Един от тях , мислейки дълбоко , изразил чувствата си с едно леко изсвирване . Проповедникът го попитал какво мисли и не вярвал и на неговите обяснения . А той отговорил : „Да , вярвам и това не ме учудва , но не мога да си представя фурната , в която са печени тези хлябове. "

Има много вероятни обяснения , за да разберем това чудо , но за да разберем Библията , не трябва да се държим за буквата .Обясних ви , че всичко, което можем да видим в природата - в минералното царство , растенията , животните , хората и т.н . - се представя пред нашите очи разпръснато и без никаква връзка . Често се лъжем като наблюдаваме нещата, без да възстановим връзките между тях, макар че те съществуват в действителност и винаги . Трябва човек да е по - издигнат , за да види , че има връзка между всичко .

Има три свята : 1. Свят на фактите. 2. Свят на законите. 3. Свят на принципите .

Много факти имат връзка помежду си и има закони , които ги управляват . Един закон управлява много факти , които са разпръснати . Но законите се управляват от един по-висш свят - светът на принципите .Един принцип управлява много закони ,един закон - много факти. Ако искаме да изучим всички факти в природата , ние няма да успеем , защото са безбройни . Ние трябва да разберем закона , който управлява многобройните факти във всички царства наведнъж . (Четирите царства - областта на Посветените , на Ангелите , на Архангелите и на Боговете. ) Можем да кажем , че всяко нещо притежава форма (тяло) , в която е съдържанието и още нещо , по-съществено - смисъл . Формата , фактите , са достъпни за всички , защото всички могат да видят нещата , съществата . Но ако не ги свързваме помежду им , не можем да разберем тяхното съдържание . Не можем също да разберем и техния смисъл , което е най-важното , ако не се издигнем по-високо , в един духовен свят.

Формите са външният изглед . Трябва да изучаваме формата, съдържанието и смисъла. Обикновените хора се ограничават в изучаването на фактите. Учените , философите , които обичат  да се вдълбочават , изучават съдържанието . Посветените , Учителите и Пророците разбират дълбокия смисъл на всички неща и на живота .

В тази беседа ще има неща разпръснати, но с ваша помощ и вашата добра воля, ще се опитаме да се издигнем толкова, че да разберем смисъла им. Бъдете търпеливи, не критикувайте вътрешно това, което ще ви кажа, защото накрая всичко ще ви бъде ясно. Тази вечер ще работя като един художник, който пред вас ще създаде една картина.

В притчата за двете риби и петте хляба се говори за едно малко дете, което ги дало на Исус, после - за 5000 души, без да се броят жените и децата, като се знае, че жените са по-многобройни от мъжете и децата в това време са били в голямо количество, следователно имало е една голяма тълпа около Исуса.
Да видим кръга на Зодиака и забравим за момент притчата. В действителност не можем да я разберем, освен като се обърнем към астрологията, понеже всички символи в религиите са взети от Живия Зодиак. Вие знаете, че слънцето минава през Зодиака за една година (11) . Живата точка на небесния свод (пресичането на еклиптиката и екватора), отговаряйки на пролетното равноденствие се движи по посока, обратна на слънцето в Зодиака. Всеки 2160 години тази точка сменя съзвездието, което съвпада с промени във всички царства на живота. Има сили, които в този момент започват да влияят на човечеството чрез новото съзвездие . Посветените в Атлантида познаваха бъдещето и настоящето, благодарение на тази връзка. Те знаеха какви сили се крият в знаците и предвиждаха събитията, които ще станат, когато пролетният знак мине през това или онова съзвездие. Египетските посветени са записвали всичко на пирамидите. Халдейците са познавали добре астрологията. (12)

Всяка религия е основана на две съзвездия - тези, които са противоположни по кръга на Зодиака. Казват, че християнската религия беше под влиянието на Риби и тяхното противоположно - Дева. Риби-Дева беше християнската ос. (13 ) Ние няма да учим тази вечер другите оси, защото това изучаване изисква много време. Всички религии са представени чрез осите на Зодиака. Тази, която ни интересува в този момент, е оста Риби-Дева.

Ние намираме навсякъде в Евангелието знаците на Риби-Дева, но също във всички религии, където от незапомнени времена съществува символа на Дева, произходът му не се знае. Във всички религии намираме Дева, или символа на Дева: Изис - в Египет, Девината - майка, която дава живот на Кришна в Индия, Тя ражда един лотос във водата. Това е един вечен образ в природата. Девата представя чистата природа, неосквернена, свята, която произвежда, която създава вечния Син на човечеството, висшето Аз или както ние го наричаме, Христос.* (14) Символът на Рибите се намира също във всички религии. Исус Христос казваше на учениците си: „Ще станете ловци на хора. Ще ловите хора, както рибите."  

* Христовият дух обединява Битието и Небитието, Небето и Земята, това е Духът на Единението между материя и дух, между материалния, духовния и Божествения свят. Той обединява тези три свята. Виж „Изгревът", том I, стр 647-654.

Исус навсяъде употребяваше символи , като например : „Ако искате хляб от баща си , ще ви даде ли камък , или ако искате риба , ще ви даде ли змия? " Тези думи не са казани случайно . Символите риби - хляб представляват навсякъде тези Риби - Дева, защото Девата е представена навсякъде като младо момиче , носещо класове от жито , които дават хляб . Винаги с тази ос Христос работеше , говореше , мислеше , лекуваше . Ще видим после колко чудеса могат да бъдат направени с тази ос , ако човек построи живота си на нея . Рибите са споменати навсякъде в Евангелието заедно с хляба . В притчата за петте разумни и петте неразумни девици има масло и лампи . Ще видите после , че  те са пак същите символи . Рибите и хляба представляват Новия Завет (15), двете неща , с които се занимаваха учениците на Исуса Христа и върху които размишляваха , понеже Исус учеше тайните , скрити в рибите и хляба (16) . Вие може да помислите ,че няма нищо чудно в рибите , че ние ги ядем, че те са толкова прости , че техният живот е толкова еднакъв , че те плуват във водата и нищо повече . Обаче ако изучим рибите от окултна и духовна гледна точка ,ще намерим неща необясними, които ще помогнат  да разрешим много скрити въпроси ,които науката напразно се мъчи да разреши. *
Ето , много разпръснати неща и вие сте недоволни от това , което чухте , защото не намирате смисъла . Чуйте тази малка приказка .

Имаше един човек , който много обичаше да яде риби . Един ден бил поканен на обяд . Като влязъл в къщата , видял една  чудесно приготвена риба и много се зарадвал . Домакините не могли да разберат голямата му радост и учудено го гледали . Като седнали на масата , гостът очаквал с нетърпение да донесат голямата вкусна риба , но бил разочарован, като видял да поднасят дребни пържени риби . Голямата риба я нямало и той потънал в тъжни размишления , мислейки, че няма да се наяде този обяд . Домакините се учудили на неговото настроение и това , че не яде .Той мислел за  рибата на своите мечти. Когато обядът свършил , той разбрал ,че няма да донесат голямата риба и се чудел как да я поиска . Тогава взел една рибка и започнал да й шепне на ухото . Домакините , учудени , го попитали : „Какво шепнеш на рибката? " - „Питам я какъв е произходът и,отговорил той,- а тя ми каза: "Извинявай,че съм още много малка и млада и не бих могла да ти отговоря , но има в кухнята една стара  и мъдра риба , която може да те  осведоми. " Домакините  разбрали , че намеква за голямата риба  и я донесли . „Този човек беше умен , постигна  това , което търсеше! " - ще кажете вие . Често постъпваме така - и пред сложения обяд ние виждаме в нашата мисъл една голяма риба или нещо друго . Ние мислим за нея и забравяме да ядем това , което ни дават .

Да изучим Рибите и Девата от астрологическа гледна точка. Ние ще видим , че над Дева господства Меркурий , а над Риби - Юпитер (малко също Венера и Нептун , но Юпитер преобладава.) Меркурий представлява младо момче , а Юпитер - възрастен мъж .

* Рибите са принцип на жертвата и саможертвата.

Всички планети имат влияние във връзка с човешката възраст . (17) Луната влияе на зачатието и раждането ; Меркурий - на детската възраст (всички деца са меркуриянци ) (18) ; Венера влияе  на пубертетната възраст ; Слънцето я следва , когато човек  реши да създаде домашно огнище , да си създаде положение , да  работи ; Марс влияе на възрастния , женен човек , който се бори да запази своето семейно огнище и своята сигурност . Юпитер влияе на зрялата възраст - бащата , който има много деца , които го уважават и му се подчиняват , човек , който е уважаван в света , който заема своето място в обществото (19) ; Сатурн представлява дядото , който има голямо семейство , който е много стар и се готви за другия свят . Детето в притчата е Меркурий . Но да не бързаме . Рибите са съзвездие на Юпитер, а Девата - на Меркурий. Девата е символ на чистотата (20) , а Рибите - на милосърдието , благоволението , любовта , великодушието . (21 ) Аз пристъпвам бавно , защото това са неща трудни за тези , които не познават астрологията , а аз искам да бъда разбран .

Риби - Дева - ето оста на Исус Христос. Трябва да знаете , че християнската ера , представена от тази ос , искаше да развие в душите на всички хора качествата на съзвездието Дева и тези на Риби, т.е . двата принципа - мъжкият принцип - Меркурий и женският принцип - Венера. Затова двата принципа са събрани в християнската религия : милосърдието , благоволението , добротата , чистотата и целомъдрието . Исус Христос представя оста, която свързва 6-ти и 12 домове . (22) Шестият дом представя в хороскопа болести , медицина (23) , лекарства , а 12- я - всички пречки , изпитания , скърби , скрити неприятности , това е домът на неприятностите , които съществуват в света (24). Исус Христос, който представяше тази ос, е роден от Дева и се изявява като Риба (ще видим после какво значи това) . Исус сам беше наречен Ihtis (ИХТИС ) - риба (гръцки)* . Знаците на тази дума служат  за първи букви на всяка една от думите на следното изречение :
„Исус Христос Теос Иос Сотирис (Исус  Христос , Син на Бога - Спасител) . Което значи , че Исус е роден от Дева и представлява универсалната Риба, т.е искаше да изрази всички качества на Рибите, а ще видим (25) , че те имат много . Дева-Риби, това беше оста на Исуса. (26 )
Ако разгледате Зодиака по този начин , всяка година в началото на зимата в полунощ , вие ще видите , че съзвездието на Дева иде на хоризонта на 24- и 25- и декември . (27 ) В обратна посока се виждат Рибите , във височината се виждат Близнаци , а насреща - Стрелец . Всичко това не е случайно - Дева на изток, Риби - на запад. Още нещо : ако изучите знаците на Рака и Риби , ще видите , че  те представляват една риба мъжка и една женска , съединени заедно , като единият знак е обратен на другия . Знакът на Рак е S3 , а на Риби -И . Да изучим сега Рибите . Те са безбройни . Учените са ги намирали в дълбочината на моретата и са писали много неща за тях .  

* Виж „Изгревът", том XI, стр. 40, 62-66.

Намирали са светещи риби , които осветяват пространството около тях . Понеже дъното на океана е тъмно, рибите са намерили този начин да се осветяват . Но между рибите има известни , които пътуват и учените по - преди не знаеха накъде пътуват и какво правят . Преди един век , като изучавали рибите , учените се учудили като забелязали , че всички змиорки, които живеят в реките и езерата, са женски. Не можеха да  разберат как се размножават , понеже никога не намираха хайвер в змиорките . Не знаеха , че има други риби - мъжки , и мислеха , че тези риби са хермафродитни . Много теории бяха измислени , за да обяснят тези факти и многочислеността на змиорките в Европа. Един ден , като изучавали океана , на дълбочина 500 метра , плували змиорки в огромно количество и всички се отправяли към Сарагосово море.* (28 ) Едно основно проучване на въпроса доведе до откритието , че всички змиорки от Европа се събират там и хвърлят хайвера си на това място . От яйцата излизат малки рибки , дълги 2 мм , прозрачни , които , носени от течението , се връщат в Европа , откъдето са дошли техните родители . Това връщане трае две години, през време на което малките рибки достигат дължина до 10-12 см.Пристигнали до бреговете на Европа ,те се разпръсват при устията на реките , докато женските по теченията на реките проникват и завземат всички реки , езера и блата .
Учените питат защо змиорките отиват да снасят хайвера си чак там , но и досега не са открили причината . Как познават това място ? Това е една традиция на техния род от хилядолетия . Можем дълго да търсим причината , но мъчно ще се намери . Вие  ще видите какви тайни са скрити в тези факти . Змиорките са единствените риби , които правят такова пътуване . Змиорките приличат на змиите , а Исус Христос казва : „Ако поискате риба на баща си , ще ви даде ли змия? " Защо змиорките единствени преминават океана и приличат на змии ? Тези , които изучават ветровете ни казват , че облаците - преселници се образуват също над Сарагосово море на различна височина до хиляда метра . (29 ) Тези облаци групирани преминават океана и идват (от запад на изток ) към Европа , като се  разпръсват над Русия ** . Всичко това е необикновено и истинската причина е неизвестна , защото учените обясняват това по физически начин . Но вие разбирате , че такива обяснения са недостатъчни , за да се разберат нещата в техния истински смисъл .

На едно и също място змиорките хвърлят хайвера си и се образуват облачните маси, които преминават над Европа . Какво има в тази точка? (30 ) Каква чудна сила действа там ? Има ли там магнитни бури , или в морето има някаква енергия , която привлича змиорките,или има нещо друго?

* Сарагосово море е част от Атлантическия океан, което мие източните брегове на САЩ.
** Когато съобщават прогнозата за времето по телевизията, например БТВ, показват картата, заснета от спътник, на Европа и Атлантическия океан и винаги се вижда, че облаците, ветровете, бурите и дъждовете идват от Атлантическия океан и преминават през Англия,Европа,достигат до България и Русия.   
Този , който изучава природата знае , че всички неща са свързани помежду си , че нищо не се дължи на случая . Това , което е тайна за обикновената наука , не е тайна за Божествената , защото първата учи фактите поотделно , без да ги свързва , без да търси главните причини , което прави откриването на истинските причини по - мъчително . Има  други причини за образуването  на тези бури . Размислете и може би ще откриете тези причини от научна и окултна гледна точка .

На това място се намира Атлантида , континент вече изчезнал. (31) Там имаше по-рано едно голямо начинание.Има още течения,които минават оттам, но това не е главната причина за наблюдаваните факти . (32) Една друга точка съществува на земното кълбо , която е извор на влиянията, които действат там . (33) Всяка година змиорките заминават , но не в едно случайно време . Те избират астрологическия момент , когато Слънцето излиза от Скорпион и влиза в Стрелец . В този час всички змиорки от Европа се събират в един кордон , дълъг с километри и пътуват през океана . (34 ) В двете  посоки има една циркулация на змиорки . От изток на запад те употребяват 6 месеца , за да стигнат мястото , където хвърлят хайвера си . От запад към изток младите змиорки употребяват 2 години , за да стигнат бреговете . Те напускат Европа през  есента (октомври-ноември) , и когато се пукне пролетта , се връщат бавно . Днешната беседа е свързана с това преселение на змиорките , които започват да  се връщат към Европа , понеже Слънцето е в Телец и Луната ще влезе тази нощ , в полунощ , в Стрелец и змиорките идват (35) . Следователно , окултните ученици и окултистите знаят , че през годината има едно събрание на много  издигнати ученици, които пътуват като змиорките.

Къде отиват те ? На голямата церемония на Вайзак в Индия, място , което посветените знаят добре . (36 ) Там се събират всички посветени . В кое време ? Всяка година в пълнолуние в май . Днес Луната е пълна и сме през май, 14-ти ден, когато тя се намира в Стрелец след полунощ. Всички истински ученици и посветени оставят своите тела (физически) и се отправят към това място в Индия , за да присъстват на голямата церемония на Вайзак с великите Учители на човечеството . Това , което става там , ще знаят само тези , които ще отидат тази вечер и следващите дни . Имам позволение да ви говоря за тези неща , макар че е забранено да се говори за това в обикновено време . Тези неща са свети и не са за всички , но великите Учители , които присъстват на тази церемония , не се страхуват от нищо , защото този , който не може да проникне в царството на съдържанието и смисъла , няма да разбере нищо , даже ако му покажа  великите тайни на природата . (37)Той остава свързан с физическото си тяло на земята. Обратно - който ще разбере , ще се притече на това място. Той ще отиде там , където великите Учители ще раздават безсмъртна храна - двете риби и петте хляба . (38 )

Какво значи следващото съотношение : бройте 75 ° източна дължина и 30 ° северна ширина . Това са Хималаите , Агарта, дето става церемонията Вайзак . Бройте 75° западна дължина и 30 ° северна ширина - това е мястото,където змиорките хвърлят хайвера си и благоприятното място за образуване на облачните маси . Тези две точки имат известно съотношение . Агарта, събранието на възвишените същества , които образуват магнетични и електрически течения , които излъчвайки се от града на Посветените (39) ще се съсредоточат в това събрание на Атлантическия океан. (40) Помислете върху това необикновено съотношение между учениците и змиорките , които представляват истински ученици , понеже тези са риби от същия вид като тях . Между хората съществуват „змиорки" , т.е . хора , по-издигнати от другите и които знаят къде да отидат . Учениците-риби знаят, че трябва да отидат на 75 ° западна дължина и 30 ° северна ширина . Тук могат да научат много неща . Рибите снасят хайвера си там . Има милиарди рождения .

В Агарта има също [рождения] , но за чувствата и мислите. Човешките змиорки снасят топли мисли , чувства , за да населят целия свят . (41 ) Ако изучаваме атмосферата , ще намерим същото чудо . Облаците пътуват в широчината , а змиорките - в дълбочината на океана , там , където теченията са урегулирани , далеч от повърхността на земята , във водите . Също и учениците обичат да се издигат високо в атмосферата , за да стигнат пластове стабилни , дето царува едно голямо спокойствие . Всичко това е подобно , но движенията стават в противоположни посоки от двете страни на Гринуичкия меридиан . Човешките змиорки се отправят през май , змиорките - риби се отправят в октомври-ноември - противоположният месец . Тяхното връщане става , когато учениците бързат към Хималаите.Това не е случайност . Ако разбираме много  неща и мислим по този въпрос , ще намерим много чудеса . Казах ви да забележите , че в природата много неща  са разпръснати външно и че трябва да ги съединим . Като имаме кислород и водород , не е достатъчно , за да имаме вода . Трябва да ги съединим .Кислородът е мъжкият принцип , а водородът - женският . Кислородът е нашият ум , а водородът - сърцето . Изучаваме много факти , всички науки , всички философии . Ние разбираме отлично тези факти , знаем всички морални предписания , всички истински пътища , но когато трябва да изпълним , да приложим това , значи да знаем, явява се у нас едно разтягане между ума и сърцето . Умът знае едно , но сърцето чувства друго . Тази двойственост съществува в нас , в обществото , в народите , навсякъде , където е човекът . Нашите сърца не са свързани с умовете ни . Водородът не е [в ] съединение с кислорода у нас . Следователно , нямаме вода и сме сухи . Утрешните ученици ще разберат това и ще съединят ума и сърцето , за да образуват вода в човека . Защото без това ние сме сухи , т.е . лишени от любов . Всички нервни болести идат от това разтягане , например неврастенията . Тя се причинява от липсата на вода в нервната мрежа (не физическа вода , защото има вода астрална , ментална , духовна) . Това изсъхване предизвиква свиване в нервите и човек става неврастеник , има нужда от вода . Ще дойде време , когато нашите  ум и сърце ще бъдат съединени , ще работят заедно . Това значи , че трябва :

1 . Да изпълним това , което знаем . 2 . Да чувстваме , според това , което ни диктува нашата съвест .

Ние знаем много за небесния живот , за ангелите , но чувстваме обратно . Тази двойственост поражда  всички болести , както и всички мъчнотии и недоволства . Водата символизира съединението между ума и сърцето . Навсякъде в природата нещата са разпръснати , трябва да се съединят .
Вие знаете сега , че змиорките отговарят на един  естествен закон , а също издигнатите ученици (често несъзнателно ) привлечени към Агарта, където има един вид магнетизъм , който упражнява своето действие върху чистите души (42). Вие трябва да разберете , че оста, която свързва Хималаите със Сарагосово море, е оста на Исус Христос. Тя е тази на Рибите и Дева, върху която всички Посветени постигат раждането на върховното Аз у тях . Посветените отиват в тези места,за да ядат петте хляба и двете риби , за да дадат възможност да се роди у тях Божественият принцип - Исус Христос *. (43 ) Един ден всички човешки змиорки ще се отправят към това светло място поканени от това привличане , тази светлина , тази чистота , които живеят там . (44 ) Може би между вас тази вечер някои души ще отидат там, ще  видят да стават чудеса и ще научат много неща . (45 ) Досега съмнението нищо не ни донесе , то създаде двойственост в нас , истинска смърт . Понеже съмнението, критиката , ненавистта , създават у нас разлъчване между нашата душа и всемира , което разрушава живота и пречи на издигането . Ако човек познаваше опасностите , които носи съмнението би го отхвърлил веднага от себе си и би му казал : „Ти си моят вечен неприятел . Ти ми пречиш да разбера тайните на природата . Отсега няма да те слушам вече , няма да следвам твоите съвети . Отсега няма да бъда недоверчив , за да проверя дали истината съществува или не . Ти казваш , че това е фалшиво , глупаво и безполезно , но ти си съмнението и зная , че си най-лошият от учителите. "

Обърнете внимание на едно нещо , по-важно от това , което ви казах . Исус Христос и апостолите говорят за двете риби , петте хляба и 5000 души , ние знаем , че техните думи са измерени . Изучете човека анатомически. Това не може да стане , понеже знаем само единични неща . Трябва да се обърнем към физиологията , понеже изучава функциите , връзките , които съществуват между отделните членове . Това е второто изучаване.После  трябва едно трето изучаване,психологическото изучаване , което  обяснява ред по-издигнати факти . Това е третият свят . Има , значи , три области :

1. Анатомията , която е описание на света (това е астрономията , която класира телата като комети , планети , слънце , небули) .

2. Астрологията , която обяснява връзките между звездите , и влиянията , състоянията на живот , който те проявяват , т.е . тя е физиологията на света .

3. Кабалата е психологията на света .

Да се опитаме да изучим анатомията на човешкото същество.
Да се опитаме да  потърсим къде се намират у него Риби и Дева .


* Божественият принцип - Исус Христос е Христовият дух, който е Духът на Единението между Битието и Небитието, между земята и Небето, между  материалния свят, духовния свят и Божествения свят.    Раждането на  върховното Аз означава да се роди  човек от Дух. Да влезне и се всели в неговото тяло Духът Христов и съзнанието му да стане в едно с космическото съзнание. Според астрологията Дева се намира в слънчевия възел, а Рибите са свързани с краката. Краката и слънчевия възел са съединени помежду си . Те представят оста на Исус Христос. Ако изучаваме слънчевия възел, ще открием чудни работи . Симпатичната нервна система е съставена от много възли и жлези . (46) Тя има три чифта жлези на нивото на врата и в основата на мозъка . Има 12 чифта, свързан и с гръбначния стълб и дроба , 4 чифта, свързани със стомаха и още 4 чифта във вътрешните органи . Първите три чифта са наречени от науката мозъчни жлези.Дванадесетте чифта се казват гръбначни жлези и т.н . Виждате , че има общо 23 чифта жлези . Това не е случайно . Ще ви обясня това по-късно . Има известна връзка между симпатичната нервна система и сърцето . Първите три чифта жлези са символи на духовния свят - кабалата . Следващите 12 са астрологичния свят - природата . Четирите са елементи на алхимиците , а следващите са отражение на материята в ада . Това , което ни интересува е , че Дева управлява слънчевия възел . Той прилича на знака на Слънцето . Под него се намират две жлези, които имат  форма на риби. Освен това има пет жлези в слънчевия възел , те представят петте хляба. Така намираме петте хляба и двете риби . (47 ) Може да се вижда чудно това , но така е . Има една мъжка и една женска риба , свързани помежду си . Казах ви, че женските змиорки живеят в реките , блатата , езерата , докато мъжките остават по бреговете на големите реки . Но един ден , когато Слънцето влиза в съзвездието на Стрелец , женските и мъжките се събират в Сарагосово море, за да хвърлят хайвера си . Този отделен живот и това събиране са необикновени . В слънчевия възел двете риби са символ на Луната , затова науката  ги нарича полушария, но  тя не знае защо те са там . Исус Христос е напуснал Палестина (чиято ширина е 303) , за да отиде в Хималаите , за да яде Божествената храна и да научи всичко , което има в човешката природа , защото Той беше готов да познае великите тайни , които са в оста Риби-Дева . Той е останал дълго време да учи в Агарта и на 30 години се върнал в Палестина , за да нахрани хората с петте хляба и двете риби . Но те не бяха физически риби.(48 )
Вие знаете , че детето в утробата на майка си е свързано с нея чрез един кордон и така се храни.При раждането режат тази връзка, която излиза от пъпа му и го свързва с майката ,който представлява Девата , Природата . Когато  кордонът е прерязан , съществува един друг , невидим , който свързва детето непосредствено с пъпа на девствената природа , Всемира , който го храни . Чрез слънчевия възел този кордон крепи съществото , чрез този орган , който е Дева според астрологията , който наистина е Дева , който е природата . Защо има две риби на слънчевия възел? Защо са поставени така ? Този , който знае да си служи с тях, може да пътува в пространството (49) , защото човек не може да го направи , ако не е свободен , ако не е развил двете риби и петте хляба, които са петте добродетели : Доброта , Справедливост , Любов , Мъдрост и Истина . (50 ) Меркурий , това е детето, което е донесло двете риби и петте хляба . После тълпата се нахранила . Тълпата , това са всички клетки , които съставят физическото ни тяло и които всеки ден се хранят с петте хляба и двете риби от слънчевия възел . Защото ако той не работи добре и не разпределя Божествената храна , всичките клетки ще гладуват и ще умрат . Кой храни тази тълпа от пет хиляди души , този народ от клетки ? Това е слънчевият възел, Дева, това е Синът - върховната съвест , интуицията , която се ражда в Дева . Този , който не разбира тези неща , няма интуиция , няма любов , няма светлина,няма в себе си новородения Исус . И затова не може да храни тълпата в него и тя е гладна . Днес,макар че притежаваме двете риби и петте хляба в слънчевия възел , храним се само физически, понеже върховната съвест , Исус Христос , т.е . интуицията , тази светлина , тази Божествена Любов не е още  родена в нас. (51)Тогава търсим някой , който да ни храни . Как едно същество може да храни всички хора ? Да предположим , че ние сме 5000 души събрани тук тази вечер и вие чакате да  ви нахраня с петте хляба и двете риби . Как трябва да постъпя ? Аз мога да ви кажа как всеки един от вас  би могъл да се храни всеки ден посредством своя слънчев възел. Ако ви дадях физически храна, , утре вие ще искате още , но ако ви дам начина сами да черпите от неизчерпаемия източник  на живота , вашата жажда ще бъде утолена . Много просто и много лесно е . Трябва само човек да   го знае и да го иска , защото често човек знае , но не иска .

Никой, който не е чист, не може да проникне в Агарта. С чистота в действия , в храна , чувства и мисли  може да се влезе там . Когато човек си пречисти краката , тя ще има връзка със слънчевия възел и двете риби (52). Човек ще може да пътува, да предчувства бъдещи събития и да храни всичките тези клетки. (53 )Тогава всички ще са доволни и ще останат 1 2 кошници , пълни с трохи за животните и за другите . Това ще стане чрез Любов и Чистота ,чрез Рибите и Дева ,които са свързани както в християнската ос . (54 ) Защо Христос представлява тази ос и защо е бил разпнат ? За да го разберем , трябва да гледаме Зодиака . Той дойде , за да нахрани човечеството , за да изяви Чистотата , Любовта и Мъдростта . Както в оста Риби-Дева е онзи 6-и и 12-и домове, този , същият е, който носи всички мъчнотии . (55 ) Исус лекуваше болните с чистотата си , казвайки : „Само с пост и молитва вие можете да изгоните дяволите и да заповядате на духовете. " (56 ) Той гонеше дяволите , лошите духове , които напускаха болните по негова заповед , влизаха в душите на фарисеите и садукеите , за да си отмъстят на тях . Понеже тези демони бяха искали да останат в болните , които бяха същества грешни и които ги хранеха много добре.Христос,като ги пъдеше,трябваше да плати дълговете на тези болни . (57 ) Ето в какво се състои жертвата на Христос : той трябваше с всичките си сили да плати бягството на тези лоши духове от болните и влизането им в садукеите (58 ) и фарисеите (59) . Той знаеше , че ще страда и ще бъде разпнат . (60 ) В дванадесетия дом Юда го срещна . Той го чакаше и казваше , че трябва да бъде предаден . Исус знаеше , че в 12-я дом на Рибите някой трябваше да го предаде. Но Юда беше колективно същество,неговата роля  беше необходима . (61)Жертвата на Исус беше : като невинен да даде на хората тази свобода , тази мъдрост , тази светлина , които текат през Дева и което го задължаваше  да страда в Риби . (62 ) Но сега ядем риби , без да знаем причината . Ще ви говоря за това един ден .

За да свърша , ще ви кажа , че човек не може да разбере истината , Евангелието , нито тайните на природата , ако не е действително чист. Ако не яде чиста храна , ако не пие чисти пития , ако няма чисти чувства , ако не мисли за чисти неща , ако няма чисти постъпки . Каквото и да казва този , който   не живее тези неща , всички инициативи са закрити за него . Той ще чука и ще плаче напразно  - всички врати ще останат затворени . Можем да  ги отворим като имаме връзка между нашите мисли и чувства . Трябва да проверим , че действително е така . Как ? Учителят ви отговаря само с книгата „ В царството на живата природа." (63)

Ще приведем едно доказателство от Стария Завет . Един от еврейските пророци,Езекиил,видя една нива , покрита със сухи кости . И Господ попита пророка : „Могат ли да оживеят тези кости? " Пророкът отговори : „Могат , Господи , ако искаш. " И тогава Господ каза на пророка : „Пророкувай върху тези кости и им кажи да се съберат! " Пророкът направи , както му беше заповядано и забеляза , че те почнаха да се съединяват , да се покриват с месо и кожа и да вземат човешки образ. Тогава Господ каза на пророка : „Пророкувай сега, за да дойде Духът! " И когато пророкът каза тези могъщи думи за Духа , според както му беше заповядано , той видя това множество да стане .

Съвременното човечество прилича на тези сухи кости . Те са разпръснати по цялата повърхност на земята, без никаква вътрешна връзка . И сега Господ иска от пророка отново да съживи тези сухи кости , за да  се почувства човечеството отново като едно. И всички ще станат на краката си и ще познаят , че са изпратени да бъдат  свободни и да служат и работят за великото благо на всички . (64 )
Публикувано изображение


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ