НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

14. ДРУЖБАТА

Николай Дойнов ТОМ 15
Алтернативен линк

14. ДРУЖБАТА


Силите, които създадоха Слънчевата система, създадоха и човека, казва Учителят Беинса Дуно. Всеки един член от Слънчевото семейство е плод на сгъстяването на особен род сили, различни по своето естество и интензитет. Всяка една от тези сили в процеса на своето сгъстяване е обособила по една планета, която носи естеството на силата, нейната създателка. Същите тези сили създават и живите твари по планетите. Тук на Земята тези сили са създали и създават живите форми през всичките нейни геологични епохи. Като всяка от тези сили е давала своят израз с формата и изявата на живота форма. Човекът на Земята е минал през тези форми, като всяка една е оставила своя отпечатък, показващ характерните белези на тези сили. За изявата обаче на живота е казано: „В началото живота е в ръцете на злото". Оттук ще се разбере, че поначало живите форми, които се създават носят елементите на злото, на дивото, хищното, ненаситното. Змията, като един израз на злото, своята жертва тя поглъща и в своя стомах стопява всичко и кожа, кости, зъби, всичко израз на лакомия и ненаситност. Доброто обаче има за задача да организирва и облагородява създаденото от злото. То успява да облагороди дивата природа на част от животните, които престанаха да се хранят с труповете на другите животни, станаха вегетарианци и с това улесниха еволюционният процес на човека.


Слънцето, Луната и планетите със своите силови полета дават израза на човешката природа, като всяка една от тях е създала и оформила, като оформя и сега, поотделно неговите качества и способности, които намират израз в главният му мозък, в мозъчните му центрове. Но в своята първична проява, те имат своят див, примитивен израз, впоследствие, те се организирват и облагородяват стъпка по стъпка в течение на много време, като сивото вещество в мозъка му, изразител на тази вътрешна природа, бавно възраства и изменя своето качество и организация за да може да дава правилния и точен израз на доброто. Има хора, които създадоха и специални идейни течения, които приеха, че едно такова съвършенство може да се постигне така набързо, изведнъж, като търсеха и прилагаха някакви своеобразни методи, разбира се без резултат. Казано е също от Великите Разумни, че ако хората могат така лесно да се справят то Господ само за 24 часа щеше да оправи света.


Всяка една от планетите имат за поле на своята дейност отделни участъци - центрове в човешкия мозък. Като колкото една планета е по- голяма, толкова и областта на мозъчните центрове, които тя създава и оформя е по-голямо. Юпитер, като най-голямата планета, то областта за нейното въздействие е най-голямо. Меркурий, като най-малката - най- малкото. Лицето и ръцете на човека, които имат най-гъста мрежа от нервни окончания, които ярко показват докъде човек е стигнал в своето развитие, защото вълненията и напреженията на мозъка се предават на тези окончания най-силно и те създават чертите и израза на отделните части и органи по тях.


Ако ние се изправим на Юг и наблюдаваме през много нощи пояса, по който се движат членовете на Слънчевото семейство, то ще разберем, че те имат най-различни движения там. Слънцето и Луната менят своето място всякога от Запад към Изток, като Луната прави това най-бързо от всички като изминава от 12 до към 15 ъглови градуса за денонощие. Планетите имат по-своеобразни движения. Те ту отиват от Запад към Изток, ту се спират, а после тръгват по обратно направление от Изток към Запад. Това всъщност не е така и е илюзорно, благодарение движението на Земята, което е от особено значение за тяхното влияние. Колкото една планета е по-близо до Слънцето, толкова тези промени в движенията са по-бързи. За по отдалечените прогресивно стават по-бавни. По-близките планети и Луната създават онези способности и качества, които набързо, най-рано се изявяват, най-лесно блясват в човека. С отдалечаването на планетите, силовите им полета създават все по-трайни, здравите и силни качества, способности. Когато мозъчните центрове са организирани и облагородени по-далечните планети създават ценните и благородни качества в човека, защото казано е, че колкото една планета е по-отдалечена от Слънцето толкова тя е по-стара от своето създаване и на нея живеят по-разумни същества и по-могъщи със своите сили. Оттук ще трябва да се разбере, че човека е един много сложен комплекс от изяви и за да го разберем, трябва по-дълго да го проучваме. Когато влизаме в контакт с отделния човек, то ние не влизаме в допир изведнъж с цялата негова вътрешна природа. Тя не е хомогенна, не е разположена равномерно в него и е обособена в отделни сфери, обединяващи близките по род и естество качества и способности, тъй както са обособени и силовите полета създадени от членовете на Слънчевото семейство.


Раждането на човека е най-важният момент от живота му на Земята. Когато той идва в този за него нов свят, по-друг от този, в който е бил той си идва и със своя пътен лист, свидетелството. В него са изразени качествата, способностите, задачите, които му се поставят и житейския път, който ще трябва да измине. Пътният лист не е нищо друго освен звездната карта, която можем да създадем, то е разположението на Слънцето, Луната, планетите и зодиакалните съзвездия за момента и мястото, където човек се ражда.


Луната, като най-близка до Земята със своето силово поле е с най-силно влияние върху нея. Ние виждаме грамадният чисто физически ефект, който ту оказва върху живота на Земята. Приливите и отливите в големите водни басейни, въздействието върху растителният мир. Нощем, когато Луната се пълни, при пълнолуние и новолуние растенията се развиват по-бързо. Нейното влияние върху човека е също много голямо. Тя е създала и оформила мозъчните центрове, които се намират в долната тилна част на главата, центъра на челото, а също и гръбначния мозък. Когато гръбначният мозък е добре организиран и облагороден, и връзката между него и главния мозък е добра и хармонична, то гръбначният мозък, който управлява вътрешните органи и жлези дава добро здраве, дълъг живот, а също и един мил приятен психологически израз, който предразполага. Такъв човек е приятен, общителен събеседник, събужда желанието да се сближим с него. Нашите разположения към малките деца, към малките животни, към новородените въобще, поради силното влияние на Луната в този период, което най-напред се изявява, с тази сфера най- напред влизаме в допир. Дружбата лесно се осъществява. Но всичко това само толкова.


Следващата сфера,с която ние влизаме в контакт е сферата на Меркурий. Силовото поле на Меркурий е създало и оформило мозъчните центрове около и над веждите. При благоприятно облагородено развитие на тези центрове имаме човек с правилна преценка за всички практични въпроси и извличане ползата от тях. Дружбата ни с такъв човек всякога ще допринесе за едно навременно и полезно разрешение на всички трудности, пред които живота ще ни изправи. Ако обаче тази сфера е в своя примитивен стадий, ще имаме човек погълнат изцяло в жаждата за лични изгоди, само за себе си, един егоизъм не подбиращ средства за постигане на своите цели, като лъжата, измамата са на първо място. Такива едни прояви са готови да убият събуденото преди това, нежното и деликатното, чувство на дружбата и приятелството. Със следващите сфери в контакт, с които ние идваме при по продължителни контакти, които сфери се изявяват при по-специалните случаи.


Сферата на Венера е следващата, тя ще ни даде човека в една по- друга светлина. При добра изява имаме човека естет, красивото и изящното намира израз както в самия него и обходата му, така и в обстановката, в която той живее, а това внася един многоценен и приятен елемент в дружбата. Ако е зле поставена, то у този човек се създава една жажда за личен блясък и суетност, отдаване внимание само за лични прищевки и капризи. Тази сфера е създала и оформила мозъчните центрове и средната част на челото.


Марсовата сфера в своята добра форма дава смелият, безстрашен енергичен човек, готов на жертва и защита на справедливостта. В лошият смисъл имаме един сприхав, избухлив човек готов да се възбуди и при най-малкия повод, като в такова състояние нагрубява, оскърбява, става безогледен, а с това и дружбата е погребана. Силовите полета на Марс са създали и оформили мозъчните центрове в долната част на мозъка около ушите. В тази част главата добива по-голяма широчина.


Юпитер в своята добра форма, дава човека на големите творчески изяви, инициатива, замах, поемане на отговорност за големите задачи, богатството и бащинското покровителство. Дружбата с такъв човек е наистина благодатна. При зле поставено развитие, имаме едно честолюбие, себелюбие, което е готово и при най-малкото посегателство към неговата личност да реагира по най-брутален начин, помитайки всякакви връзки. Измамите, двуличието, устрема му да поднася заблуди и желание да натрапва своето опекунство и водачество са способни да отмахнат и най-здравата дружба. Казано е, че Юпитер в своята отрицателна изява е планета на най-големите заблуди. Неговото влияние е създало и оформило мозъчните центрове на слепоочната област, като дават една ширина, както на тази област, на тази част на главата така и на челото.


Силовите полета на Сатурн създават и оформят мозъчните центрове в горната част на челото. Когато те са добре организирани и облагородени имаме изпъкналост на челото в тази част. При добра изява имаме човека със здрава, дълбока, опираща се на проверени закономерности в природата мисъл. Този човек търси причините и последствията на всички явления. Една мъдрост се излъчва от този човек, приятно е да се дружи с него, защото разговорите са смислени, задълбочени, носещи светлината на знанието. При лошата постановка, имаме всякога критичност, вечно недоволният и подозрителен човек. Той досажда, трови атмосферата около себе си, дружбата с него става невъзможна.


Планетите зад Сатурн: Уран, Нептун, Плутон и планетата зад Плутон наречена от гениалният мексикански астроном и математик Хасино Амор - Хано. Тези планети със своите силови полета създават мозъчни центрове, които поднасят на човека изключителни качества и способности. В сегашното развитие на човешкият род, силовите им полета не са още създали и организирали облагородени мозъчни центрове, които да поднесат тези качества в способности. Само в много издигнати хора - Уран и Нептун са създали мозъчни центрове сравнително добре облагородени и организирани, които създават гениалните хора, тези които поднасят на човешкия род новото, непознатото, неизвестното. Останалите две планети, създават и оформят мозъчните центрове, които дават възможността на човека да бъде господар на силите в природата. Но засега тези центрове са в зародиш. В бъдещият еволюционен процес на човека тези центрове ще се оформят, организират и облагородят,и човека ще бъде господар на силите на природата.


15 май 1990 г.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ