НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1. ЦВЕТАНА ГАТЕВА СИМЕОНОВА Спомен от дъщеря й Елисавета

Цветана Симеонова ТОМ 13
Алтернативен линк

1. ЦВЕТАНА ГАТЕВА СИМЕОНОВА


Спомен от дъщеря й Елисавета


Цветана Гатева Симеонова (по паспорт Цветана Николова Симеонова, а като художничка е известна като Цветана Гатева).


Тя заедно със Симеон са влезли в Бялото Братство. Родена на 12 юли, Петровден, 1894 г. в гр. Пловдив. Юношеските си години прекарва в град Велико Търново. От 1922 г. (вече завършила така нареченото рисувално училище в Пловдив и София) взема участие в Общи художествени изложби в София. През 1932 г. заминава за Париж и Италия. След завръщането си устройва първата си самостоятелна изложба в София. Освен в София устройва самостоятелни изложби в Пловдив, Стара Загора, Габрово, Видин, Лом. Излага свои картини в общи художествени изложби в София и в устроената от жените художнички изложба в Белград. Има девет самостоятелни изложби. Член е на Съюза на българските художници и е отличавана с ордени за гражданска заслуга, орден „Кирил и Методий" втора степен и други отличия.


Добра портретистка, рисува още цветя, пейзажи, натюрморти и др. Някои нейни картини носят мотиви от живота на братството, както и някои интересни нейни духовни виждания.


Тя е безпределно предана на учението на Учителя и безгранично честен и добър човек. Починала е на 2.05.1980 г. на 86 години. Погребана е в Малашевските гробища.


София, 14.10.1990 г.


Прилагам нейни репродукции от картините й, някои скици, както следва: нейна снимка, част от самостоятелна изложба, репродукции от картините й на езерата (7-те рилски езера), скици на Учителя по време на беседа, репродукция от портрет на Учителя, изглед от Салона, чешмичката на Рила с надписа на скалата над нея, чешмичката на Бивака на Витоша, Учителят на смъртния одър (пастелна скица), четири репродукции на нейни идейни картини.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ