НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. СЪДЪТ НА КЕСЕРЯ

ТОМ 8
Алтернативен линк


12. СЪДЪТ НА КЕСЕРЯ


Ако заради Лулчев комунистите гонеха Братството,  то това трябваше да стане веднага след осъждането на Лулчев на смърт и  след заминаването на Учителя, и то веднага след 1.11.1945 г. Това не  стана. Нека да си припомним:

До 1956 г. ние спокойно разполагахме с братския  салон на Изгрева за пеене, молитви и четене на беседи от Учителя. Никой  от представителите на новата власт не ни смущаваше и не ни гонеше заради  Лулчев.

Гоненията започнаха, когато дойдоха на Изгрева  държавните финансови ревизори в 1957-58 г. и след арестуването на  председателя на братския съвет и касиера, а именно: Борис Николов и Жечо  Панайотов, за финансови злоупотреби особено от председателя, за криене  на златото заедно с това на Учителя, и което беше намерено скрито между  скалите на Витоша там, където редовно изгревяни излизахме почти всяка  неделя на почивка. Завито, зациментирано като обикновен камък, направен  от Борис Николов - нали по професия беше мозайкаджия.

Тогава Борис Николов и Жечо Панайотов бяха  осъдени: 12 години Борис и 8 години Жечо затвор, но бяха само четири  години в затвора и бяха пуснати на свобода. Те не видяха, докато бяха в  затвора какво стана на Изгрева.

Иззети бяха от Изгрева и натоварени на 29 камиона  (по сведение на очевидци) беседи и книги и бяха изпратени за  претопяване - унищожаване. Сложиха и катинар на вратата на салона и  властите почнаха да го използват за разни техни неща. Салонът беше  омърсен. Кой беше виновен за това?

Когато брат Никола Антов като член на  Управителния съвет на братството и като член на финансовия съвет поиска  да се направи ревизия за изминалите 12 години (1.1.1945-1956 г.) да се  види къде и как са изразходвани братските средства, защото до тогава  Борис Николов се е разпореждал без да се допитва до Братския съвет, и  тогава Никола Антов най-вулгарно и насилствено беше изгонен от  събранието в малкия салон от братята, запомнете: 1. Стефан Николов  Дойнов; 2. Николай Николов Дойнов (и двамата родни братя на Борис  Николов); 3. Гради Колев Минчев.

Не можахме ние вътрешно да си оправим финансиите,  затова трябваше отвън да дойдат финансисти. И те дойдоха, направиха  ревизия, откриха много, много нередности и злоупотреби.

При процеса срещу Борис и Жечо, бях в залата като  зрител. Говореше най-напред Борис. Даваше своите обяснения и седна на  подсъдимата скамейка. След това беше разпитан Жечо. Той говореше  по-откровено и изглежда, че прокурора му повярва повече.

В един миг прокурора се изправи над бюрото си и  отправи следните думи към Борис Николов; "Борисе, аз съм чел книгите на  вашия Учител, в които Той ви учеше да не лъжете. Защо излъга бе,  Борисе?" Борис беше невъзмутим.

Аз в залата се засрамих заради него. До тогава  мислех, че той, като един от първите ученици в Школата на Учителя, не  може да лъже. Много жалко!

След присъдите и ревизиите Изгревът беше разбит.

Дойдоха булдозери след известно време, разрушиха  салоните и стаята на Учителя, която до тогава беше светиня за нас, и на  мястото на салона построиха новата Съветска легация. Точно над салона!  През времето, докато Учителят беше между нас на земята имаше ли случай  да бъдат гонени от салона хора? - Нарушен беше принципа на ненасилието  внедрено в продължение на много десетки години.

Отново видяхме какво е хармония и дисхармония.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ