НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

22. ХУЛИТЕ СРЕЩУ УЧИТЕЛЯ

ТОМ 8
Алтернативен линк


22. ХУЛИТЕ СРЕЩУ УЧИТЕЛЯ


Много бяха хулите срещу Учителя. Когато аз дойдох  в Братството през 1922 г. на събора в Търново заварих клеветите, които  свещениците хвърляха върху Учителя и последователите Му. Тогава бяха  най-силни нападките и написаните лъжи срещу Него в пресата. Издаваха се  отделни книжки с лъжи и клевети срещу Него. През времето на Школата от  22 години тези нападки не преставаха. Прилагаха се най-различни способи и  средства за оклеветяване. Един път Той беше толкова много огорчен от  поредните клевети срещу Него, че ми каза следното: "Има ли човек на  земята повече от мене, на когото е хвърляно повече кал? Няма такъв. И в  това е бедата и нещастието на този народ, защото хулителите излизат от  него и воюват срещу Бога със същият език, чрез Който се сваля Словото на  Бога". Учителят замълча. Аз също мълча, но по едно време казвам: "Ама,  Учителю, не мога да разбера едно нещо. Вие идвате в този народ, този  народ Ви дава тяло, ние идваме също чрез този народ, а гонителите на  Братството също идват чрез този народ? Как става това, Учителю? И защо  така става, Учителю?"

"За да се изпълнят Думите Господни в Писанието за  житото и плевелите. Накрая при жътвата едните от другите ще бъдат  отделени - житото ще отиде в хамбара, а плевелите ще отидат в огъня".

И така стана. Дойде 9.1Х.1944 г. Новата власт  ограничи църквата, започна гонение срещу поповете. Мислих си, дали е  дошло това време плевелите да се горят? Но след заминаването на Учителя  дойде времето и ние да бъдем гонени. Тогава си казах: Още не е дошло  това време. Вероятно ще бъде в друго време. Или пък можеше да е дошло  това време, затова гонеха и нас. Защото в нас също можеше да има плевели  и ние не ги осъзнавахме и не ги виждахме. Вероятно затова станаха и  гоненията срещу нас. Така че жетварят си знае своята работа. Да оставим  работата на Него, за да могат да се изпълнят думите Господни за житото и  за плевелите. Може да боли, може много, много да боли, но трябва всичко  да изгори и нито един плевел да не остане у нас. А да остане само  житният клас и да остане идеята за житното зърно, което за да възрасте  като идея трябва да пожертвува живота си и да покълне в Новото  Човечество като идея, чрез която посятото Слово е възрас-нало сред този  народ чрез когото се родихме.

Спомням си, че на времето владиците организираха  подписка сред търновското гражданство и след като получиха болшинството  от подписите на населението, ги представиха пред властите и те забраниха  съборите в гр. Търново. После те бяха прехвърлени в гр. София. В София  също забраняваха събори и веднъж Изгревът бе блокиран с полиция и не  позволиха на приятелите от града да дойдат на събора. Във връзка с тези  забрани Учителят каза следното: "Аз когато разбера, че не ме искат, аз  повече не стъпвам там. В Търново не ме искаха - аз не стъпих повече  там".

И този град там замря. А какъв живот имаше там.  Това се отрази на Братството в този град и то започна да линее с  годините заедно с градът. Божието Благословение се отклони в друга  посока. И то никога не можа и не можеше да се върне обратно. Такъв бе  законът. На времето се подписваха и се отрекоха сами от Словото на  Учителя. Сами затвориха Божественият кран и спря той да тече над града.  Останалото, което последва бе изпълнение на окултния закон, че който се  отрича от Словото на Бога той се отрича и от себе си, защото той  прекъсва връзката, която го свързва с центъра на живота. Това нещо го  видяхме и в София когато забраниха събора. Този директор на полицията,  като забрани събора много скоро падна от власт и повечето от министрите  бяха съдени след 9.IX.1944 г. заради злоупотреби с властта. Окултният  закон не ги подмина и тук. Ние бяхме свидетели на това и очевидци на  закона, чрез който Божията правда се възстановява на земята чрез Силите  Господни.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ