НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

31. ОЖЕСТОЧЕНИЕ

Мария Райчева ТОМ 6
Алтернативен линк

31. ОЖЕСТОЧЕНИЕ


Непосредствено след 9.1Х.1944 г. комунистите като дойдоха на власт започнаха да издирват своите врагове от предишната власт. Започнаха арести. Бяха арестувани две лица, а предстоеше арестуването на трето, ко­ето бе силно оклеветено в пресата. Отидох в Мърчаево при Учителя, за да го питам за тримата, които бяха мои познати и освен това и тримата посещава­ха беседите на Учителя. За първото лице ми каза: „Той е практичен, той сам ще си помогне". За третото лице ми каза: „Той нека да седне и да напише всичко каквото е правил като шеф за учреждението си." А за второто лице ми    : „Той сега ще научи, ще разбере какво нещо е ожесточението".



Всичко се изпълни според думите на Учителя.

Първият си помогна сам. Казах на третия и той си написа изложението, което му помогна да получи оправдателна присъда. Вторият изчезна безследно и никой не го видя, нито чу. Жестокостта го погълна.
А този вторият беше едно мило, добро, сърдечно дете като малък. Но условията на живота му по едно време бяха такива, че опропастиха много не­ща в него. Бях попитала веднъж Учителя за него. „Как може такъв човек да се върне отново в пътя на Доброто?" Отговори ми: „Само по пътя на Страданието". После се яви жестокостта, както я беше предрекъл Учителя, защото той сам си я беше извикал, чрез действията си.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ