НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.5. „Причината за землетресенията в коя и да е част на земното кълбо са всички живи същества"

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

3.5. „ПРИЧИНАТА ЗА ЗЕМЛЕТРЕСЕНИЯТА В КОЯ И ДА Е

ЧАСТ ОТ ЗЕМНОТО КЪЛБО СА ВСИЧКИ ЖИВИ СЪЩЕСТВА"


ЗА СЪДБА ДОЙДОХ.


1 [беседа държана от Учителя на 22.IV.1928 г., София].

София, 1928, с. 1-13.


1)

„Сегашният свят, в своята целокупност, е създаден върху едно велико начало, което показва, че между всички области на живота, или между всички негови проявления, далечни или близки нам, има тясна връзка. Когато се говори за връзка, трябва да се знае, че връзка се прави между разумни явления. Всяко явление има своя причина и последствие.

Ние можем да разделим явленията на три категории: материални явления, в проявлението на които съзнанието не взима участие, но има малко съприкосновение с тях; духовни явления, в проявлението на които съзнанието действува отвън."

2)

„Съвременната наука засяга само двата рода явления -материалните, в които съзнанието не участвува, и духовните, при които съзнанието участвува само отвън."

3)

„Сега, в тия времена, които преживяваме, всички хора се интересуват живо от това, какво ще кажат учените за землетресението. За да не покажат своето невежество, учените казват, че ставали някакви размествания на пластовете, че огън имало в земята и т.н.

Казвам: така е, и разместване на пластовете става, и огън в земята има, но същинската причина на землетресенията не е нито в разместването на пластовете, нито във вътрешния огън на земята."

4)

„В Божествения език думата смърт не съществува. Хората сами създадоха тази дума. Тя съществува само в човешкия език. В Божествения език не съществува и думата землетресение. И тази дума създадоха хората.

Причината за землетресенията, в коя и да е част от земното кълбо, са всички живи същества. Те създават землетресенията. Чудни са хората, които търсят причината на землетресенията другаде, а не в себе си.

Отрицателните мисли, чувства и действия на хората влияят върху земята тъй, както експлозивните вещества, които, като турят под някоя канара, тя се разрушава. Достатъчно е само да се тури запалка на тия вещества, и всичко над тях хвърква из въздуха. Така се произвеждат и землетресенията.

Казвам: всички учени хора, след като заминат за другия свят и няма какво да правят, слизат долу в земята, на дълбочина 5-10-15-20 км., и като намерят там избухливите вещества, запалват ги и казват: да става каквото ще с България!

Казвате: това научна теория ли е? - Толкова научна, колкото са научни и теориите на съвременните геолози.

Ние можем да определим точно, ще стане ли землетресение в София, или няма да стане. Землетресенията, които станаха в Чирпан и Пловдив, показаха, че там нямаше десет души праведни.

Аз им казвам това нещо в очите. Намерете десет души праведни, и землетресението ще мине и ще замине, без да причини големи нещастия. Няма ли десет души праведни, землетресението ще стане и големи нещастия ще причини. Тия десет души праведници са десет опорни точки, които гарантират известна стабилност. Ако в едно сражение нямаме разумни генерали, може ли това сражение да се спечели? Ако в една държава няма десет разумни управници, може ли тази държава да се оправи? Ако в един университет няма десет разумни, добри професори, може ли той да съществува? Ако в астрономията, като наука, няма десет души учени хора, които да я подържат, може ли тя да се развива?" 5)

„Сега, в тия времена, ако ме слушате, най-добре е човек да мълчи, да наблюдава явленията и да ги проучава.

От преди години още аз имах силно желание да избавя българите от страданията, които днес дойдоха. И землетресението спре до София. Обаче, ако българите не изменят поведението си спрямо небето, ако не се решат да служат на Бога, страданията и изпитанията ще дойдат. Трябва да знаете, че на първо място духовенството е отговорно за тия катастрофи в България. След това отговорността лежи върху управляващите, в широк смисъл на думата, и най-после върху всички останали хора: учители, майки, бащи, млади и стари. И ако всички тия фактори в света не изпълнят волята Божия, ние не сме отговорни за нищо.

Питам: какво може да се очаква от един народ, поданиците на който се изтребват едни други помежду си? Какъв пример дават българите в това отношение? С какво могат да се похвалят те? Едно време турците ги клаха и изтезаваха, и те се оплакаха за това пред цяла Европа. Но какъв отговор ще даде днес българският народ пред Бога, като се изтребват и колят сами помежду си?

Казвате: еди-кой си човек не подържа държавата, обявява се против нея. Питам: как може този човек да се обявява против държавата, от която е един уд? Как може краката ми да бъдат мои врагове? Как може очите ми да бъдат мои врагове? Това не може да бъде, немислимо е!

Българин на българин враг не може да бъде. Такъв е Божият закон! Всеки, който каже противното, не говори Истината. Въпросът не е само за българите, но и за всеки човек, който се обявява против цялото човечество. Такъв човек е негов враг."

6)

„Христос казва: „Аз за съдба дойдох в света." Христос е дошъл за съдба, да тури ред и порядък в света, да внесе разумно разбиране за живота.

Някои хора мислят, че светът, както и цялата земя, е създадена само заради тях.

Не, на първо място земята е създадена за Бога, на второ място - за ангелите и на трето място - за нас. Оттук ние извличаме три важни положения за нас, а именно: цялото е създадено за главата, главата - за дробовете, а дробовете - за стомаха.

Главата е Бог, дробовете са ангелите, а стомахът сме ние.

Най-после има и друг един свят - светът на дебелите и тънките черва. Той е чистилището, адът. Всеки човек носи този ад в себе си. Червата съставляват ада у човека, дето живеят всички паднали и грешни духове, всички демони. Някои питат: какво нещо е адът и де се намира той?

Казвам: адът се намира в червата на човека. Затова често казват за някого: проклет е в червата си! Ето защо, когато съвременната наука се заеме да лекува някого, най-първо очиства стомаха и червата му. Празни ли са червата на човека, лекуването му може да започне. В това отношение и всеки народ има глава, дробове, стомах и черва. И ако червата на някой човек или на някой народ се задръстят, трябва ли да се реже главата му? Чудни са хората със своята философия!" 7)

„По същия начин и съвременните хора са се възгордели, не навеждат глава, и казват: ние сме разрешили всички въпроси в света, никакъв Господ не съществува, ние управляваме света, ние имаме право да сечем глави, затова всеки трябва да се подчинява на нашите закони. Но землетресението дойде, качи се на гърба на българина и каза: теглете го сега вътре! Какво иска да ни каже днес землетресението? - Да влезете през вратата на Царството Божие. Сега всички хора и народи седят пред тази врата и казват: обичай е да не си навеждаме главата, не можем да минем през вратата, низка е за нас.

Казвате: много пострадахме от землетресението. Не, още не сте пострадали. Ако София пострада, тогава ще бъде лошото. Засега страдат малко само краката и стомаха на България, но главата трябва да се пази. Пострада ли главата на България, тогава ще бъде най-голямото нещастие.

И аз казвам днес на българския народ: нека цяла София излезе вън да се помоли на Бога. Защо чакат само на свещениците? Нека софиянци не чакат никакви православни свещеници, никакви евангелски проповедници, нека сами излязат под открито небе и да се помолят на Бога, да се обърнат към Него, да видят, как Бог ще ги послуша! А те седят и философствуват, дали има Бог, или не; дали ще ги послуша Той, или не. Те отиват да питат учените хора, ще има ли землетресение, или не. Казвам: ако грешите, ще има землетресение; ако не грешите, никакво землетресение няма да има. Когато евреите разпнаха Христа, стана голямо землетресение, и завесата на храма се разкъса.* *3абележка на съставителя: Евангелие от Матея 28:2-3; Евангелие от Марка 15:38; Евангелие от Лука 23:44-45.

Едно трябва да знаят съвременните хора: избиването на добрите хора винаги произвежда землетресения."

8)

„Ние можем да обосновем това нещо научно. Как, именно, се обясняват землетресенията? - Те са резултат на отрицателните човешки мисли, чувства и действия.

Човешката мисъл е в състояние да измени лицето на земята. В това отношение, колективната мисъл на българите е много силна, много активна. У българите е складирана голямо количество разрушителна енергия.

Ще ви приведа един пример, от който се вижда резултатът на тази разрушителна енергия. Преди години във Варненската градина, край морето, бяха поставили железни пейки за сядане. Не се минаха и две години след това, тия пейки бяха разрушени. Хората, които седяха на тях, ги разрушиха без пила, без никакъв инструмент. Как стана това? -Благодарение на излишната електрическа енергия у българите, която е в състояние да развинтва бурмите. Сега, да оставим този въпрос настрана. Важно е, какво трябва да се прави днес."

9)

„Често запитват: защо идват нещастия и страдания в света? Казвам: доказано е, че през всички епохи на човечеството, страданията и нещастията са идвали като резултат от престъпване на Божествените закони.

Едно нещо, което знаем с положителност е следното: няма случай в цялата история на човечеството да са пострадали хората, когато са изпълнявали волята Божия. И всички трябва да признаем, че българите не живеят, както трябва. Над тяхната съвест лежат редица грехове и престъпления. Те гониха гърците от България, биха ги, палиха им къщите и т.н. Аз не ги съдя за това, небето ги съди - и съдбата е започнала вече. Едно време българите бяха измъчвани, бити, затваряни от турците, но не взеха поука от това положение. Нека знаят, че те не са невинни. Ще кажете: ами за гърците няма ли да дойде възмездие? - И за тях ще дойде. - Ами за сърбите? - И за тях ще дойде. - Ами за англичаните? - И за англичаните ще дойде. - Ами за французите? - И за французите ще дойде. Няма да остане народ в цяла Европа, комуто справедливо да не се въздаде за делата!"

10)

„И тъй, казвам: петната, които се явиха на слънцето, имаха връзка със землетресенията. Ние знаем, какво нещо е слънцето и защо стават известни пертурбации в него.

Слънцето е един разумен център, но и земята представлява нещо разумно. Не само на повърхността на земята, но и във вътрешността й живеят разумни същества. Какво ще кажете на това отгоре? Какво ще кажат съвременните учени, ако им се каже, че като се проникне на дълбочина 1 000 километра в земята, ще се достигне до една празнина от около 1 000 километра? След нея иде друга една топка, като малка земя, която се върти постоянно. Над тази топка живеят други разумни същества. Кой може да опровергае таза теория? Който смее да я опровергае, ще му кажа да слезе долу, да провери.

Ще кажете: нали долу има огън? - Да, на дълбочина около 1 000 километра от земната повърхност има огън, но този въпрос не ни интересува.

За в бъдеще учените хора ще знаят разни методи, как да слизат в земята и ще могат да проверят тия истини. Ние не тълкуваме явленията безразборно, или както не са в действителност.

Ние сме за Истината, според която земята е велик жив организъм, в който живее една възвишена разумна душа, със съзнание, каквото има и човекът.

В Писанието се казва, че когато земята не може да търпи съществата, които живеят върху нея, тя започва да набръчква кожата си. Кожата е нейната кора, нейните пластове, които са живи. В кората на земята действуват ред сили, които учените хора наричат „силови линии"."

11)

„Христос казва: „Аз за съдба дойдох в света." Вие трябва да знаете, че ако между вас се намерят десет души праведници, те ще бъдат в състояние да спасят София. Ако тия десет души се намерят било в Православната църква, било в Евангелската църква, било в Еврейската църква, безразлично от коя църква ще бъдат, ние ще им благодарим. За нас е важно София да се спаси, да има десет души богаташи, които да вложат своите капитали в Божествената банка, да кредитират за София.

Да не мислите, че праведните хора са бедни. Не, бедният човек не може да бъде праведен. Праведните хора са дошли на земята да извършат някаква специална работа и да придобият опитност. Те са дошли от друга някаква система и разполагат с цялата земя - могат да живеят тук, колкото години искат и, като си свършат работата, ще си отидат, от дето са дошли. Богати са праведните хора, Синове Божии са те! Всеки човек, който е Син Божий, той има капитали, разполага с цяла слънчева система."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ