НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

14. БОЖЕСТВЕНОТО УЧЕНИЕ Е ДУХЪТ НА ЛЮБОВТА

ТОМ 22
Алтернативен линк

14. БОЖЕСТВЕНОТО УЧЕНИЕ Е ДУХЪТ НА ЛЮБОВТА



МОЙСЕЙ И ХРИСТОС . Беседа от Учителя ,държана на 7 ноем .1926 г., София. - В : "Затова се родих" Сила и живот . Сер. IX. т. I. София . 1929 . с. 124,126-127

„Духът това е любовта. В писанието се казва: „Плодът на Духа е Любов. Всеки гражданин трябва да
бъде идеален човек, за да се създаде и идеална държава. Нека всеки човек търси в себе си вината за всички неуредици е света, за да може той сам да се изправи. Постъпва ли така, той ще стане идеален човек. Има идеални хора в света!

Питам: Каква цел гонеше Христос с идването си на земята? - Той искаще да въдвори Царството Божие на земята. - Можа ли Христос да постигне своята цел? - Времето ще покаже.
Някои казват: „Всичко, което са казали пророците, се е сбъднало." Един ден ще кажат същото и за Христа. Неговото учение е за Любовта. Когато Любовта дойде в света, всичко ще се изправи."
„Казвам: няма да минат десет години и моите думи ще се сбъднат *

*3абележка на съставителя: Тази беседа е от 7.XІ.1926 г.. А през 1936 г. започна в света подготовката за Втората Световна война (1935г.-1945г.).

И учените хора казват, че в продължение на десет години ще станат големи преобразования в света. Старото ще изчезне, ново нещо ще се яви на сцената: и в религията, и в науката, и в обществения живот. Всички хора ще започнат да мислят по нов начин.Тогава, между европейските държави ще се създадат здрави връзки, които ще почиват на нова, модерна конфедерация; съобщенията между държавите ще бъдат свободни, без паспорти, без ограничения. Сега, ако отиваш от една държава в друга, на десетина места ще те преглеждат, да не носиш нещо; в хотел отидеш, все ще те подозират в нещо; ако наблюдаваш вечерно време небето, ще те проследят, да не кроиш някакъв заговор; ако имаш дълга коса, ще те вземат за анархист, или за комунист.

Като ме слушате да говоря така, някои ще кажат: „Този човек говори така, защото зад него има нещо друго." - Да, зад мене има нещо, но какво? Зад мене седи Господ, зад мене седи Истината, зад мене седят ангелите, зад мене седят идеите на всички добри хора.

Често казвате: „Дошъл е един човек, който иска да заблуди народа ни." - Никой не може да заблуди човека. Всеки сам се заблуждава. Никой човек не може да заблуди цял народ. Това никога не е било в човешката история и няма да бъде! Човек трябва да вярва в Христа и в Христовото учение, което е Божествено, т.е. учение на Бога. Бог иска да подигне всички хора и да ги освободи от страданията им. Какво донесоха Мойсей и Буда на света? - И те, като Христа донесоха Божественото учение.
И тъй, вярвайте в Божественото и Го зачитайте във всички хора. Гледайте на всички с уважение и почитание."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ