НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

67. Песента „Фир-фюр-фен”

ТОМ 34
Алтернативен линк

67. ПЕСЕНТА „ФИР-ФЮР-ФЕН”

Л.Т.: Когато имах един радиоконцерт с Асен Найденов, главен диригент на Операта, Той каза: Не може ли да изпееш „Фир-фюр-фен”, да вмъкнеш в радиоконцерта.

Викам: „Учителю, цяла комисия има в Радиото и преглежда всички програми, които подавам. Аз подавам програми за цяла година по дванайсет, като смятам да ме турят един път в месеца, а те ме турят по 5-6 пъти в месеца. И пак трябва да предавам още. И какъв автор да пиша?

Той каза: „Тури Беинса Дуно!”

И когато пях „Фир-фюр-фен” по радиото, турих Беинса Дуно.

И когато се явих при Асен Найденов да правим репетиция, той ме пита какви са тия думи и какво говорят тия думи. Ами викам, ще Ви отговоря.

Отивам при Учителя: Асен Найденов, пита ме, какво да му кажа?

- Ще му кажеш: индуска молитва.

И аз му казах, че е индуска молитва. А текстът е, нито е ватански, нито е санскритски, ами е един много стар древен език, който не е познат на човечеството на земята, така му отговорих.

И казах: „Аз ще Ви изпея, викам, Учителю, да ми кажете за изпълнението нещо.”

Той каза: „Както те я пеят, няма да я пееш тъй, защото „Фир-фюр-фен” те пеят „Тау би аумен”, Тау - турят „у”, а то е „Тао”, а Тао е Бог. „Тао би”, „Тао”, ще туриш, „би аоумен”, „аоумен”; не „у”, а „аоумен”.”

Да кажа на една нота три вокала [гласен звук]. „Фир-фюр-фен Тао би аоумен”, така го пях.

- И ще го пееш стегнато, тържествено, маестозо.

И извади цигулката Си и изсвири една каденца със сол от трета октава.

В.К.: Какво значи „каденца”105?

Л.Т.: На „а-а-а” да се изпее. Без думи.

В.К.: На вокал.

Л.Т.: На вокал между двете части. След като свърши първата част, изпява се тази каденца и се влиза във втората част. „Ако ти е много високо, нека, каза, пианистът да го изсвири. А пък ако можеш да го изпееш, изпей го.” И аз го пея, и сега го пея.

Такава каденца Той изсвири и на песента „Имаше человек”, само че каденцата не е мажорна, а миньорна и има една тъга в нея.

Сега, Той каза: „Фир-фюр-фен” почва от ре - плодът не е още узрял, затова когато завършиш, ще я изпееш и от сол, не от ре, за да узрее плодът.” И аз завърших „Фир-фюр-фен” от сол, за да узрее плодът. Картичката мога да Ви я покажа, тя е тука някъде. Такива картички, за всеки концерт получавам картичка-покана от Радиото. И ми плащат за тия концерти. Къде е картичката? Сега ще Ви я покажа.

_________________________________

105) Каденца - хармоническо последование, от два или повече акорда, с която се изразява преминаване от неустойчивост към устойчивост


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ