НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

58. ДА СЕ ОМЪЖИШ ИЛИ ДА СЕ ОЖЕНИШ

Сава Симеонов ТОМ 23
Алтернативен линк

58. ДА СЕ ОМЪЖИШ ИЛИ ДА СЕ ОЖЕНИШ[1]


Та, те не искаха да бъдат обвързани и не искаха да носят халката на брака. Бракът е робство и робия. А въпросът за брака седи така. Онзи, който е влязъл в Братството и е дошел на Изгрева, на никого Учителят не е разрешил да се жени. А онези, които са имали връзки помежду си в Младежкия окултен клас и в Общия окултен клас, които са ходили при Него да Го питат, тогава им казвал:

- Рекох, не бързайте, не е време.


На никого не е дал разрешение. Щом се оженят, те вече имат контакт. И всяка една личност почва да гради себе си. Те отделят време за семейните общувания, идват децата с грижите по тях. А това отнема време и на жената, и на мъжа. Трябва да се грижат за всичко. Ти вече не си свободен да отидеш на беседа. Онова малко дете като ти ревне - то мърдане няма. Стоиш до него. То те командва. Детето блокира и майката, и бащата. А един Учител идва на 2000 години веднъж - трябва да отидеш при Него, а не да се връзваш там чрез брака. Затова Учителят не ги е насърчавал за семеен живот. Но не са Го слушали, правели са каквото си щат.


Пример е стенографката Савка Керемидчиева. Тя е студентка в Университета. Един от професорите я харесва и й предлага брак. Тя отива при Учителя и Му съобщава. Учителят започва да й се кара:

- Аз нали ти забраних да мислиш за тези неща!


Да, ама тя мисли. После проявява послушание и не се жени.


Имаше други, които живееха на Изгрева. Едната бе Маргарита Давидо- ва. Втората бе поетесата Олга Славчева. А третата бе певица - Кичка Вълчанова. И трите отиват заедно при Учителя и Му казват:

- Учителю, ние искаме да се омъжим. Ние сме на възраст за омъжване, не можем да издържаме.


Това казва първата. А Учителят казва:

- Можеш, можеш.


А другата - Олга Славчева, която е също много бойка и иска да се омъжва. А Учителят й казва:

- А ти най-можеш.


Значи всички могат да издържат, а Олга може най-много да издържи без мъж.


Учителят продължил:

- Ако се омъжите, веднага ще се отдалечите от мене на 100 км и няма да ме срещнете, ако и да живеете тук, на Изгрева. Ще родите деца и те ще бъдат за вас богове, на които трябва да им се кланяте и да им служите. И ще се разминете с мен. Затова избирайте кому ще се кланяте.

Едно е да бъдеш близко до Учителя без ангажименти, друго е да бъдеш женен, с деца. Не може, като дойде един Учител на 2000 години, и ти да правиш неща пред Него, както винаги си правел - да се жениш и да раждаш. Защото ще изгубиш много, няма да можеш да четеш беседите, няма да можеш да се зареждаш със знание.


А Олга Славчева беше поетеса, чрез нея се дадоха думите на Паневритмията. Какви ли не истории имаше на Изгрева за кандидатите за омъжване или за оженване. Имаше всичко. И то толкова много, че не е за разказване. Колкото бяха хората на Изгрева, толкова бяха случаите, които нито са за разказване, нито за описване. Имаше всичко на Изгрева.

-------------------
[1] Вж. «Изгревът», том I, стр. 540. (бел. на съставителя Вергилий Кръстев)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ