НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ТЕОФАНА САВОВА (7.I.1894-5.V.1990 г.)

1. ПЛАНЪТ ТОМ 8
Алтернативен линк


ТЕОФАНА САВОВА

(7.I.1894-5.V.1990 г.)

На моите читатели

Написах, мили мои  читатели, всички тези скъпоценни преживявания, които имах при Учителя,  за да дам и на вас една микроскопична част от голямото богатство, което  Той остави.

сестра Теофана

1. ПЛАНЪТ

Всичко у Учителя е отмерено, точно, светло.  Ученикът пристъпва към Учителя неосъзнато, плахо, стеснително, а  Учителят го посреща знаещ, можещ; приятелски и освобождаващо.

Така и аз отидох в "66", т.е. на ул. "Опълченска"  66. Плаха, стеснителна. Аз отидох, защото е трябвало да отида, а  предлогът у мен беше да питам Учителя за мой предстоящ изпит в  университета. Учителят беше много голям, за да Го разберем, особено в  първите срещи. Но Той е велик. А търпението Му - Както само Бог търпи.  Та аз бях още в мъглявина, а Учителят с факел ме посрещна.

Когато влезах в двора, аз се поогледах да вида  човек, но никой нямаше. Поспрях и почаках. И Учителят излезе от своята  стая, но приготвен да отива някъде.

Той слезе по стълбата, отправи се към мен и ме  попита за причината на моето посещение. Аз съвсем се смутих и казах  нещо, но Той потръгна към пътната врата, отговаряйки ми и аз трябваше да  Го последвам, за да чуя отговора.

Милият Учител! Той вече има план за моя живот при Него, а аз нищо не разбирам.

Тръгнахме по улица "Опълченска", влязохме в  "Пиротска", сега улица "Жданов", и се отправихме към булевард "Мария  Луиза", сега "Георги Димитров". Аз не мога да се сбогувам и отделя.  Учителят върви леко, пластично, но сериозен и концентриран. От дясната  страна на Учителя върви брат. И двамата сме внимателни към стъпките на  Учителя. А Той, когато срещне някоя група от хора или файтон, минава в  страни, така че, аз отивам до тротоара и стъпвам дори на бордюра. Това  се случи два и или три пъти през целия път, а у мен остави силно  впечатление.

Достигнахме булеварда. София беше тогава тиха и  безшумна. Тук та-ме се виждаха файтони, които откарваха пътници към  гарата, или пък, които очакваха такива. Братът повика един от тях, от  чакащите и Учителя, след като ми подаде ръка, се качи. Братът се качи  също, колата тръгна (сбогувахме се) и аз се отправих към своя дом.

Имаше гости когато пристигнах и аз, радостна,  разказах за моето пътешествие. Учудиха се тези, които познаваха от  по-рано Учителя, но както аз, така и те, нищо друго не разбрахме.

Много по-късно, от това как Учителят посреща  своите нови ученици, на мен ми стана ясно, че в това "пътешествие" -  така го наричам, ми е бил откриван плана на моето ученичество и моята  служба при Него. Аз значи, поемах пътя на моето ученичество - качване и  слизане по стръмния път, при голямата привилегия - красота и светлина на  Учителя, на Когото вървях от лявата страна.

И това беше моят път при Великия ми Учител, моето  ученичество и служене, състоящо се от 25, а с думи - двадесет и пет  епохални години.

Бъдете благословен, Учителю! Благодаря.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ