НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9.3. ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ И НАСИЛИЕТО

ТОЙ ГИ ИЗПИТА: Неделна беседа; 16. IX. 1923 г. ТОМ 25
Алтернативен линк

  9.3. ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ И НАСИЛИЕТО


ТОЙ ГИ ИЗПИТА: [Неделна] беседа [от Учителя],

държана на 16. IX. 1923 г. -

В: Двата природни метода : Беседи

[Сила и живот] VI серия. [София, 1924], с. 210.


"... Някой казва: Не трябва ли да обичам своя народ? Питам: ти разреши ли въпроса със себе си, със своя ум, със своето сърце, със своята душа, със своя дух? - Не. Върни се назад! Твоят народ е съставен от разумни единици, и всяка единица трябва да си търси пътя, тя сама е в състояние да чувствува, да мисли, да действува тъй, както трябва.


Ще кажете: ама не трябва ли да спасяваме хората? Чудни сте! Ами че спасението, това е едно неестествено състояние на човешкия бит. Ти говориш за една случайност в света, която може да се прояви. Някой паднал в реката, в морето, това са случайности. Ние не трябва да изучаваме живота от случайностите. Случайностите в живота после ще ги изучаваме. Ние трябва да изучим живота в онези истински принцип, онези истински методи, върху които е поставен, базиран. Кои


са истинските метод, върху които са поставени съвременните народи, за да намерят своя път? - Съвременните европейски народи се намират сега в една задънена улица. И всички съвременни европейски народи мислят, че само чрез насилие може да се поправи пътят им. Не, насилието в света е нещо случайно. Любовта е един естествен акт, който съществува във всичкото битие, между всички животни, от най-малки до най-големи. Всички тия народи, които са свързани в това ядро. имат отношение един към друг, свързани са. Това е една философия. Връщали ли сте се назад да видите как се образували съвременните народи, как се образували съвременните общества, как се е образувала човешката реч, как се е образувала човешката мисъл? Всички тия неща ние ги взимаме на готово, както някой математик взима една истина като аксиома..."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ